HP Giriraj September 1st Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj September 1st Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj September 1st  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj September 1st  Week Current Affairs 2022 Question Answer || 

HP Giriraj September 1st Week Current Affairs Question 2022


1. मुख्यमंत्री श्री जय राम ठाकुर ने 4 मार्च को विधानसभा में वित्तीय वर्ष 2022-23 के लिए कितने करोड़ का बजट पेश किया ?

Answer:-51 हजार 365 करोड़

2. हिमाचल प्रदेश का पहला ड्रोन पायलट स्कूल किस जिले में खोला जाएगा ?

Answer:-कांगड़ा

3. हिमाचल प्रदेश के किन जिलों को ड्रैगन फ्रूट की खेती के लिए चुना गया है ?

Answer:-कागंडा और ऊना

4. जंगी थोपन पोवारी जल विद्युत परियोजना हिमाचल  प्रदेश के किस जिले से संबंधित है ?

Answer:-किन्नौर

5. 'आजादी का अमृत महोत्सव' के कार्यक्रमों के तहत अन्तर्राष्ट्रीय साहित्य उत्सव का आयोजन हिमाचल प्रदेश के किस शहर में हुआ ?

Answer:-शिमला

6. चिन्तामणी भट्ट द्वारा रचित संस्कृत ग्रन्थ 'शुक्र सप्तति' का फारसी में अनुवाद कर उसका नाम 'तुतिनामा' किसके द्वारा रखा गया ?

Answer:-ख्वाजाजिया - उद्दीन नख्शबि

7. ओजोन दिवस किस तिथि को मनाया जाता है ?

Answer:-16 सितंबर

8. हाल ही में किसने भारत के 49वें मुख्य न्यायाधीश के रूप में शपथ ग्रहण की ?

Answer:-न्यायमूर्ति उदय उमेश ललित

9. ज्योतिबा फुले किस आंदोलन से तालुक रखते थे ?

Answer:- जाति-विरोधी आन्दोलन

10. प्राकृतिक आर्सेनिक प्रदूषित जल किस देश में मिलता है ?

Answer:-बांग्लादेश

11. जनवरी 2022 के 'वैश्विक व्यावसायिक शहर सूचकांक' के अनुसार कौनसा शहर विश्व का व्यावसायिक शहर है ?

Answer:-हांगकांग

12. पर्यावरण संरक्षण आन्दोलन में सहायक पुस्तक 'साईलेंट स्प्रिंग' के लेखक कौन थे ?

Answer:-रशेल कार्सन

13. 'गुलाबी कबूतर' कबूतर की एक स्थानिक प्रजाति कहां पाई जाती है

Answer:-मॉरिशस के मैस्करीन द्वीप में

14. सिकन्दर लोदी ने आगरा की स्थापना कब की थी ?

Answer:-1504 ई

15. किस अनुच्छेद के तहत संसद को नागरिकता के सम्बन्ध में कानून बनाने का अधिकार प्रदान किया गया है ?

Answer:-अनुच्छेद - 11

अशोक चक्र की 24 तीलियां क्या दर्शाती हैं? 

अशोक चक्र धर्म चक्र का प्रतीक है। इसे कर्तव्य का पहिया भी कहा जाता है। भारत के राष्ट्रीय ध्वज में अशोक चक्र को स्थान दिया गया है। अशोक चक्र की 24 तीलियां मनुष्य के 24 गुणों संयम, आरोग्य, शांति, त्याग, शील, सेवा, क्षमा, प्रेम, मैत्री, बन्धुत्व, संगठन, कल्याण, समृद्धि, उद्योग, सुरक्षा, नियम, समता, अर्थ, नीति, न्याय, सहकार्य, कर्तव्य, अधिकार, बुद्धिमत्ता को दर्शाती है। इन तीलियों को मनुष्य के लिए बनाए गए 24 धर्म मार्ग भी कहा जाता है।

In English


1. The budget of how many crores for the financial year 2022-23 was presented by the Chief Minister Shri Jai Ram Thakur in the Vidhan Sabha on 4th March?

Answer:- 51 thousand 365 crores


2. In which district will the first Drone Pilot School of Himachal Pradesh be opened?

Answer:- Kangra


3. Which districts of Himachal Pradesh have been selected for dragon fruit cultivation?

Answer:- Kaganda and Una


4. Jangi Thopan Powari Hydroelectric Project is related to which district of Himachal Pradesh?

Answer:- Kinnaur


5. In which city of Himachal Pradesh was the International Literature Festival organized under the programs of 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'?

Answer:- Shimla


6. By whom was the Sanskrit text 'Shukra Saptati' composed by Chintamani Bhatt translated into Persian and named 'Tutinama'?

Answer:- Khwajajia - Uddin Naqshbi


7. On which date Ozone Day is celebrated?

Answer:-16 September


8. Who was recently sworn in as the 49th Chief Justice of India?

Answer:- Justice Uday Umesh Lalit


9. With which movement did Jyotiba Phule belong?

Answer:- Anti-caste movement


10. In which country natural arsenic polluted water is found?

Answer:- Bangladesh


11. According to the 'Global Business City Index' of January 2022, which city is the commercial city of the world?

Answer:- Hong Kong


12. Who was the author of the helpful book 'Silent Spring' in the environmental protection movement?

Answer:- Rachael Carson


13. 'Pink Pigeon' an endemic species of pigeon is found in

Answer:- Mascarene Island of Mauritius


14. When did Sikandar Lodi founded Agra?

Answer:-1504 E


15. Under which article the Parliament has been given the right to make laws regarding citizenship?

Answer:- Article - 11


What do the 24 spokes of the Ashoka Chakra represent?

Ashoka Chakra is the symbol of Dharma Chakra. It is also called wheel of duty. Ashoka Chakra has been given a place in the national flag of India. The 24 spokes of the Ashoka Chakra are the 24 qualities of a human being, restraint, health, peace, renunciation, modesty, service, forgiveness, love, friendship, fraternity, organization, welfare, prosperity, industry, security, rules, equality, meaning, policy, justice, co-operation Denotes duty, authority, intelligence. These matchsticks are also called the 24 dharma paths made for human beings.


https://www.instamojo.com/himexam/hp-secretariat-clerk-post-code-962-exam-test/



👉CLICK HERE FOR September 1st week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Top Post Ad

Below Post Ad