HP Giriraj September 2nd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj September 2nd Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj September 2nd  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj September 2nd  Week Current Affairs 2022 Question Answer || 

HP Giriraj September 2nd Week Current Affairs Question 2022


1. खजियार को मिनी स्विटजरलैंड का खिताब किसने व कब दिया था ?

Answer:-स्विट्जरलैंड के राजदूत विली ब्लेजर ने 7 जुलाई, 1992,

2. धर्मपुर में टी. बी. सेनिटोरियम की स्थापना कब की गई ?

Answer:-1913

3. हिमाचल प्रदेश के सर्वप्रथम शिलालेख जो कांगड़ा के कुनिहार और पठियार इलाकों से प्राप्त हुए हैं वे किस लिपि में लिखे गए हैं ?

Answer:- ब्राहमी और खरोष्ठी,

4. हिमाचल प्रदेश में किस वर्ष लैंड होल्डिंग एक्ट पास हुआ ?

Answer:-1972

5. सैम्यूल इवान स्टोक्स जिन्हें हिमाचल में सेब का जनक कहा जाता है, हिमाचल में सर्वप्रथम किस स्थान पर आये थे ?

Answer:-सुबाथू

6. हिमाचल में पहला महिला बैंक कहां पर खुला था ?

Answer:- शिमला

7. शिमला स्थित रेलवे बोर्ड बिल्डिंग को पहले किस नाम से जाना जाता था ?

Answer:-कामर्स बिल्डिंग,

8. दुनिया की सबसे खतरनाक चींटी जिसे बुलडॉग सेंट कहा जाता है, किस क्षेत्र में पाई जाती है ?

Answer:-ऑस्ट्रेलिया के तटीय क्षेत्रों में, 

9. 13 मई, 2022 को एवरेस्ट शिखर पर चढ़ने वाले पहले भारतीय दम्पत्ति कौन बने ?

Answer:-डॉ. हेमन्त | ललित चंद्र देउबा व उनकी पत्नी डॉ. सुब्रहि बेन

10. चंडीगढ़ वास्तुविद ले. कोर्बुजियर किस देश का नागरिक था ?

Answer:- फ्रांस

11. महात्मा गांधी ने 'दाण्डी यात्रा' किस आश्रम से शुरू की थी ?

Answer:- साबरमती

12. टाइम आउट इंडेक्स 2022 के आधार पर विश्व के 53 सर्वश्रेष्ठ शहरों में भारत के कौन से दो शहर सम्मिलित है ?

Answer:-मुम्बई व दिल्ली

13. स्वीमिंग पूल में कितने लेन होते हैं ?

Answer:-आठ

भू-आवेष्टित क्या है? 

वह देश जिसमें कोई समुद्र तट रेखा नहीं पाई जाती उसे भू-आवेष्टित देश कहते हैं। एशिया महाद्वीप में अफगानीस्तान, नेपाल, मंगोलिया, लाओस, अजरबेजान, उजबेकिस्तान, किर्गिस्तान तथा तजाकिस्तान प्रमुख भू-आवेष्टित देश है। माण्डोवा यूरोप महाद्वीप का एक भू-आवेष्टित देश है।

In English

1. Who gave the title of Mini Switzerland to Khajjiar and when?

Answer:- Ambassador of Switzerland Willie Blaser on July 7, 1992,


2. T.B. in Dharampur When was the sanatorium established?

Answer:-1913


3. In which script are the first inscriptions of Himachal Pradesh which have been received from Kunihar and Patiyar areas of Kangra written?

Answer:- Brahmi and Kharoshthi,


4. In which year the Land Holding Act was passed in Himachal Pradesh?

Answer:-1972


5. At which place did Samuel Evan Stokes, who is called the father of apple in Himachal, come to Himachal for the first time?

Answer:- Subathu


6. Where was the first Mahila Bank opened in Himachal?

Answer:- Shimla


7. By what name was the Railway Board Building at Shimla earlier known?

Answer:- Commerce Building,


8. In which area is the world's most dangerous ant called Bulldog Saint found?

Answer:- In the coastal areas of Australia,


9. Who became the first Indian couple to climb the Everest summit on May 13, 2022?

Answer:- Dr. Hemant | Lalit Chandra Deuba and his wife Dr. Subrahi Ben


10. Chandigarh Architect Lt. Corbusier was a citizen of which country?

Answer:- France


11. From which ashram did Mahatma Gandhi start the 'Dandi Yatra'?

Answer:- Sabarmati


12. Which two cities of India are included in the 53 best cities of the world on the basis of Time Out Index 2022?

Answer:- Mumbai and Delhi


13. How many lanes are there in the swimming pool?

Answer:- Eight


https://www.instamojo.com/himexam/hp-secretariat-clerk-post-code-962-exam-test/



👉CLICK HERE FOR September 2nd week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Top Post Ad

Below Post Ad