HP Giriraj September 4th Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj September 4th Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj September 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj September 4th  Week Current Affairs 2022 Question Answer || 

HP Giriraj September 4th Week Current Affairs Question 2022


स्वास्तिक चिन्ह क्या है ?

 सामान्यतयः स्वास्तिक शब्द को 'सु' एवं 'अस्ति' का मिश्रित योग माना जाता है। यहां 'सु' का अर्थ है - 'शुभ' और 'अस्ति' का होना । संस्कृत व्याकरण के अनुसार 'सु' एवं 'अस्त' को जब संयुक्त किया जाता है तो जो नया शब्द बनता है वो है 'स्वास्ति' अर्थात् शुभ हो, कल्याण हो । भारतीय संस्कृति में स्वास्तिक चिन्ह को विष्णु, सूर्य सृष्टिचक्र तथा सम्पूर्ण ब्रह्माण्ड का प्रतीक माना गया है। भारतीय संस्कृति में वैदिक काल से ही स्वास्तिक को विशेष महत्त्व प्रदान किया गया है ।


1. पृथ्वी की जुड़वा बहन कहे जाने वाले ग्रह का क्या नाम है ?

Answer:-शुक्र

2. चार आश्रमों का सबसे पहला उल्लेख किसमें मिलता है ?

Answer:-जाबालोपनिषद्

3. अशोक का समकालीन तुरमय कहां का राजा था ?

Answer:-मिस्र का

4. आंख का कौन सा भाग आंख के रंग का निर्धारण करता है ?

Answer:-आइरिस

5. नाचने वाला हिरण भारत के किस राज्य में पाया जाता

Answer:-मणिपुर

6. क्षेत्रफल के हिसाब से विश्व की सबसे बड़ी ताजे जल की झील कौन सी है ?

Answer:-सुपीरियर झील

7. 'अल हिलाल' समाचार पत्र किसके द्वारा राष्ट्रीयता के प्रचार के लिए शुरू किया गया था ?

Answer:-अबुल कलाम आजाद

8. पोमोलॉजी में किस चीज का अध्ययन किया जाता है ?

Answer:-फलों का

9. गोसांई दत्त किस रचनाकार का मूल नाम है ?

Answer:- सुमित्रानंदन पंत

10. कम्प्यूटर में 'सी प्रोग्राम' को किसकी सहायता से मशीन कोड में परिवर्तित किया जाता है ?

Answer:- कम्पाइलर

11. हिमाचल प्रदेश में बल्क ड्रग पार्क कहां स्थापित किया जा रहा है ?

Answer:-ऊना

12. हिमाचल प्रदेश के किस जिले में कुगती दर्रा स्थित है ?

Answer:-चम्बा जिले में

13. हिमाचल प्रदेश के सबसे छोटे जिले का क्षेत्रफल कितना है ?

Answer:-1118 वर्ग कि. मी,

14. हिमाचल प्रदेश का राजकीय पशु क्या है ?

Answer:-हिम तेंदूआ

15. हिमाचल में बहने वाली सबसे लम्बी नदी कौन सी है ?

Answer:-सतलुज


In English

What is the swastika symbol?

 Generally, the word Swastika is considered to be a mixed combination of 'Su' and 'Asti'. Here 'su' means 'good' and 'ast' means existence. According to Sanskrit grammar, when 'su' and 'ast' are combined, the new word that is formed is 'swasti' which means auspicious, welfare. In Indian culture, the Swastika symbol is considered to be a symbol of Vishnu, the Sun, the world cycle and the entire universe. Swastika has been given special importance in Indian culture since the Vedic period.


    IN ENGLISH


1. What is the name of the planet called Earth's twin sister?

Answer:- Venus


2. The first mention of the four Ashrams is found in

Answer:- Jabalopanishad


3. Where was Ashoka's contemporary Turmay?

Answer:- Egyptian


4. Which part of the eye determines the color of the eye?

Answer:- Iris


5. In which state of India is the dancing deer found?

Answer:- Manipur


6. Which is the world's largest fresh water lake by area?

Answer:- Lake Superior


7. 'Al Hilal' newspaper was started by whom for the promotion of nationalism?

Answer:- Abul Kalam Azad


8. What is studied in pomology?

Answer:- Fruits


9. Gosai Dutt is the original name of which writer?

Answer:- Sumitranandan Pant


10. With the help of which 'C program' is converted into machine code in the computer?

Answer:- Compiler


11. Where is the Bulk Drug Park being established in Himachal Pradesh?

Answer:- Una


12. In which district of Himachal Pradesh is Kugti Pass located?

Answer:- In Chamba district


13. What is the area of ​​the smallest district of Himachal Pradesh?

Answer:-1118 sq.km. m,


14. What is the state animal of Himachal Pradesh?

Answer:- Snow Leopard


15. Which is the longest river flowing in Himachal?

Answer:- Sutlej


👉CLICK HERE FOR September 4th week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad