HP Giriraj October 1st Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj October 1st Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj October 1st  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj October 1st  Week Current Affairs 2022 Question Answer || 

HP Giriraj October 1st Week Current Affairs Question 2022



1. प्रधानमंत्री श्री नरेन्द्र मोदी द्वारा देश भर में जल संरक्षण को लेकर शुरू किए गए अमृत सरोवर अभियान में हिमाचल प्रदेश के किस जिले ने प्रथम स्थान हासिल किया है ?

Answer:-सिरमौर,

2.हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग के अध्यक्ष कौन हैं ?

Answer:-रामेश्वर सिंह ठाकुर

3.कुल्लू के हिमतरू प्रकाशन द्वारा प्रकाशित कविता संग्रह 'हाशिये वाली जगह' का संपादन किसने किया है ?

Answer:-गणेश गनी

4. हिमाचल सड़क परिवहन निगम बसों में किराए में महिलाओं को 50 प्रतिशत रियायत प्रदान करने के लिए कौन सी योजना आरम्भ की गई है ?

Answer:-नारी को नमन योजना,

5. वर्ष 2020 के लिए भारतीय सिनेमा के सर्वोच्च सम्मान दादा साहेब फाल्के पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है ?

Answer:-आशा पारेख, 

6. प्रसिद्ध रुद्रसागर झील किस राज्य में स्थित है ?

Answer:- त्रिपुरा, 

7. देश के 49वें मुख्य न्यायाधीश कौन हैं ?

Answer:-न्यायमूर्ति यू. यू. ललित

8.17वां प्रवासी भारतीय दिवस सम्मेलन (2023 ) भारत के किस शहर में प्रस्तावित है ?

Answer:-8-10 जनवरी 2023 को इंदौर में,

9. इंग्लैण्ड के बर्मिंघम में संपन्न 21वें राष्ट्रमण्डल खेलों में भारत ने कितने स्वर्ण पदक हासिल किये हैं ?

Answer:-22

10. भारत के वॉरेन बफेट एवं शेयर मार्केट के बुल कहे जाने वाले किस इन्वेस्टर का निधन अगस्त 2022 में हुआ था ?

Answer:-राकेश झुनझुनवाला

11. भारत और अमेरिका की सेनाओं के संयुक्त अभ्यास का 13वां संस्करण 2022 में किस नाम से सम्पन्न हुआ ?

Answer:-वज्र प्रहार,2022

12. विश्व हॉकी दिवस कब मनाया जाता है ?

Answer:- 12 अगस्त

13. संत तुकाराम किस संप्रदाय के संत और कवि थे ?

Answer:-वारकरी, 

14. बेजा नृजातीय समूह कहां पाया जाता है ?

Answer:-मिस्र में

15. डॉगर बैंक मत्स्य क्षेत्र किस सागर में स्थित है ?

Answer:- नार्क सी में


जीन सम्पादन क्या है?

जीन सम्पादन तकनीकों का एक समूह है, जो वैज्ञानिकों को जीवों के डी.एन.ए. में बदलाव करने की क्षमता प्रदान करता है। कृत्रिम बुद्धिमत्ता प्रौद्योगिकी खाद्य फसलों के जीनोम के विशेष क्षेत्रों में जेनेटिक पदार्थों को जोड़ने, हटाने अथवा उन्हें संशोधित करने की सुविधा प्रदान करते हैं। पौधों के अन्दर जीन सम्पादन सुसंस्कृत पौधों की कोशिकाओं में किया जाता है। जिन्हें बाद में पूरे पौधों में पुन: उत्पन्न किया जा सकता है।

In English


1. Which district of Himachal Pradesh has secured first place in the Amrit Sarovar Abhiyan launched by Prime Minister Shri Narendra Modi for water conservation across the country?

Answer:- Sirmour,


2. Who is the chairman of Himachal Pradesh Public Service Commission?

Answer:- Rameshwar Singh Thakur


3.Who has edited the poetry collection 'Margin Wali Place' published by Himtaru Prakashan of Kullu?

Answer:- Ganesh Gani


4. Which scheme has been launched to provide 50 percent concession to women in Himachal Road Transport Corporation buses?

Answer:-Women's salutation scheme,


5. Who has been honored with the Dadasaheb Phalke Award, the highest honor of Indian cinema for the year 2020?

Answer:- Asha Parekh,


6. In which state is the famous Rudrasagar lake located?

Answer:- Tripura


7. Who is the 49th Chief Justice of the country?

Answer:- Justice U. You. Lalit


8.17th Pravasi Bharatiya Divas Convention (2023) is proposed in which city of India?

Answer: 8-10 January 2023 in Indore,


9. How many gold medals has India won in the 21st Commonwealth Games held in Birmingham, England?

Answer:-22


10. Which investor of India's Warren Buffett and the stock market's bull, passed away in August 2022?

Answer:- Rakesh Jhunjhunwala


11. In what name was the 13th edition of the joint exercise of the armies of India and America concluded in 2022?

Answer:- Vajra Prahar, 2022


12. When is the World Hockey Day celebrated?

Answer:- 12 August


13. Sant Tukaram was a saint and poet of which sect?

Answer:- Warkari,


14. Where is the Beja ethnic group found?

Answer:- In Egypt


15. In which ocean is the Dogger Bank fishery located?

Answer:- In Narc Sea


👉CLICK HERE FOR October 1st week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad