HP Giriraj October 2nd Week Current Affairs Question 2022

HP Giriraj October 2nd Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj October 2nd  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj October 2nd  Week Current Affairs 2022 Question Answer ||

 

HP Giriraj October 2nd Week Current Affairs Question 2022

प्रधानमंत्री आवास योजना (शहरी) का दिसम्बर, 2024 तक विस्तार 

यह योजना शहरी क्षेत्रों में सभी पात्र व्यक्तियों को पक्के मकान उपलब्ध कराने के लिए 2015 में शुरू की गई। इसका विस्तार दिसम्बर, 2024 तक के लिए कर दिया गया है। जून, 2015 में शुरू की गई इस योजना के तहत सभी शहरी क्षेत्रों में जरूरतमंद लोगों को 31 मार्च, 2022 तक पक्के आवास उपलब्ध कराने का लक्ष्य था। इस योजना के तहत कुल स्वीकृत 122.69 लाख मकानों में से 62 लाख आवासों का निर्माण पूरा हो चुका है। स्वीकृत आवासों में से 40 लाख आवासों के प्रस्ताव राज्यों / केन्द्रशासित प्रदेश को देर से ( योजना के अन्तिम दो वर्षों के दौरान ) प्राप्त हुए थे, जिन्हें पूरा करने के लिए अभी दो वर्ष की आवश्यकता है। अतः राज्यों/केन्द्रशासित क्षेत्रों के अनुरोधों को देखते हुए इस योजना के कार्यान्वयन की अवधि को दो वर्ष बढ़ाकर इसे 31 दिसम्बर, 2024 तक करने का निर्णय केन्द्रीय मंत्रिमण्डल की 10 अगस्त, 2024 की बैठक में किया गया।


1. कुगटी वन्य पशु विहार कहां स्थित है ?

Answer:-चम्बा,

2. सतलुज की सबसे बड़ी सहायक खड्ड कौनसी है ?

Answer:-सीर खड्ड

3. बांदलाधार पर्वत श्रृंखला किस जिले में स्थित है ?

Answer:-बिलासपुर

4. 'मंडी राज्य का इतिहास' किताब किसने लिखी है ?

Answer:- मनमोहन सिंह

5. पौष माह के आखिरी दिनों में मनाया जाने वाला 'माघी त्योहार' मुख्यतः कहां मनाया जाता है ?

Answer:-हाटी क्षेत्र में हाटी समुदाय द्वारा

6. भारत के चीफ ऑफ डिफेंस स्टाफ कौन हैं ?

Answer:-लेफ्टिनेंट जनरल (सेवानिवृत्त) अनिल चौहान,

7. प्रेमचंद का कौनसा उपन्यास पहले उर्दू में 'बाजारे हुस्न ' के नाम से लिखा गया था ?

Answer:-सेवासदन

8. 'उसने कहा था ' कहानी का प्रकाशन किस वर्ष हुआ था ?

Answer:-सन् 1915 ई

9. किस भारतीय अर्थशास्त्री ने विश्व बैंक समूह में प्रधान अर्थशास्त्री के रूप में कार्यभार 1 सितम्बर, 2022 से संभाला ?

Answer:- इंदरमीत गिल

10. भारत में किस दिन को राष्ट्रीय उपभोक्ता अधिकार दिवस के रूप में मनाया जाता है ?

Answer:-24 दिसंबर

11. उत्तर प्रदेश की पहली महिला मुख्यमंत्री कौन थी ?

Answer:-सुचेता कुपला

12. अंग्रेज शासक चार्ल्स 11 को कहां की राजकुमारी से विवाह करने के लिए बम्बई उपहारस्वरूप दिया गया था ?

Answer:-पुर्तगाल की राजकुमारी कैथरीना.1661 ई. में, 

13 एनिमोमीटर से क्या मापा जाता है ?

Answer:-वायु की गति

14. लोक सभा और राज्य सभा की संयुक्त बैठक किसके द्वारा आहूत की जाती है ?

Answer:-राष्ट्रपति द्वारा

15. 'काला विधेयक' किसे कहा जाता है ?

Answer:- रॉलेट बिल को



Extension of Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) till December 2024

This scheme was launched in 2015 to provide pucca houses to all eligible persons in urban areas. It has been extended till December 2024. Launched in June 2015, the target was to provide pucca houses to the needy people in all urban areas by March 31, 2022. Out of the total approved 122.69 lakh houses under this scheme, the construction of 62 lakh houses has been completed. Out of the sanctioned houses, proposals of 40 lakh houses were received late (during the last two years of the scheme) by the States/UTs, which require two years to complete. Therefore, in view of the requests of the States/UTs, the decision was taken in the meeting of the Union Cabinet on August 10, 2024 to extend the period of implementation of this scheme by two years till December 31, 2024.



1. Where is Kugati Wildlife Sanctuary located?

Answer:- Chamba,


2. Which is the biggest tributary ravine of Sutlej?

Answer:- Seer Khad


3. In which district is the Bandladhar mountain range located?

Answer:- Bilaspur


4. Who has written the book 'History of Mandi Rajya'?

Answer:- Manmohan Singh


5. Where is the 'Maghi festival' celebrated in the last days of Paush month mainly celebrated?

Answer:- By Hati community in Hati region


6. Who is the Chief of Defense Staff of India?

Answer:- Lieutenant General (Retd) Anil Chauhan,


7. Which novel of Premchand was first written in Urdu as 'Bazare Husn'?

Answer:- Sewa Sadan


8. In which year was the story 'She Said' published?

Answer:- year 1915 AD


9. Which Indian economist took over as the Principal Economist in the World Bank Group from September 1, 2022?

Answer:- Indermeet Gill


10. Which day is celebrated as National Consumer Rights Day in India?

Answer:- 24th December


11. Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

Answer:- Sucheta Kupala


12. The British ruler Charles 11 was given Bombay as a gift to marry the princess of

Answer: - Princess Catherine of Portugal. In 1661 AD,


13 What is measured with an anemometer?

Answer:- speed of air


14. By whom is the joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha called?

Answer:- By the President


15. Who is called 'Black Bill'?

Answer:- Rowlatt Bill


👉CLICK HERE FOR October 2nd week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF



Our Products:-

👉JANUARY TO DECEMBER 2021 CURRENT AFFAIRS (4000+ QUESTIONS):- Click Here
👉HIMACHAL PRADESH CURRENT AFFAIRS 2021:- CLICK HERE
👉HP GK QUESTION ASKED IN HPSSC 2021 EXAM:- CLICK HERE
👉HP GK THEORY + QUESTION BANK:- Click Here
👉HPU JOA IT Test Series 2021:- Click Here
👉HPU Clerk Test Series 2021:- Click Here

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad