Aurangzeb Period MCQ Question Answer

Aurangzeb Period MCQ Question Answer 

||Aurangzeb Period MCQ Question Answer||Aurangzeb Period MCQ Question Answer in English|| 

||Aurangzeb Period MCQ Question Answer||Aurangzeb Period MCQ Question Answer in English||


 1. Aurangzeb defeated Jaswant Singh, the King of Jodhpur in the battle of Dharmat in 1658. Dharmat situated in which state? 

(A) Rajasthan 

(B) Madhya Pradesh 

(C) Gujarat 

(D) Uttar Pradesh 


2. Mughal Prince who took refuge in Srinagar Garhwal

 (A) Murad 

(B) Aurangzeb 

(C) Dara Shikoh

 (D) Sulaiman Shikoh 


3. The battle of Dharmat was fought between 

 (A) Muhammad Ghori and Jai Chand

 (B) Babur and Afghans

 (C) Aurangzeb and Dara Shikoh

 (D) Ahmad Shah Durrani and the Marathas


 4. Who of the following Mughal emperor was coronated twice? 

 (A) Akbar

 (B) Jahangir 

(C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb


 5. Which son of Aurangzeb revolted against his father, weakening his father’s position against the Rajputs? 

 (A) Azam 

(B) Akbar 

(C) Muazzam

 (D) Kam Baksh 


6. With which Mughal General did Shivaji sign the Treaty of Purandar is 1665? 

 (A) Diler Khan 

(B) Jai Singh

 (C) Jaswant Singh (

D) Shaista Khan


 7. Which Mughal Emperor was known as ‘Zinda Peer’? 

 (A) Akbar

 (B) Aurangzeb

 (C) Shah Jahan

 (D) Jahangir 


8. Which European traveller came to India during the region of Shah Jahan?

(A) William Hawkins

 (B) Thomas Roe

 (C) Antonia Monserrate

 (D) Peter Mundi


 9. When Aurangzeb got the victory of Bijapur? 

 (A) 1685

 (B) 1686

 (C) 1687

 (D) 1684 


10. Two of the following states, which Aurangzeb had conquered in Deccan, were 

(A) Ahmadnagar and Bijapur 

(B) Bidar and Bijapur

 (C) Bijapur and Golconda 

(D) Golconda and Ahmadnagar 


||Aurangzeb Period MCQ Question Answer||Aurangzeb Period MCQ Question Answer in English||


11. Which one of the following emperors had the highest number of Hindu Generals in the Mughal army? 

 (A) Humayun

 (B) Akbar 

(C) Nizamuddin 

(D) Aurangzeb 


12. Who re-imposed Jizya? 

 (A) Akbar

 (B) Aurangzeb

 (C) Jahangir

 (D) Humayun


 13. The meaning of ‘Jihad’ carried on by Aurangzeb is 

 (A) Darul-Harb

 (B) Dar-ul-Islami

 (C) Holy War

 (D) Jizya 


14. Creator of ‘Bibi Ka Maqbara/Tomb of Bibi’ was 

 (A) Humayun

 (B) Shah Jahan

 (C) Akbar II 

(D) Aurangzeb 


 15. Which one of the following tombs is called the ‘Second Taj Mahal’? 

 (A) Tomb of Anarkali

 (B) Tomb of Itmad-ud-Daula

 (C) Tomb of Rabia-ud-Daurani

 (D) None of the above 


16. Who among the following was the daughter of Emperor Aurangzeb? 

 (A) Jahan Ara

 (B) Roshan Ara

 (C) Gauhar Ara

 (D) Mehrunnisa


 17. To whom Aurangzeb bestowed upon the title of ‘Sahibat-uzZamani’? 

 (A) Shaista Khan

 (B) Amin Khan

 (C) Jahan Ara 

(D) Roshan Ara 


18. Saint Ramdas is associated with the period of rule of

 (A) Akbar 

(B) Jahangir 

(C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb 


19. Moti Masjid in the Red Fort at Delhi was built by 

 (A) Akbar

 (B) Jahangir

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb


 20. Assertion (A): Aurangzeb succeeded Shah Jahan to the Mughal throne. 

Reason (R): The law of primogeniture was followed. 

Select the correct answer from the coding scheme given below. 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 


21. The given map refers to the kingdom of 



 (A) Akbar at the time of capture of Khandesh in 1601

 (B) Akbar at the time of his death in 1605 

(C) Aurangzeb at the time of capture of Hyderabad 

(D) Aurangzeb at the time of his death in 1707 

||Aurangzeb Period MCQ Question Answer||Aurangzeb Period MCQ Question Answer in English||


Answer Sheet 1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (B) 8. (D) 9. (B) 10. (C) 11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (D) 19. (D) 20. (C) 21. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area