Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer

 

Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer 

||Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer|Bhakti and Sufi Movement| MCQ Question Answer in English|| 

Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer


1. The common belief of life of both Buddha and Mirabai was 

 (A) Following ahimsa 

(B) Austerity of Nirvana 

(C) The world is full of sorrow

 (D) Speak of truth 


2. ‘Let no man ask a man’s sect or caste’ whose dictum was this? 

 (A) Kabir

 (B) Ramananda

 (C) Ramanuja

 (D) Chaitanya


 3. The Bhakti movement was started by 

(A) Alwar Saints 

(B) Sufi Saints 

(C) Surdas 

(D) Tulsidas


 4. The Bhakti culture reborn in India during 

 (A) Vedic age 

(B) 10th century A.D.

 (C) 12th century A.D. 

(D) 15th-16th century A.D.


 5. A common feature to all Bhakti Saints was that they 

 (A) Composed their verses in the language understood by their followers

 (B) Rejected the authority of the priestly class 

(C) Encouraged women to go to the temples

 (D) Encouraged idol worship 


6. Vaishnavism in Kamarupa was popularised by

(A) Chaitanya

 (B) Nimbarka

 (C) Ramananda 

(D) Shankaradeva 7


. Who among the following introduced Vaishnavism in Assam and Cooch Behar? 

(A) Chaitanya 

(B) Madhva

 (C) Shankaradeva 

(D) Vallabhacharya


 8. Famous medieval saint Shankaradeva belonged to 

 (A) Shaiva Cult

 (B) Vaishnava Cult

 (C) Advaita Cult

 (D) Dvaita-Advaita Cult 


9. Ramanujacharya is related to

 (A) Bhakti 

(B) Dvaitvad 

(C) Vishistadvaita

 (D) Monotheism 


10. ‘Shuddha Advaitvad’ was propounded by 

(A) Madhvacharya

 (B) Vallabhacharya

 (C) Shrikantacharya

 (D) Ramanuja 


11. Where is the birthplace of ‘Mahaprabhu Vallabhacharya’? 

 (A) Shivarinarayan

 (B) Bilaspur

 (C) Ratanpur

 (D) Champaranya


 12. Which one of the following is correctly matched? 

 (A) Advaitvad - Ramanujan

 (B) Vishistadvaitvad - Shankaracharya

 (C) Dvaitvad - Madhvacharya

 (D) Dvaitadvaitvad - Vallabhacharya


 13. Who among the following was the first Bhakti Saint to use Hindi for the propagation of his message? 

 (A) Dadu 

(B) Kabir

 (C) Ramananda

 (D) Tulsidas


 14. Kabir was disciple of 

(A) Chaitanya 

(B) Ramananda 

(C) Ramanuja 

(D) Tukaram 


15. Who among the following are Saints of the medieval Age India? 

(A) Kumbhandas

 (B) Ramanand

 (C) Raidas 

(D) Tulsidas


 16. Who composed ‘Bijak’? 

 (A) Surdas

 (B) Kabir

 (C) Ravidas

 (D) Pipaji 


17. A collection of dialogues between Kabir and Dharamdas is titled 

(A) Sabad

 (B) Amarmul

 (C) Sakhi

 (D) Ramaini 


18. Malukdas was a saint poet of 

 (A) Agra

 (B) Ayodhya

 (C) Kashi

 (D) Kada


 19. What was the name of Saint Ghasidas’s father? 

 (A) Sukalu 

(B) Chaituram

 (C) Visahu

 (D) Mahangu


 20. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order? 

(A) Shankaracharya - Ramanuja - Chaitanya

 (B) Ramanuja - Shankaracharya - Chaitanya

 (C) Ramanuja - Chaitanya - Shankaracharya

 (D) Shankaracharya - Chaitanya - Ramanuja 


21. Select the correct chronological order of the Bhakti Saints from the following 

 (A) Kabir, Guru Nanak, Chaitanya, Mirabai 

(B) Kabir, Chaitanya, Guru Nanak, Mirabai

 (C) Kabir, Mirabai, Chaitanya, Guru Nanak

 (D) Guru Nanak, Chaitanya, Mirabai, Kabir 


22. How many Jyotirlingah are there devoted to Lord Shiva? 

 (A) 6 

(B) 12 

(C) 24 

(D) 18 


23. The followers of Ramanuja are known as

(A) Shaiva

 (B) Vaishnava

 (C) Advaitvadi

 (D) Avadhoot 


24. Which of the following was the birthplace of Guru Nanak? 

(A) Amritsar

 (B) Nabha

 (C) Nankana

 (D) Nanded


 25. In whose regime Guru Nanak Dev founded Sikh religion? 

 (A) Firuz Shah Tughluq

 (B) Sikandar Lodi

 (C) Humayun 

(D) Akbar 


26. ‘God knows man’s virtues and enquires not his caste, in the next world there is no caste!’ This was the theory of which Bhakti saint? 

(A) Ramanand

 (B) Dadu

 (C) Nanak

 (D) Ramanuja


 27. Mirabai was contemporary of 

 (A) Tulsidas

 (B) Chaitanya Mahaprabhu

 (C) Guru Nanak

 (D) Ramakrishna Paramhansa 


28. The name of the husband of famous devotee poet Mira 

 (A) Rana Ratan Singh 

(B) Rajkumar Bhojraj

 (C) Rana Uday Singh

 (D) Rana Sanga 


29. Who wrote ‘Rag-Govind’? 

(A) Mirabai 

(B) Narhari

 (C) Surdas

 (D) Raskhan 


30. Which one of the following leaders of the Bhakti Movement was influenced by Islam? 

 (A) Chaitanya

 (B) Mirabai 

(C) Namdev

 (D) Vallabhacharya


||Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer|Bhakti and Sufi Movement| MCQ Question Answer in English|| 


 31. Chaitanya Mahaprabhu is related to which sect? 

 (A) Vaishnava

 (B) Shaiva

 (C) Buddhist

 (D) Sufi


 32. Whose contemporary was Tulsidas? 

 (A) Akbar and Jahangir

 (B) Shahjahan

 (C) Aurangzeb 

(D) Babur and Humayun


 33. The book ‘Ramcharitmanas’ was written by

 (A) Tulsidas 

(B) Valmiki

 (C) Surdas

 (D) Ved Vyas


 34. Which of the following is not a composition of Saint Tulsidas? 

 (A) Gitavali

 (B) Kavitavali 

(C) Vinay Patrika 

(D) Sahitya Ratna 


35. Who among the following was the Saint of the Varkari Sect? 

 (A) Nimbarka 

(B) Chakradhara

 (C) Namdev (

D) Ramdas 


36. Bhakt Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor? 

(A) Babur 

(B) Akbar

 (C) Jahangir 

(D) Aurangzeb 


37. Among the following, who was not a proponent of Bhakti cult? 

 (A) Nagarjuna 

(B) Tukaram 

(C) Tyagaraja

 (D) Vallabhacharya


 38. The ‘Chishtia Sufi Order’ in India was established by 

 (A) Khwaja Badaruddin 

(B) Khwaja Muinuddin

 (C) Shaikh Ahmad Sirhind 

(D) Shaikh Bahauddin Zakariya 


39. The first Sufi Saint of Chishtia Sect in India was 

(A) Shaikh Muinuddin Chishti

 (B) Hamiduddin Chishti

 (C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

 (D) Nizamuddin Auliya


 40. Who among the following was the earliest Sufi Saint to have settled at Ajmer? 

 (A) Shaikh Muinuddin Chishti 

(B) Shaikh Qutbuddin Bakhtiyar Kaki 

(C) Shaikh Nizamuddin Auliya

 (D) Shaikh Salim Chishti 


41. Who was the founder of Chishtia Branch of Sufism? 

(A) Shaikh Muhiuddin

 (B) Shaikh Jiaudhin Abuljiva

 (C) Khwaja Abu-Abdal

 (D) Khwaja Bahaud-Din


 42. Whose disciple was Khwaja Muinuddin Chishti? 

 (A) Khwaja Abdal Chishti 

(B) Shah Wali Ullah

 (C) Mir Dard 

(D) Khwaja Usman Haruni


 43. Who among the following Maratha Chieftains was the first to offer nazr (gift) at the Dargah of Khwaja Muinuddin Chishti of Ajmer? 

(A) Nawab Ali Bahadur, grandson of Peshwa Balaji Rao-I (from his mistress Mastani) 

(B) Raja Sahu, the grandson of Shivaji 

(C) Peshwa Balaji Vishwanath 

(D) Peshwa Balaji Rao 


44. Shaikh Nizamuddin Auliya was the disciple of 

 (A) Shaikh Alauddin Sabir 

(B) Khwaja Muinuddin Chishti

 (C) Baba Farid 

(D) Shaikh Ahmad Sirhindi 


45. Dargah of Sheikh Nizamuddin Auliya is situated in 

(A) Agra

 (B) Ajmer

 (C) Delhi

 (D) Fatehpur


 46. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was 

 (A) Muinuddin Chishti

 (B) Baba Farid 

(C) Sayyid Muhammad Gisudaraz

 (D) Shah Alam Bukhari


 47. Who among the following does not belong to the Chishti order? 

 (A) Khwaja Qutbuddin Bakhtiar Kaki

 (B) Sheikh Abdul Jilani

 (C) Sheikh Moinuddin

 (D) Sheikh Nizamuddin Auliya


 48. Who among the following is called the ‘Sadi of India’? 

 (A) Amir Hasan

 (B) Amir Khusrau

 (C) Abu Talib Kalim

 (D) Chandrabhan Brahman


 49. Which one of the following Sultans of Delhi was refused as audience by Nizamuddin Auliya? 

 (A) Jalaluddin Khalji 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Ghiyasuddin Tughluq

 (D) Muhammad-Bin-Tughluq 


50. Which Sufi Saint was called ‘Mehboob-e-Ilahi’? 

(A) Khwaja Muinuddin Chishti 

(B) Baba Farid 

(C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

 (D) Shaikh Nizamuddin Auliya


 51. The most reputed disciple of Shaikh Farid who had seen the reign of as many as seven sultans of Delhi was 

 (A) Nizamuddin Auliya

 (B) Shaikh Nasiruddin Chirag

 (C) Shaikh Salim Chishti 

(D) None of the above


 52. The thought of which of the following Sufi saint have been incorporated in the religious book ‘Adi Granth’ of the Sikh? 

(A) Shaikh Moinuddin Chishti

 (B) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

 (C) Fariduddin-Ganj-i-Shakar

 (D) Shaikh Nizamuddin Auliya


 53. The famous saint Shaikh Salim Chishti lived in 

(A) Delhi 

(B) Ajmer 

(C) Fatehpur Sikri

 (D) Lahore 


54. Who among the following was given the title of Shaikh-ul-Hind?

 (A) Baba Fariduddin 

(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki 

(C) Khwaja Muinuddin Chishti 

(D) Shaikh Salim Chishti 


55. The most orthodox Sufi order was 

 (A) Chishti 

(B) Suhrawardi

 (C) Naqshbandi 

(D) Qadiri 


56. Which of the following Silsilas of Sufism was against music? 

(A) Chishtiya

 (B) Suhrawardiya

 (C) Qadiriya 

(D) Naqshbandiya


 57. From the given pairs identify the incorrect pair 

 (A) Chishti-Delhi and Doab 

(B) Suhrawardi-Sindh

 (C) Auliya-Madhya Pradesh

 (D) Firdausi-Bihar

 

||Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer|Bhakti and Sufi Movement| MCQ Question Answer in English|| 


58. Which of the following Sufis regarded Krishna among the auliyas? 

(A) Shah Muhammad Ghaus

 (B) Shah Abdul Aziz

 (C) Shah Waliullah

 (D) Khwaja Mir Dard 


59. Which of the following is not related with Sufism? 

 (A) Ulema

 (B) Khanqah

 (C) Shaikh

 (D) Sama


 60. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by

(A) Bihari

 (B) Surdas

 (C) Raskhan 

(D) Kabir 


61. Who of the following is not associated with the Bhakti Movement? 

(A) Vallabhacharya

 (B) Chaitanya

 (C) Guru Nanak 

(D) Amir Khusrau


 62. Who composed ‘Barahmasa’? 

(A) Amir Khusrau

 (B) Imami

 (C) Malik Muhammad Jaisi

 (D) Raskhan 


63. Every year a fair is held at the tomb of famous Sufi saint Haji Waris Ali Shah at 

 (A) Fatehpur Sikri

 (B) Kaliyar

 (C) Dewa Sharif

 (D) Garhmukteshwar


 64. The birthplace of Christ is  

(A) Jerusalem

 (B) Bethlehem

 (C) London

 (D) Babylon


 65. The spirit of Christians behind the festival of Easter is  

(A) Jesus preached this day

 (B) Jesus departed from the world

 (C) Jesus went to Nazareth

 (D) The day of Resurrection of Christ


 66. Which Christian saint is famous for the love with animal and birds? 

(A) Saint Paul

 (B) Saint Thomas

 (C) Saint Francis of Assisi

 (D) Saint Peter


 67. Why Good Friday of Christian is celebrated? 

(A) Jesus Christ had died

 (B) Jesus Christ was born

 (C) Jesus Christ crucified

 (D) A.D. was introduced


 68. Consider the following statements

. 1. ‘Bijak’ is a composition of Kabir. 

2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Vallabhacharya. 

Which of the statements given above is/are correct? 

 (A) Only 1

 (B) Only 2

 (C) Both 1 and 2

 (D) Neither 1 nor 2


 69. With reference to the religious history of medieval India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?

 1. Meditation and control of breath.

 2. Severe ascetic exercises in a lonely place.

 3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience. 

Select the correct answer using the code given below. 

 (A) 1 and 2 

(B) 2 and 3

 (C) Only 3

 (D) 1, 2 and 3


 70. Arrange the following Saints in their chronological order. 

1. Kabir 

2. Namdev

 3. Mirabai

 4. Nanak 

Code 

(A) 1, 2, 3, 4 

(B) 4, 3, 2, 1 

(C) 2, 1, 4, 3 

(D) 4, 1, 3, 2 


71. Consider the following Bhakti Saints 

1. Dadu Dayal 

2. Guru Nanak

 3. Tyagaraja 

 Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over? 

(A) 1 and 3 

(B) Only 2 

(C) 2 and 3 

(D) 1 and 2


 72. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Bhakti Saint)

 (a) Namdev

 (b) Kabir

 (c) Ravidas 

(d) Sena 


List-II (Profession)

 1. Barber 

2. Weaver 

3. Tailor 

4. Cobbler 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 2 3 1 4 

(B) 3 2 4 1 

(C) 3 2 1 4 

(D) 2 3 4 1


 73. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). 

Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chishti order of Sufis in India is Khwaja Muinuddin Chishti. 

Reason (R): The Chishti order takes its name from a village Chishti in Ajmer. In the context of the above two statements, which one of the following is correct? 

Code

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 


74. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

List-I 

(a) Khwaja Muinuddin Chishti

 (b) Shaikh Ahmad Sirhindi

 (c) Dara Shikoh

 (d) Shaikh Shahabuddin 

List-II

 1. Suhrawardiya

 2. Qadiriya 

3. Chishtiya 

4. Naqshbandyia 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 2 3 1 4 

(B) 1 4 2 3 

(C) 3 4 2 1 

(D) 4 2 3 1 


75. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements. 

1. Shaikh Ahmad Sirhindi was a contemporary of Ibrahim Lodi. 

2. Shaikh Nasiruddin Chirag-IDehlavi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya. 

3. Aurangzeb was a contemporary of Shaikh Salim Chishti. 

4. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Shaikh Niamatullah and Makhdum Muhammad Jilani. 

Which of these statements are correct? 

(A) 1 and 2

 (B) 1 and 3

 (C) 2 and 3

 (D) 2 and 4


 76. Who of the following saints were Sufi? 

1. Rahim 

2. Nizamuddin Auliya

 3. Muinuddin Chishti

 4. Raskhan 

Choose your answer from the code given below. 

(A) 1 and 3

 (B) 1, 2 and 3

 (C) 2 and 3

 (D) 2 and 4

||Bhakti and Sufi Movement MCQ Question Answer|Bhakti and Sufi Movement| MCQ Question Answer in English|| 

 Answer Sheet 1. (C) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (D) 7. (C) 8. (B) 9. (C) 10. (B) 11. (D) 12. (C) 13. (C) 14. (B) 15. (B) 16. (B) 17. (B) 18. (D) 19. (D) 20. (A) 21. (A) 22. (B) 23. (B) 24. (C) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (A) 30. (C) 31. (A) 32. (A) 33. (A) 34. (D) 35. (C) 36. (C) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (A) 41. (C) 42. (D) 43. (B) 44. (C) 45. (C) 46. (A) 47. (B) 48. (A) 49. (B) 50. (D) 51. (A) 52. (C) 53. (C) 54. (D) 55. (C) 56. (D) 57. (C) 58. (A) 59. (A) 60. (C) 61. (D) 62. (C) 63. (C) 64. (B) 65. (D) 66. (C) 67. (C) 68. (C) 69. (D) 70. (C) 71. (B) 72. (B) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area