Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer

Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer 

||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer in English|| 

Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer


1. Which of the following pairs is correctly matched? 

(A) Diwan-i-Bandagan - Tughluq 

(B) Diwan-i-Mustakhraj - Balban 

(C) Diwan-i-Kohi - Alauddin Khalji

 (D) Diwan-i-Arz - Muhammad Tughluq


 2. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) Diwan-i-Mushtakharaj - Alauddin Khalji 

(B) Diwan-i-Amir Kohi - Muhammad Tughluq 

(C) Diwan-i-Khairat - Firuz Tughluq 

(D) Diwan-i-Riyasat - Balban 


3. The historian Baruni refused to consider the state in India under Delhi Sultans as truly Islamic because 

 (A) The majority of the population did not follow Islam

 (B) The Muslim theologists were often disregarded 

(C) The Sultan supplemented the Muslim law by framing his regulations 

(D) The religious freedom was accorded to non-Muslims 


4. The most rulers (amirs) and sultans of Sultanate period belonged to class. 

 (A) Turkish 

(B) Mongols 

(C) Tatars

 (D) Arabs


 5. ‘Diwan-E-Arj’ department was associated with 

 (A) Royal correspondence 

(B) Foreign

 (C) Defence

 (D) Finance 


6. Which one of the following dynasties saw the heyday of the Wizarat? 

 (A) The Ilbari 

(B) The Khalji 

(C) The Tughluq

 (D) The Lodi 


7. Which medieval king of India introduced the ‘Iqta system’? 

 (A) Iltutmish 

(B) Balban 

(C) Alauddin Khalji 

(D) None of the above 


8. Supreme rural officials of land revenue in Sultanate period? 

(A) Chaudhary

 (B) Ravat

 (C) Malik 

(D) Patwari 

||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer in English|| 

 9. ‘Sharb’ was a tax levied on 

 (A) Trade 

(B) Irrigation 

(C) Non-Muslims 

(D) Industry 


10. Zawabits were concerned with 

(A) State laws 

(B) Law regulating mansab system 

(C) Laws regulating mint house 

(D) Agricultural taxes 


11. Hadis is 

 (A) Islamic Law

 (B) Settlement Law

 (C) Tax of Sultanate period 

(D) Mansabdar 


12. Fawazil in the Sultanate period meant

 (A) Extra payment to the nobles (

B) Revenue assigned in lieu of salary 

(C) Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars 

(D) Illegal exactions extracted from the peasants 


13. Who among the following started ‘Tanka’ silver coin? 

(A) Alauddin Khalji

 (B) Qutbuddin Aybak

 (C) Iltutmish

 (D) Balban 


14. Who was the medieval king responsible for introducing the silver coin called ‘Tanka’ in North India? 

 (A) Iltutmish 

(B) Razia 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Muhammad Tughluq 


15. Coins-Tanka, Shashgani and Jital of Sultanate period was made of which of the following metals? [

 (A) Silver, Copper

 (B) Gold, Silver, Copper 

(C) Silver, Zinc, Copper

 (D) Gold, Zinc, Copper 


16. On whose coins the name of the last Caliph of Baghdad appeared for the first time? 

 (A) Qutbuddin Aybak

 (B) Iltutmish 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Alauddin Masud Shah


 17. Match List-I and List-II and choose your answer from the code given below.  

 List-I

 (a) Diwan-i-Arz 

(b) Diwan-i-Risalat 

(c) Diwan-i-Insha 

(d) Diwan-i-Wizarat 


List-II 

1. Dealt with religious matters 

2. Dealt with state’s correspondence 

3. Dealt with Finance Dept. 

4. Dealt with Military Dept. 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 3 4 2 

(B) 2 4 1 3 

(C) 3 2 1 4

 (D) 4 1 2 3


 18. Which of the following indicates taxes levied on the land product? 

1. Kharaj 

2. Khums 

3. Ushr 

4. Muktai 

Select your answer from the following code.

 (A) Only 1

 (B) Only 2 and 3

 (C) Only 1, 2 and 3

 (D) Only 1, 3 and 4 


19. Find out the two main currencies of the Sultanate period from the code given below.

 1. Dam 

2. Jital 

3. Rupiya 

4. Tanka

 Code 

(A) 1 and 2

 (B) 1 and 3 

(C) 2 and 3

 (D) 2 and 4 

||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Administration MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (A) 5. (C) 6. (C) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (A) 11. (A) 12. (C) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (D) 17. (D) 18. (D) 19. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area