Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer

Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer 

||Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer in English|| 

Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer


 1. Who amongst the following Sultans built the fifth storey of Qutb Minar? 

 (A) Qutbuddin Aibak 

(B) Iltutmish 

(C) Firuz Shah Tughluq

 (D) Sikandar Lodi 


2. The first true arch in the Sultanate memorial could be seen in 

 (A) Iltutmish’s tomb 

(B) Tomb of Balban

 (C) Alai Darwaza

 (D) Quwwat-ul-Islam Mosque 


3. Which Sultan built Alai Darwaza? 

(A) Iltutmish

 (B) Balban 

(C) Alauddin Khalji

 (D) Firuz Tughluq 


4. Who among the following did not contribute to the construction of Qutb Minar? 

 (A) Qutbuddin Aibak

 (B) Iltutmish

 (C) Alauddin Khalji 

(D) Firuz Shah Tughluq


Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer in English|| 


 5. India’s first tomb constructed in the Indo-Islamic style was 

(A) Humayun’s Tomb 

(B) Balban’s Tomb 

(C) Aybak’s Tomb

 (D) Alauddin’s Tomb 


6. The Horse-Shoe arch was first introduced in the 

 (A) Tomb of Iltutmish

 (B) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq

 (C) Alai Darwaza 

(D) Quwwat-ul-Islam Mosque 


7. The composer of ‘Kirti-Stambh Prashasti’ was 

 (A) Somdev 

(B) Jaita 

(C) Napa 

(D) Abhi Kavi


 8. ‘Kirti-Stambha’ of Chittor was constructed during the rule of 

 (A) Rana Kumbha

 (B) Rana Hammir 

(C) Rana Ratan Singh

 (D) Rana Sangram Singh 


 9. Which of the following is not correctly matched? 

 (A) Ajmer - Quwwat-ul-Islam

 (B) Jaunpur - Atala Masjid

 (C) Malwa - Jahaz Mahal 

(D) Gulberga - Jama Masjid 


10. Consider the following.

 1. Tughluqabad 

2. Lodi Garden

 3. Qutb Minar

 4. Fatehpur Sikri 

The correct chronological order in which they were built is 

 (A) 3, 1, 4, 2

 (B) 3, 1, 2, 4

 (C) 1, 3, 2, 4

 (D) 1, 3, 4, 2 


11. Match the following.

 List-I (Architectural Style) 

(a) ‘Lotus bud’ fringe on the underside of the arch

 (b) Emergence of octagonal tomb

 (c) Use of Bodegoi in the Pillar

 (d) Massive entrance gate with inclined walls 


List-II (Associated Dynasty) 

1. Sharqis 

2. Vijayanagara 

3. Khaljis 

4. Tughluq 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 4 2 1

 (B) 3 1 4 2 

(C) 2 1 4 3

 (D) 1 2 4 3 

Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Art and Architecture MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (C) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (A) 9. (A) 10. (B) 11. (A)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area