Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer

 

Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer 

||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer in English|| 

Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer


1. Amir Khusrau, the ‘Parrot of India’ was born at 

(A) Patti 

(B) Patli 

(C) Patiali 

(D) Patiala 


2. Who among the following called himself the ‘Parrot of India’? 

 (A) Qutban

 (B) Usman 

(C) Amir Khusrau 

(D) Amir Hasan 


3. Who was the famous author of Kitab-ul-Hind? 

(A) Hasan Nizami 

(B) Minhaj-us-Siraj

 (C) Al-Biruni

 (D) Shams-e-Siraj Afif


 4. Amir Khusrau was born in 

(A) Agra

 (B) Barabanki

 (C) Etah

 (D) Etawah 


5. Amir Khusrau played a pioneering role in the development of

(A) Braj Bhasha 

(B) Awadhi 

(C) Khari Boli

 (D) Bhojpuri 


6. Who among the following witnessed the reign of Seven Sultans of Delhi? 

 (A) Amir Khusrau 

(B) Shaikh Nizamuddin Auliya

 (C) Khwaja Muinuddin Chisti 

(D) Both (A) and (B) 


7. The famous poet Amir Khusrau was associated with the court of 

(A) Nawab Asafuddaula 

(B) Ghiyasuddin Balban

 (C) Muhammad Shah ‘Rangila’ 

(D) Qutbuddin Aibak 


8. The famous poet Amir Khusrau lived at the court of 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Iltutmish 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq 

(D) Qutbuddin Aibak 


9. Amir Khusrau was court poet of 

(A) Muhammad-Bin-Tughluq 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Sher Shah Suri 

(D) Humayun 


10. ‘Amir Khusrau’ was associated with whose reign among the following? 

(A) Alauddin Khalji 

(B) Muhammad-Bin-Tughluq

 (C) Ibrahim Lodi 

(D) Firuz Shah Tughluq 


11. Amir Khusrau was a 

 (A) Poet 

(B) Historian 

(C) Musician

 (D) All of these 


12. Father of new Persian poetry style ‘Sabak-e-Hindi’ or Hindustani style was 

 (A) Ziyauddin Barani

 (B) Afiq 

(C) Isami 

(D) Amir Khusrau 


13. Who among the following is known as the ‘Father of Hindi Khari Boli’? 

 (A) Amir Khusrau

 (B) Malik Muhammad Jaisi 

(C) Kabir 

(D) Abdur Rahim-Khan-e-Khanan 


14. The savant of both language ‘Hindi and Persian’ was 

 (A) Akbar

 (B) Tansen

 (C) Amir Khusrau

 (D) Bairam Khan 

||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer in English|| 

15. Who was the author of Tabaqat-iNasiri? 

 (A) Shaikh Jamaluddin 

(B) Al-Biruni 

(C) Minhaz-us-Siraj

 (D) Ziyauddin Barani 


16. Which among the following languages was patronised by Sultans of Delhi? 

 (A) Arabic

 (B) Turki 

(C) Persian

 (D) Urdu


 17. The term ‘Apabhramsa’ was used in medieval Sanskrit texts to denote 

 (A) Outcasts among the Rajputs

 (B) Deviations from Vedic rituals

 (C) Early forms of some of the modern Indian languages

 (D) Non-Sanskrit verse metres 


18. Which among the following musical instruments is the finest example of Hindu-Muslim harmony in musical instruments? 

 (A) Veena

 (B) Dholak 

(C) Sarangi 

(D) Sitar 


19. ‘Tabla’ was introduced by

(A) Adil Shah

 (B) Amir Khusrau 

(C) Tansen 

(D) Baiju Bawara 


20. Who among the following Rajput rulers is known to have written a book on music? 

 (A) Jayachandra Gahadavala 

(B) Prithviraj Chauhan 

(C) Rana Kumbha

 (D) Man Singh 


21. The Delhi Sultan who wrote his memoirs, was 

(A) Iltutmish 

(B) Balban 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Firuz Tughluq 


22. Which of the following pair is correctly matched? 

 Name Text (Music) 

(A) Pandit Bhavbhatt Sangeetraj

 (B) Ustad Chand Khan Ragachandrika 

(C) Pundrik Vitala Raagmala 

(D) Kumbha Ragakalpadrum 


23. Consider the following statements. 

1. Kitab-i-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.

 2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawwali. Which of these statements is/are correct? 

 (A) Only 1 

(B) Only 2 

(C) Both 1 and 2 

(D) Neither 1 nor 2 


24. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

List-I

 (a) Ziyauddin Barani 

(b) Hasan Nizami 

(c) Minhaj-us-Siraj 

(d) Yahia-hin-Ahmad 


List-II

 1. Tarikh-i-Mubarakshahi 

2. Tabqat-i-Nasiri 

3. Tarikh-i-Firuzshahi 

4. Taj-ul-Maasir 

5. Tabaqat-i-Akbari 


Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 2 3 4

 (B) 3 4 5 1 

(C) 5 3 4 1 

(D) 3 4 2 1 


25. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

List-I 

(a) Tarikh-e-Hind

 (b) Tarikh-e-Delhi

 (c) Rihla

 (d) Tabqat-e-Nasiri


 List-II 

1. Ibn Battuta 

2. Minhaz

 3. Al-Biruni

 4. Khusrau 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 3 2 4

 (B) 2 1 4 3

 (C) 3 4 1 2

 (D) 4 2 3 1 

||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Literature MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (D) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (A) 11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (C) 15. (C) 16. (C) 17. (C) 18. (D) 19. (B) 20. (C) 21. (D) 22. (C) 23. (C) 24. (D) 25. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area