Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer

 

Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer 

||Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer in English|| 

Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer


1. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) Bahadur Shah - Gujarat 

(B) Chand Bibi - Awadh

 (C) Raziya Sultan - Delhi 

(D) Baz Bahadur - Malwa 


2. The earliest reference of the use of magnetic compass in the Indian seas was by

(A) Marco Polo

 (B) Ibn Battuta

 (C) Sadruddin Muhammad ‘Aufi’ 

(D) Nicolo Conti


 3. The game of Polo was introduced in India by 

(A) Unani

 (B) Britishers (

C) Turks 

(D) Mughals 


4. Who were called ‘Dastar-Bandan’?

 (A) Sufi Saint 

(B) Khan 

(C) Malik 

(D) Ulema 


5. Which of the following started during the Rajput period?

 (A) Sati Practice 

(B) Child-marriage 

(C) Johar Practice 

(D) None of the above 


6. Who among the following medieval scholars/writers belonged to the Jain religion? 

(A) Maladhar Vasu 

(B) Hemchandra Suri 

(C) Parthasarthi 

(D) Sayan 


7. During the 13th and 14th centuries A.D. the Indian peasants did not cultivate 

 (A) Wheat

 (B) Barley 

(C) Rice

 (D) Maize


 8. In medieval India, the designations ‘Mahattaka’ and ‘Pattakila’ were used for 

 (A) Military officers

 (B) Village headmen 

(C) Specialists in Vedic rituals

 (D) Chiefs of craft guilds 


9. Which of the following rulers got the Jahaj Mahal of Mandu constructed?

 (A) Mahmud Shah Khalji 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Bhoj Parmar 

(D) Ghiyasuddin Khalji


 10. Consider the following events. 

1. Reign of Krishna Deva of Vijayanagara 

2. Construction of Qutub Minar

 3. Arrival of Portuguese in India 

4. Death of Firuz Tughluq 

The correct chronological sequence of these events is 

 (A) 2, 4, 3, 1 

(B) 2, 4, 1, 3

 (C) 4, 2, 1, 3 

(D) 4, 2, 3, 1 


11. Under the following passage. In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories  equivalent to about 44 modern countries and put behind him a total distance of approximately 73,000 miles. The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is 

 (A) Megasthenes 

(B) Fa-Hien 

(C) Marco Polo 

(D) Ibn Battuta 


12. Which one of the following pairs of kings of Ancient and Medieval periods of Indian History and the works by them is correctly matched? 

(A) Krishnadevaraya : Samaranganasutradhar

 (B) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana 

(C) Bhojadeva : Manasollasa 

(D) Somesvara : Amuktamalyada 


Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer in English||


13. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

List-I 

(a) Firuz Tughluq 

(b) Balban

 (c) Alauddin 

(d) Jahangir 


List-II 

1. Diwan-i-Riyasat 

2. Nauroz 

3. Construction of Canals

 4. Sir Thomas Roe 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 2 3 4

 (B) 3 2 1 4

 (C) 4 1 2 3 

(D) 4 3 2 1 


14. What is the sequence of arrival of these travellers? 

 1. Ibn Battuta 

2. Tavernier 

3. Al-Biruni

 4. Manucci 

Code 

(A) 1, 2, 3, 4

 (B) 3, 1, 2, 4 

(C) 2, 3, 4, 1

 (D) 4, 1, 2, 3 


15. The following persons ruled in India at different periods of time. 

Select the correct chronological order of their rule from the coding scheme given at the end. 

1. Sher Shah 

2. Akbar

 3. Alauddin Khalji

 4. Razia Sultan 

Code

 (A) 4, 1, 3, 2

 (B) 1, 2, 3, 4 

(C) 4, 3, 1, 2

 (D) 3, 4, 1, 2 


16. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. 

List-I 

 (a) Battle of Plassey 

(b) Battle of Kalinga 

(c) Battle of Haldighati

 (d) Battle of Tarain 


List-II 

1. 261 B.C. 

2. 1576 A.D. 

3. 1192 A.D. 

4. 1757 A.D. 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4

 (B) 2 1 3 4 

(C) 4 1 2 3 

(D) 3 4 1 2 


17. Match the following texts with their authors and select the correct options

 List-I

 (a) Haqaiq-i-Hindi

 (b) Tahdhibul Akhlaq 

(c) Kunzal Tijar 

(d) Jawamiul Hikayat 


List-II 

1. Ibn Miskawayh 

2. Sadruddin Muhammad ‘Aufi’ 

3. Abdul Wahid Bilgrami 

4. Bailaq al Qabayaki 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 1 4 2

 (B) 2 4 1 3

 (C) 3 1 2 4 

(D) 1 2 3 4 


18. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

 List-I 

(a) Akbar

 (b) Muhammad Tughluq

 (c) Iltutmish 

(d) Sher Shah 


List-II 

1. Sadak-i-Azam 

2. Chahalghani nobles 

3. Ain-i-Dahsala 

4. Token currency 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 2 3 4

 (B) 3 4 2 1 

(C) 2 3 1 4 

(D) 4 1 3 2 

Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer||Delhi Sultanate Miscellaneous MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (C) 6. (B) 7. (D) 8. (B) 9. (D) 10. (A) 11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (C) 16. (C) 17. (A) 18. (B)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area