Development of Press in Modern India MCQ Question Answer

Development of Press in Modern India MCQ Question Answer 

||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer in English||

Development of Press in Modern India MCQ Question Answer


 1. Who among the following repealed the Vernacular Press Act of 1878? 

 (A) Lord Ripon

 (B) Lord Lytton 

 (C) Lord Curzon

 (D) Lord Minto


 2. Who among the following introduced the Vernacular Press Act? 

(A) Lord Lytton

 (B) Lord Ripon

 (C) Lord Curzon

 (D) Lord Hastings


 3. The first newspaper in India was 

 (A) Bengal Gazette

 (B) Hindustan Times

 (C) Pioneer 

 (D) Sambad Kaumadi


 4. Who among the following had primarily implemented the Press Censorship? 

 (A) Wellesley 

(B) Hastings 

 (C) John Adams 

(D) Dalhousie 


 5. Under whose Governor-General ship was the Vernacular Act repealed? 

 (A) Lord Ripon

 (B) Lord Lytton'

  (C) Lord Curzon

 (D) Lord Dufferin


 6. Who was the first Indian to go to jail in performance of his duty as a journalist? 

 (A) Bal Gangadhar Tilak 

 (B) Dadabhai Naoroji 

 (C) Motilal Ghosh

 (D) Surendra Nath Banerjee


 7. Who in America started to issue newspaper ‘Free India’? 

 (A) Ram Nath Puri 

 (B) G.D. Kumar

 (C) Lala Hardayal 

 (D) Tarak Nath Das


 8. Persian Weekly ‘Miratul Akhbar’ was published by 

 (A) Lala Lajpat Rai 

 (B) Raja Ram Mohan Roy 

 (C) Sir Syed Ahmad Khan

 (D) Maulana Shibli Nomani


 9. The first Hindi Newspaper ‘Udatt Martand’ (30th May, 1826) was published from 

 (A) Kolkata

 (B) Patna 

 (C) Allahabad

 (D) Lucknow


 10. From where the ‘Indian Mirror’ newspaper was published in 1880? 

(A) Bombay 

(B) Calcutta

 (C) Madras

 (D) Pondicherry


 11. In which one of the following languages was the first issue of the Journal Ghadar published? 

(A) Urdu

 (B) Hindi

 (C) English

 (D) Marathi 


 12. The journal ‘Ghadar’ of Ghadar Party was a

(A) Monthly Journal

 (B) Fortnightly Journal 

 (C) Weekly Journal 

 (D) Daily Journal 


13. Who founded the ‘Amrit Bazar Patrika’? 

 (A) Girish Chandra Ghosh

 (B) Harish Chandra Mukherjee 

 (C) S.N. Banerjee

 (D) Sisir Kumar Ghose


 14. Which newspaper was started by Lokmanya Balgangadhar Tilak to serve the cause of India’s freedom struggle? 

 (A) Gadar

 (B) Kesari

 (C) Free Hindustan

 (D) Swadesh Mitra


 15. Which one of the popular magazines of the revolutionary period criticized the Congress for various reasons? 

 (A) Bangawasi

 (B) Kaal 

 (C) Kesari 

(D) All of these 


 16. Who among the following started the newspaper’s ‘Som Prakash’?

 (A) Dayanand Saraswati 

 (B) Ishwar Chandra Vidyasagar

 (C) Raja Ram Mohan Roy

 (D) Surendranath Banerjee 


 17. Which of the following papers was essentially the mouthpiece of the policies of liberals?

 (A) New India 

 (B) Leader

 (C) Young India

 (D) Free Press Journal


 18. Which one of the following was not the language in which ‘Indian Opinion’ paper was published? 

 (A) English 

(B) Gujarati 

 (C) Tamil 

(D) Urdu 


 19. The first editor of the journal ‘Indian Opinion’ wa

(A) M.K. Gandhi

 (B) Albert West 

 (C) Mahadev Desai

 (D) Mansukhal Nazar 


 20. The ‘Young India’ was started as a weekly by 

 (A) The Home Rule Party 

 (B) The Extremist Party

 (C) Ghadar Party

 (D) Swaraj Party


 21. Which journal was not associated with revolutionary activities? 

(A) Sandhya 

(B) Yugantar 

(C) Ghadar 

(D) Young India 


 22. The first Newspaper published by the Indians in the English language was 

 (A) Hindu Patriot

 (B) The Hindu 

 (C) Young India 

 (D) Native Opinion 


 23. The editor of the ‘Hindu Patriot’ who strongly supported the Indigo Movement was 

(A) Hem Chandrakar

 (B) Harish Chandra Mukherjee

 (C) Dinbandhu Mitra

 (D) Digambar Biswas


24. Who affiliated himself with the English Journal ‘Vande Matram’? 

 (A) Arbind Ghosh 

 (B) M.G. Ranade 

 (C) S.C. Bose

 (D) Lokmanya Tilak 


 25. Which of the following newspapers used to be published from Patna? 

 (A) Indian Nation 

 (B) Punjab Kesari 

 (C) Prabhakar

 (D) Dawn 


||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer in English||


 26. The ‘Swadesh Vahini’ was edited by 

(A) C.V. Raman Pillai 

 (B) C.N. Mudaliar 

 (C) K. Ram Krishna Pillai

 (D) C.R. Reddy 


 27. The English Newspaper ‘Independent’ was associated to 

 (A) Mahatma Gandhi 

 (B) C.R. Das 

 (C) Jawahar Lal Nehru

 (D) Motilal Nehru 


 28. Through which newspaper published from Kanpur, Vijay Singh Pathik made the Bizaliya movement the subject of discussion in India? 

(A) Kesai

 (B) Pratap

 (C) Maratha 

(D) Majusha 


 29. ‘Harijan’ was started by 

 (A) Tilak

 (B) Gokhale

 (C) Gandhiji 

(D) Naoroji


 30. The first issue of a weekly paper ‘Harijan’ started by Gandhiji was published on February 11, 1933 from which of the following cities?

(A) Bombay (now Mumbai)

 (B) Ahmedabad 

 (C) Poona (now Pune) 

 (D) Nasik 


 31. The Marathi fortnightly ‘Bahiskrit Bharat’ was started by 

 (A) Bal Gangadhar Tilak 

 (B) B.R. Ambedkar

 (C) V.D. Savarkar

 (D) Gopal Krishna Gokhale 


 32. ...... was related to Bahiskrit Bharat.

 (A) Atmaram Pandurang

 (B) Jyotiba Phule 

 (C) Bal Gangadhar Tilak 

 (D) B.R. Ambedkar


 33. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad? 

(A) Al-Hilal

 (B) Comrade

 (C) The Indian Sociologist

 (D) Zamindar 


 34. Which Urdu newspaper was started by Lajpat Rai from Lahore in 1920?

(A) Vande Mataram

 (B) People 

 (C) Tribune 

 (D) Vir Arjun 


 35. Given below are the names of freedom fighters and the newspapers started by them among these which combination is incorrect? 

 (A) Maulana Azad - Al-Hilal 

 (B) Lokmanya Tilak - Kesari

 (C) Jawahar Lal Nehru - National Herald 

 (D) Mahatma Gandhi - The Pioneer 


 36. Who among the following had launched the paper ‘Qaumi Awaz’?

 (A) Maulana Abul Kalam Azad

 (B) Jawahar Lal Nehru

 (C) Shaukat Ali 

 (D) Khaliquzzaman


 37. Which of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) Navjiwan - M.K. Gandhi

 (B) Swarajya - T. Prakasham

 (C) Prabhat - N.C. Kelkar 

 (D) Qaumi Awaz - Abul Kalam Azad


 38. Which of the following pairs is correctly matched? 

 (A) Mahatma Gandhi - Mook Nayak 

 (B) Bal Gangadhar Tilak - Young India

 (C) Annie Besant - Commonweal

 (D) B.R. Ambedkar - Kesari 


 39. Which one of the following is not correctly matched? 

(A) B.R. Ambedkar - Independent

 (B) Bal Gangadhar Tilak - Kesari

 (C) Annie Besant - New India 

 (D) Dadabhai Naoroji - Rast Goftar 


 40. Which of the following is correctly matched? 

 (A) Annie Besant - Young India 

 (B) Mahatma Gandhi - New India

 (C) Bal Gangadhar Tilak - Kesari 

 (D) Surendranath Banerjee - Maratha


 41. To whom Commonweal is related? 

(A) B.G. Tilak

 (B) Annie Besant

 (C) G.K. Gokhale

 (D) None of the above 


 42. Who was the editor of the revolutionary paper ‘Vande Mataram’? 

(A) Shyamji Krishna Verma 

 (B) Bipin Chandra Pal

 (C) V.D. Savarkar 

 (D) G.D. Savarkar 


 43. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle? 

 1. Sandhya

 2. Yugantar

 3. Kaal 

 Choose the correct answer from the code given below. 

 Code

 (A) 1 and 2 

(B) 1 and 3

 (C) 2 and 3

 (D) 1, 2 and 3


 44. Which of the following were the two Newspapers published by Annie Besant? 

 1. Commonweal 

2. New India

 3. New Hindu 

4. The Aryans 

 Select the correct answer using the code given below.

 Code 

 (A) 1 and 2

 (B) 1 and 3

 (C) 2 and 4

 (D) 3 and 4

 

45. Match List-I with List-II and select the correct answer by using code given below. 

 List-I (Newspaper)

 (a) Bharat Mitra

 (b) Rastra Mitra

 (c) Praja Mitra

 (d) Nayak 


 List-II (Language)

 1. Bengali 

 2. Gujarati 

 3. Hindi 

 4. Marathi 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 4 3 

 (B) 2 3 1 4 

 (C) 3 4 2 1 

 (D) 4 1 3 2 


 46. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists. 

List-I (Newspaper) 

 (a) Dainik Aaj

 (b) The Leader

 (c) The National 

(d) The Pioneer 


 List-II (Founder) 

 1. George Allen 

 2. Jawahar Lal Nehru 

 3. Madan Mohan Malviya 

 4. Shiv Prasad Gupta 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 4 3 2 1 

 (B) 4 1 3 2 

 (C) 2 3 4 1 

 (D) 1 4 2 3 


 47. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

List-I (Newspapers) 

 (a) Hindu

 (b) Sudharak

 (c) Voice of India

 (d) Bengali


 List-II (Editors)

 1. Dadabhai Naoroji 

 2. Gopal Krishna Gokhale

 3. G. Subramaniya Iyer

 4. Surendra Nath Banerjee

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 1 3 2 4 

 (C) 2 3 1 4 

 (D) 3 2 1 4 


||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer in English||


 48. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Newspapers)

 (a) Bombay

 (b) Commonweal

 (c) Leader

 (d) Search Light


 List-II (Person who started it) 

 1. Annie Besant 

 2. Madan Mohan Malviya

 3. Pheroz Shah Mehta 

 4. Sachindanand Singh 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 4 3 2 

 (B) 2 3 4 1 

 (C) 3 1 2 4 

 (D) 4 2 1 3 


 49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Newspapers)

 (a) Leader

 (b) Bombay Chronicle 

 (c) Independent

 (d) Justice 


 List-II (Launcher/Publisher) 

 1. Madan Mohan Malviya 

 2. Firoz Shah Mehta 

 3. T.M. Nair 

 4. Motilal Nehru 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 4 3 

 (B) 4 3 2 1 

 (C) 3 2 1 4 

 (D) 4 1 2 3 


 50. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

 List-I

 (a) Abul Kalam Azad

 (b) Feroz Shah Mehta

 (c) Annie Besant 

 (d) Mahatma Gandhi 


 List-II

 1. Bombay Chronicle

 2. Al-Hilal 

 3. Young India

 4. New India 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 2 1 4 3 

 (B) 1 2 3 4 

 (C) 2 1 3 4 

 (D) 3 2 1 4 


 51. Match the following and select the correct answer from the code given below. 

 List-I 

 (a) Bipin Chandra Pal

 (b) Arvind Ghosh 

 (c) Brahmobandhab Upadhyay

 (d) Mohammad Ali


 List-II 

 1. New India

 2. Comrade 

 3. Vande Mataram

 4. Sandhya

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 3 4 2

 (B) 2 1 3 4

 (C) 2 1 4 3

 (D) 1 3 2 4 


 52. Match the list of the Editors with that of the Papers/Magazines, they were editing.

 List ‘A’ (Editors)

 (a) S.A. Dange

 (b) Muzaffar Ahmad

 (c) Ghulam Husain

 (d) M. Singarvelu 


 List ‘B’ (Papers/Magazine) 

 1. Navayug 

 2. Inqilab

 3. Labour Kisan Gazette 

 4. The Socialist

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 4 1 2 3 

 (C) 2 3 1 4 

 (D) 3 4 2 1 


||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer||Development of Press in Modern India MCQ Question Answer in English||


Answer Sheet 1. (A) 2. (A) 3. (A) 4. (A) 5. (A) 6. (A) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (B) 11. (A) 12. (C) 13. (D) 14. (B) 15. (D) 16. (B) 17. (B) 18. (D) 19. (D) 20. (A) 21. (D) 22. (A) 23. (B) 24. (A) 25. (A) 26. (C) 27. (D) 28. (B) 29. (C) 30. (C) 31. (B) 32. (D) 33. (A) 34. (A) 35. (D) 36. (B) 37. (D) 38. (C) 39. (A) 40. (C) 41. (B) 42. (B) 43. (D) 44. (A) 45. (C) 46. (A) 47. (D) 48. (C) 49. (A) 50. (A) 51. (A) 52. (B)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam




Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area