Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer

Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer 

||Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer||Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer in English||

Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer

 
  

1. Which of the following Mughal Emperors granted duty-free trading facilities to the English in Bengal? 

 (A) Akbar

 (B) Jahangir

 (C) Bahadur Shah

 (D) Farrukh Siyar 


 2. Who was the last Mughal Emperor to sit on Mayur Singhasan? 

 (A) Shah Alam I

 (B) Muhammad Shah

 (C) Bahadur Shah

 (D) Jahandar Shah 


3. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D.? 

(A) Bahadur Shah-I

 (B) Jahandar Shah 

 (C) Muhammad Shah 

 (D) Akbar-II


 4. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end?

 (A) He was deposed by his Wazir 

 (B) He died due to slip while climbing down steps 

 (C) He was defeated by his nephew in a battle

 (D) He died of sickness due to too much consumption of wine 


 5. The Mughal Emperor at the time of Nadir Shah’s attack was 

(A) Ahmad Shah 

 (B) Alamgir II 

 (C) Muhammad Shah

 (D) Rafi-ud-Darajat 


 6. A group of eunuchs and ladies dominated in the Government under

 (A) Muhammad Shah (1719-48) 

 (B) Ahmad Shah (1748-54) 

 (C) Alamgir (1754-59) 

 (D) Shah Alam II (1759-1806)


 7. Which Mughal emperor is known by the name of ‘Rangila’? 

 (A) Farrukh Siyar 

 (B) Rafi-ud-Darajat 

 (C) Muhammad Shah 

 (D) Rafi-ud-Daula 


 8. Which of the following Mughal emperors was not allowed to enter into Delhi by Wazir Ghaziuddin? 

(A) Alamgir-II 

 (B) Shah Alam-II

 (C) Akbar-II 

 (D) Bahadur Shah-II


 9. The last Mughal Emperor was Bahadur Shah. His father’s name was 

 (A) Akbar Shah-I 

 (B) Akbar Shah-II

 (C) Aurangzeb

 (D) Shah Jahan 


 10. Who was last Mughal emperor of India?

 (A) Aurangzeb

 (B) Bahadur Shah Zafar

 (C) Shah Alam

 (D) Shah Jahan


Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer||Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer in English||


 11. Which one of the following statements is not correct about Bahadur Shah Zafar? 

 (A) He was an emperor without an empire

 (B) Ibrahim Zauq and Asad Ullah Khan Ghalib were his poetry teachers

 (C) Hasan Askari was his spiritual guide 

 (D) He received less than one lakh rupees as pension from East India Company


 12. Who among the following was the first Nawab of Awadh? 

 (A) Asaf-ud-Daula

 (B) Saadat Khan

 (C) Shuja-ud-Daula 

 (D) Safdarjung


 13. Who among the following was the founder of independent Kingdom of Hyderabad? 

 (A) Qamaruddin Khan

 (B) Muhammad Amir Khan

 (C) Asad Khan 

 (D) Chin Qilich Khan


 14. Among the following who had constructed an astronomical observatory popularly known as Jantar-Mantar at Delhi? 

(A) Akbar 

(B) Shah Jahan 

 (C) Suraj Mal

 (D) Jai Singh II 


 15. The book ‘Jiz Muhammad Shahi’ related to knowledge of Astrology produced in 1773 is written by (A) Darbar Jaswant Singh of Jodhpur 

 (B) Raja Bharmal of Amber 

 (C) Swai Jai Singh of Jaipur

 (D) Maharana Amar Singh of Udaipur 


 16. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at 

(A) Ujjain 

(B) Varanasi

 (C) Mathura

 (D) Allahabad 


 17. Where constructed observatories by Maharaja Jai Singh-II? 

1. Delhi 

2. Jaipur 

 3. Ujjain

 4. Varanasi


 Code

 (A) 1 and 2

 (B) 1 and 3 

 (C) 2 and 3

 (D) 1, 2, 3 and 4

Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer||Disintegration of the Mughal Empire MCQ Question Answer in English||

 Answer Sheet 1. (D) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (C) 6. (A) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (B) 11. (D) 12. (B) 13. (D) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (D)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area