HP Giriraj December 4th Week Current Affairs Question 2022

 

HP Giriraj December 4th Week Current Affairs Question 2022

 || HP Giriraj December 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2022|| Himachal Pradesh Giriraj December 4th  Week Current Affairs 2022 Question Answer ||

HP Giriraj December 4th Week Current Affairs Question 2022

1. 37वें राष्ट्रीय खेल-2023 किस राज्य में आयोजित किए जाएंगे ?

Answer:-गोवा

2. प्रवासी भारतीय दिवस समारोह 2023 भारत के किस शहर में आयोजित किया जा रहा है ?

Answer:-इंदौर

3. स्वदेशी हल्के लड़ाकू हैलीकॉप्टरों को किस नाम से भारतीय वायु सेना में शामिल किया गया है ?

Answer:-प्रचंड

4. भारत के किस गांव को 24 घंटे सौर ऊर्जा से संचालित गांव घोषित किया गया है ?

Answer:-गुजरात के मोढेरा

5. फ्रांस की किस महिला साहित्यकार को वर्ष 2022 को साहित्य के क्षेत्र में नोबल पुरस्कार प्रदान करने की घोषणा हुई है ?

Answer:-एनी इरनॉब्स

6. 'वर्नाक्यूलर प्रेस एक्ट' किसके शासनकाल में पारित किया गया था ?

Answer:-लार्ड लिटन

7. भारत के उप-राष्ट्रपति के निर्वाचन से सम्बन्धित विवाद को कौन तय करता है ?

Answer:-सर्वोच्च न्यायालय

8. किस एजेंसी द्वारा भारत की राष्ट्रीय आभा का अनुमान लगाया जाता है ?

Answer:-केन्द्रीय सांख्यिकी संगठन

9. राष्ट्रीय ग्रामीण विकास संस्थान कहां स्थित है ?

Answer:-हैदराबाद

10. 'गोल्डन फाइबर' के नाम से किसे जाना जाता है ?

Answer:-जूट 

11. मांउट जोयूनो किस राज्य में स्थित है ?

Answer:-सिक्किम

12. हिमाचल प्रदेश में हाल ही सम्पन्न विधानसभा चुनावों में किस राजनीतिक दल को पूर्ण बहुमत मिला है ?

Answer:- कांग्रेस

13. कालका-शिमला रेललाइन कब शुरू की गई थी ?

Answer:-1906 में

14. हिमाचल प्रदेश के किन जिलों की सीमा चीन के साथ लगती है ?

Answer:-लाहौल-स्पीति व किन्नौर ।

कुटुम्ब न्यायालय क्या होते हैं? 

कुटुम्ब न्यायालय अधिनियम, 1984 के अधीन पारिवारिक न्यायालयों की स्थापना की गई। इस अधिनियम द्वारा न्यायालय को पारिवारिक विवादों में मैत्रीपूर्ण समझौतों को बढ़ावा देने के लिए स्वविवेक का प्रयोग करने का अधिकार दिया गया है। विवाद की सच्चाई का पता लगाने के लिए न्यायालय अपनी प्रक्रिया स्वयं निर्धारित कर सकता है। सामान्यतः विवादों में वकीलों की उपस्थिति नहीं होती है, लेकिन जटिल विषयों पर वकीलों को प्रस्तुत होने की अनुमति दी जा सकती है। विभिन्न विषयों पर निर्णय करते समय कुटुम्ब, संघों और परामर्शदाताओं की सेवाएं ली जा सकती हैं। उच्च न्यायालय में कुटुम्ब न्यायालयों के निर्णयों एवं आदेशों के विरुद्ध अपील की जा सकती है।


IN ENGLISH

1. In which state will the 37th National Games-2023 be organized?

Answer:- Goa


2. Pravasi Bharatiya Divas celebrations 2023 is being organized in which city of India?

Answer:- Indore


3. By what name have the indigenous light combat helicopters been inducted into the Indian Air Force?

Answer:- Prachanda


4. Which village of India has been declared as 24 hours solar powered village?

Answer:- Modhera of Gujarat


5. Which woman writer of France has been announced to be awarded the Nobel Prize in the field of literature for the year 2022?

Answer:- Annie Arnobs


6. In whose reign was the 'Vernacular Press Act' passed?

Answer:- Lord Lytton


7. Who decides the dispute related to the election of the Vice-President of India?

Answer:-Supreme Court


8. By which agency the national aura of India is estimated?

Answer:-Central Statistical Organization


9. Where is the National Institute of Rural Development located?

Answer:- Hyderabad


10. Who is known as 'Golden Fiber'?

Answer:- Jute


11. Mount Joyuno is located in which state?

Answer:- Sikkim


12. Which political party got absolute majority in the recently concluded assembly elections in Himachal Pradesh?

Answer:- Congress


13. When was the Kalka-Shimla rail line started?

Answer:- In 1906


14. Which districts of Himachal Pradesh share border with China?

Answer:- Lahaul-Spiti and Kinnaur.


What are family courts?


Family Courts were established under the Family Courts Act, 1984. By this Act, the court has been given the right to exercise its discretion to promote amicable settlements in family disputes. The court may lay down its own procedure for ascertaining the truth of the dispute. Lawyers are generally not present in disputes, but lawyers may be allowed to appear on complex matters. Services of families, associations and counselors can be taken while taking decisions on various subjects. Appeals can be made against the decisions and orders of the Family Courts in the High Court.


👉CLICK HERE FOR December 4th week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF




Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area