East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer

East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer 

||East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer||East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer in English||

East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer



1. Sirajuddaula was defeated by Lord Clive in the battle of

(A) Plassey

 (B) Buxer

 (C) Munger 

(D) Wandiwash


 2. Who was the founder of British Empire in India? 

(A) Warren Hastings 

 (B) Lord Amherst 

 (C) Lord Robert Clive

 (D) Lord William Bentinck 


 3. Which one of the following was the last Governor of Bengal appointed by the Mughal emperor? 

 (A) Sarfaraz Khan'

  (B) Murshid Quli Khan

 (C) Alivardi Khan

 (D) Shujauddin Muhammad Khan 


 4. Which was the following war consolidated British supremacy over India? 

 (A) Battle of Buxar 

 (B) Battle of Plassey 

 (C) Third battle of Mysore

 (D) Independence struggle of 1857 


 5. Who among the following has been called as a ‘Heaven Born General’? 

(A) Albuquerque 

 (B) Robert Clive 

 (C) Francois Dupleix

 (D) Lord Cornwallis 


 6. The battle field of Plassey is situated in 

 (A) Bihar

 (B) Andhra Pradesh

 (C) Odisha

 (D) West Bengal 


 7. The Battle of Plassey was fought in the year 

 (A) 1761

 (B) 1757

 (C) 1760

 (D) 1764 


 8. Which of the following shifted his capital from Murshidabad to Munger? 

 (A) Alivardi Khan 

 (B) Siraj-ud-Daula

 (C) Mir Jafar 

 (D) Mir Qasim 


 9. The most decisive battle that led to the establishment of supremacy of the British in India was 

(A) The battle of Buxar

 (B) The battle of Plassey

 (C) The battle of Wandiwash 

 (D) The third battle of Panipat


 10. Who was the ruler of Delhi at the time of the battle of Buxar? 

 (A) Aurangzeb

 (B) Shah Alam I

 (C) Bahadur Shah Zafar

 (D) Shah Alam II 


East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer||East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer in English


 11. Who was the Nawab of Bengal when the Battle of Buxar was fought? 

(A) Siraj-ud-Daula

 (B) Mir Jafar

 (C) Mir Qasim

 (D) Najmuddaula 


 12. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company? 

 (A) Farukhsiyar

 (B) Shah Alam I

 (C) Shah Alam II 

 (D) Shuja-ud-Daula


 13. Who granted the Diwani of Bengal to the East India Company in 1765? 

 (A) Nawab of Bengal

 (B) Mughal Emperor

 (C) British Monarch 

 (D) The Afghan King


 14. In which Governor’s tenure, Diwani rights of Bengal, Bihar and Orissa was granted to East India Company by Emperor Shah Alam? 

(A) Lord Clive 

 (B) Lord Cornwallis

 (C) Lord Wellesley

 (D) Lord William Bentinck 


 15. Emperor Shah Alam II gave the Diwani of Bengal-Bihar and Orissa to East India Company on 

(A) 12 August, 1765

 (B) 18 August, 1765 

 (C) 29 August, 1765 

 (D) 21 August, 1765 

East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer||East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer in English

 16. Who was appointed Deputy Diwan of Murshidabad by Robert Clive after the Allahabad Treaty? 

 (A) Mohd. Raza Khan 

 (B) Shitab Rai 

 (C) Rai Durlabh 

 (D) Syed Ghulam Hussain


 17. With which one of the following mountain tribes did the British first come into contact with after the grant of Diwani in year 1765? 

(A) Garo

 (B) Khasi

 (C) Kuki 

(D) Tipperah

 

18. Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th Century? 

 (A) Battle of Wandiwash - Battle of Buxar - Battle of Ambur - Battle of Plassey 

 (B) Battle of Ambur - Battle of Plassey - Battle of Wandiwash - Battle of Buxar

 (C) Battle of Wandiwash - Battle of Plassey - Battle of Ambur - Battle of Buxar

 (D) Battle of Ambur - Battle of Buxar - Battle of Wandiwash - Battle of Plassey 


 19. Name the French Commander who was defeated in the battle of Wandiwash in 1760. 

 (A) Count Lally 

 (B) Francis Martin 

 (C) Dupleix 

 (D) None of the above


 20. In the Battle of Wandiwash (1760) 

(A) French defeated British

 (B) British defeated British

 (C) British defeated French

 (D) Dutch defeated British


 21. Which one of the following pairs is correctly matched? 

 (A) Battle of Buxar - Mir Jafar vs. Clive

 (B) Battle of Wandiwash - French vs. East India Company 

 (C) Battle of Chilianwala - Dalhousie vs. Marathas

 (D) Battle of Khurda - Nizam vs. East India Company 


 22. Which of the following opposed British in India vigorously? 

 (A) Maratha

 (B) Mughal 

 (C) Rajputana 

(D) Sikh 


East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer||East India Company and Nawab of Bengal MCQ Question Answer in English

 Answer Sheet 1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (D) 7. (B) 8. (D) 9. (A) 10. (D) 11. (C) 12. (C) 13. (B) 14. (A) 15. (A) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (C) 21. (B) 22. (A) 


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area