Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer

Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer 

||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer in English|| 

Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer


 1. Which one of the following medieval era rulers mentioned below was highly educated? 

 (A) Balban

 (B) Alauddin Khalji 

(C) Ibrahim Lodi

 (D) Sher Shah


 2. From where did Fareed, who later on became Sher Shah Suri, got his education? 

 (A) Sasaram

 (B) Patna

 (C) Jaunpur 

(D) Lahore 


3. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun. 

(A) Kamran

 (B) Usman

 (C) Askari 

(D) Hindal 


4. Arrange properly as per dates of four important battles fought by Humayun, the names of battlefields are given below. 

(A) Chausa, Devara, Kannauj, Sirhind

 (B) Devara, Kannauj, Chausa, Sirhind

 (C) Sirhind, Devara, Chausa, Kannauj 

(D) Devara, Chausa, Kannauj, Sirhind 


5. Which of the following rulers at first assumed the title of ‘Hazrat-eAla’ and afterwards ‘Sultan’? 

(A) Bahlul Lodi

 (B) Sikandar Lodi

 (C) Sher Shah Suri

 (D) Islam Shah Suri


 6. After the downfall of the Delhi Sultanate, who was the first ruler to issue the gold coin? 

 (A) Akbar

 (B) Humayun

 (C) Shahjahan 

(D) Sher Shah


 7. When Humayun invaded Chunar Fort first time? 

 (A) 1532

 (B) 1531

 (C) 1533 

(D) 1536


 8. Who among the following has constructed mausoleum for his emperor husband? 

(A) Shah Begum

 (B) Haji Begum

 (C) Mumtaz Mahal Begum

 (D) Nurnissa Begum 


9. Who introduced coin of silver? 

 (A) Akbar

 (B) Sher Shah

 (C) Alauddin Khalji 

(D) Bakhtiyar Khalji 


10. What was the exchange rate of silver’s rupiya? 

(A) 16 : 1

 (B) 32 : 1

 (C) 48 : 1

 (D) 64 : 1 


||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer in English|| 


11. The pure silver ‘rupiya’ was issued by 

 (A) Akbar

 (B) Sher Shah

 (C) Jahangir

 (D) Aurangzeb


 12. Death of Sher Shah Suri occurred in 

(A) Agra

 (B) Kalinjar

 (C) Rohtas

 (D) Sasaram 


13. With which medieval ruler would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of millet’? 

(A) Alauddin Khalji

 (B) Muhammad Tughluq

 (C) Sher Shah

 (D) Aurangzeb


 14. Where is Mausoleum of Sher Shah? 

 (A) Sasaram

 (B) Delhi

 (C) Kalinjar

 (D) Sonargaon 


15. Sher Shah was buried at 

 (A) Kalinjar

 (B) Sasaram

 (C) Jaunpur 

(D) Patna


 16. Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah? 

 (A) Qila-i-Kuhna at Delhi

 (B) Atala Masjid at Jaunpur

 (C) Bara Sona Masjid at Gaur

 (D) Quwwat-al-Islam mosque at Delhi 


17. Who amongst the following got ‘Purana Quila’ of Delhi built in the present form? 

 (A) Sher Shah Suri

 (B) Akbar 

(C) Babur 

(D) Shahjahan


 18. Which medieval ruler introduced the system of ‘patta’ and ‘qabuliyat’ to help the peasants? 

(A) Alauddin Khalji 

(B) Muhammad-Bin-Tughluq

 (C) Sher Shah

 (D) Akbar 


||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer in English|| 


19. Which improvements among these done by Sher Shah Suri? 

1. Revenue reforms 

2. Administrative reforms 

3. Military reforms

 4. Currency system reforms

 Select the right answer by using code given below. 

 (A) 1 and 2 

(B) 1, 2 and 3

 (C) 2, 3 and 4

 (D) All of these 


||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer||Humayun and Sher Shah MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (C) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (D) 11. (B) 12. (B) 13. (C) 14. (A) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (C) 19. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area