Important Bilaspur District Question Answer In English

Important Bilaspur District Question Answer In English

||Important Bilaspur District Question Answer In English||Important Bilaspur Distt Question Answer In English||

Important Bilaspur District Question Answer In English


 1. Who established Bilaspur City ?

Answer-Deep Chand Chander (1654 A.D.)

2. Beas Cave is situated in the district

Answer-Bilaspur

3. Part-C state Bilaspur was merged in H.P. on

Answer-July 1, 1954

4. Bahadurgarh Fort was summer capital of which king of Bilaspur ?

Answer-Vijay Chand 

5. On July 1, 1954 which Part-C state was merged in H.P. ?

Answer-Bilaspur

6. Which native province of H.P. tried to maintain its independent existence after the declaration of Independence of India in 1947?

Answer-Bilaspur

7. Which ruler of former Bilaspur Province was a stuanch follower of Mahatma Gandhi? 

Answer-Anand Chand

8. Who built Rangmahal of Bilaspur in 1990 A.D.?

Answer-Vijay Chand

9. Which city of H.P. was called Beaspur in ancient time?

Answer-Bilaspur

10. In which district of H.P. Bachhretu Fort is situated ?

Answer-Bilaspur

11. 'Guru ka Lahore' is situated in

Answer-Bilaspur

12. Barmana, Kandaur, Naina Devi, Shahtalai, Ghumarvi, Gehravi, Jhanduta are situated in

Answer -Bilaspur

13. The last ruler and first Chief Commissioner of Bilaspur in 1948 (12th October) was 

Answer-King Anand Chand

14. Which building was built by Vijay Chand of Bilaspur? 

Answer-Rangmahal

15. In whose leadership, the hilly kings called Gorkhas for their help out of the fear of invasions of Sansar Chand?

Answer-King of Kahlur (Mahan Chand)

16. What was the main objective of Liberal Kahlur Party?

Answer-Party established by King of Kahlur so that the freedom movement can be suppressed

17. When was Bilaspur Bank established?

Answer-1944

18. NCC Unit was established in 1963 in

Answer-Bilaspur

19. In the tenure of which king of Bilaspur Kahlur and other Shimla Hill States came under the protection of Mughals?

Answer-Gian Chand


👉अक्टूबर 2021 से अक्टूबर 2022 तक HPSSC द्वारा पूछे गए HP GK के सभी प्रश्न उत्तर 

👉अगस्त 2021 से अगस्त 2022 तक HPSSC द्वारा पूछे गए INDIAN GK के प्रश्न उत्तर

👉HPSSC Sub Inspector Exam Test Series 2023(Total Test 10 With Answer Key) @Start 25 November 2022

👉HPSSC JOA IT (Post Code-965,1000) Exam Test Series 2022(Total 10 Test with Answer Key )


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area