Indian National Movement MCQ Question Answer

Indian National Movement MCQ Question Answer 

||Indian National Movement MCQ Question Answer||Indian National Movement MCQ Question Answer in English||

 

Indian National Movement MCQ Question Answer

1. Who was the composer of the song ‘Vande Mataram’? 

(A) Rabindra Nath Tagore 

 (B) Ramdhari Singh Dinkar

 (C) Sarojini Naidu

 (D) Bankim Chandra Chatterjee


 2. The theme of the novel Anandamath is based on 

(A) Chuar Revolt

 (B) Sanyasi Revolt

 (C) Poligar Revolt 

 (D) Talukdar’s Revolt


 3. Which one of the following upheavals took place in Bengal immediately after Revolt of 1857? 

 (A) Sanyasi 

 (B) Santhal Rebellion 

 (C) Indigo revolt

 (D) Pabna Disturbances 


 4. Who is the author of ‘Neel Darpan’ a book written on the miserable condition of indigo farmers? 

 (A) Bankim Chandra Chatterjee

 (B) Dinbandhu Mitra

 (C) Sharat Chandra Chatterjee

 (D) Rabindranath Tagore


 5. What was the purpose of Barhiyataal resistance in Munger? 

 (A) Demand of Bakast land restoration

 (B) Muslim peasants may not be exploited

 (C) Abolishment of Zamindari custom

 (D) Beginning of class struggle 


 6. Chief centre of Wahabi Movement during 19th century was 

 (A) Lahore

 (B) Patna

 (C) Amritsar

 (D) Pune 


 7. Kuka Movement was organized by

 (A) Guru Ram Das

 (B) Guru Nanak

 (C) Guru Ram Singh

 (D) Guru Gobind Singh


 8. The Pagalpanthi rebellion was indeed a rebellion of 

(A) Bhils

 (B) Garos

 (C) Gonds

 (D) Koliyas


 9. Who founded the ‘Pagal Panth’? 

 (A) Bulleh Shah

 (B) Karam Shah

 (C) Yaduvendra Singh

 (D) Swami Shajananda 


 10. Who among the following was the leader of the Farazi rebellion? 

(A) Aga Muhammad Raza 

 (B) Dadu Miyan

 (C) Shamsher Gazi

 (D) Wazir Ali 


 11. Who were the Faraizis? 

 (A) Followers of Haji Shariatullah

 (B) Followers of Dadu

 (C) Followers of Arya Samaj

 (D) Followers of the Muslim League 


 12. Velu Thampi led a rebellion against the British in 

 (A) Kerala

 (B) Maharashtra

 (C) Mysore

 (D) Telangana


 13. Who founded Ramosi Krishak Jatha in Maharashtra? 

 (A) Justice Ranade 

 (B) Gopal Krishna Gokhale

 (C) Vasudeo Balwant Phadke 

 (D) Jyotiba Phule


 14. The correct geographical location for the Ramosi Uprising was 

 (A) Western India 

 (B) Eastern Ghats 

 (C) Eastern India 

 (D) Western Ghats 


 15. Which of the following places was the centre of the Garhakari rebellion? 

 (A) Bihar Sharif

 (B) Kolhapur 

 (C) Surat 

(D) Sylhet 


 16. Trace the tribe that rebelled against Britishers because human sacrifice system was banned 

 (A) Kuki

 (B) Khond

 (C) Oraon

 (D) Nackda


 17. Which one of the following was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anandamath’? 

 (A) Bhil uprising

 (B) Rangpur and Dinajpur uprising 

 (C) Bishnupur and Birbhum rebellion

 (D) Sanyasi rebellion 


 18. Who had led Kol Revolt?

(A) Budhu Bhagat

 (B) Surga

 (C) Bhagat

 (D) Jatra Bhagat


 19. The Waghera Uprising happened in 

 (A) Surat 

(B) Poona 

 (C) Calicut 

(D) Baroda 


 20. Which among the following year ‘Santhal revolt’ was occurred? 

 (A) 1831-32 A.D.

 (B) 1844-46 A.D.

 (C) 1851-52 A.D.

 (D) 1855-56 A.D.


 21. When did Chhotanagpur Tribal Revolt occur? 

 (A) 1807-1808

 (B) 1820 

 (C) 1858-1859

 (D) 1889 


 22. Who led the revolt of Santhals? 

(A) Siddhu-Kanhu 

 (B) Bhairav Chand

 (C) Both (A) and (B)

 (D) None of (A) and (B)


||Indian National Movement MCQ Question Answer||Indian National Movement MCQ Question Answer in English||


 23. The first tribal leader who was inspired by Mahatma Gandhi and his ideology was

 (A) Alluri Sitaram Raju

 (B) Jodanang

 (C) Jhabkar Bapa

 (D) Rani Gaidinliu 


 24. What was the Santhal Pargana region called in ancient times? 

 (A) Narikhand

 (B) Man-Varjikah

 (C) Kartasina

 (D) None of these


 25. Which British Commander was defeated by the Santhals in 1855? 

 (A) Captain Nek Fevile

 (B) Lt. Bastain

 (C) Major Burrough

 (D) Colonel White


 26. Which one of the following uprising occurred in Maharashtra? 

(A) Bhil uprising

 (B) Kol uprising

 (C) Rampa uprising

 (D) Santhal uprising 


 27. Who launched the ‘Lasodia Movement’ for social reforms amongst the Bhils of Mewar, Bagar and nearby regions? 

(A) Mavji

 (B) Govind Giri

 (C) Surmal Das

 (D) Moti Lal Tejawat


 28. Mundas rose revolt in 

 (A) 1885

 (B) 1888

 (C) 1890 

(D) 1895 


 29. Ulgulan Revolt was related to 

 (A) Santhal 

(B) Kachha Nagh

 (C) Kol 

(D) Birsa Munda


 30. Who was the leader of Munda rebellion? 

(A) Birsa

 (B) Kanhu

 (C) Tilak Manjhi

 (D) Siddhu 


 31. Which tribal leader known as ‘Dharti Aaba’ (Father of World)? 

 (A) Jiriya Bhagat

 (B) Kanu Sanyal

 (C) Roop Nayak

 (D) Birsa Munda 


 32. Birsa Munda was in favour of 

(A) Jharkhand

 (B) Uttaranchal

 (C) Chhattisgarh

 (D) None of these 


 33. Which was the working area of Birsa Munda? 

(A) Champaran

 (B) Ranchi

 (C) Balia

 (D) Alipur 


 34. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by 

 (A) Mahatma Gandhi

 (B) Thakkar Bappa

 (C) Jyotiba Phule

 (D) B.R. Ambedkar


 35. Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century? 

 (A) Introduction of a new system of land revenue and taxation of tribal products 

 (B) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas 

 (C) Rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas 

 (D) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities


 36. The Hoz revolt took place during 

 (A) 1620-21 

(B) 1720-21 

 (C) 1820-21 

(D) 1920-21


 37. When did Khairwar Tribal movement occur? 

 (A) 1874

 (B) 1960 

 (C) 1865 

(D) 1870


 38. Who among the following was the leader of some anti-British revolts in Sambalpur?

(A) Utirat Singh

 (B) Surendra Sai 

 (C) Kattabomman

 (D) Sayyid Ahmad Barelvi 


 39. Moplah revolt of 1921 took place in

 (A) Kashmir

 (B) B.N.W.F.P.

 (C) Kerala

 (D) Assam 


 40. The Moplah Rebellion of 1921 took place in 

 (A) Telangana

 (B) Malabar

 (C) Marathwada

 (D) Vidarbha


 41. Which of the following is not correctly matched? 

 (A) Moplah revolt - Kerala

 (B) Kuka revolt - Punjab

 (C) Koli revolt - Maharashtra

 (D) Chuar revolt - Madhya Pradesh


 42. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

Revolt Year 

 (A) Pabna revolt - 1873

 (B) Deccan Kisan revolt - 1875

 (C) Sanyasi revolt - 1894

 (D) Kol uprising - 1831 


 43. Bhils revolted against the British in 

 (A) M.P. and Maharashtra

 (B) M.P. and Bihar 

 (C) Bihar and Bengal

 (D) Bengal and Maharashtra 


 44. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

(A) Munda - Birsa 

 (B) Santhal - Kanhu 

 (C) Ahom - Gomdhar Kunwar

 (D) Nayak - Tanna Bhagat 


 45. In which year Jatra Oraon started Tanna Bhagat Movement? 

 (A) 1919 

(B) 1917 

 (C) 1914 

(D) 1922 


||Indian National Movement MCQ Question Answer||Indian National Movement MCQ Question Answer in English||


 46. Match these former revolts in 19th century with these related areas. 

 List-I

 (a) Kuki revolt 

 (b) Kuka revolt 

 (c) Pabna revolt 

 (d) Birsa Munda revolt 


 List-II 

 1. Punjab

 2. Bengal

 3. Bihar 

4. Tripura 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 2 1 3 

 (B) 2 3 1 4 

 (C) 4 1 3 2

 (D) 4 1 2 3 


 47. Arrange the following uprisings against the British colonial power in India prior to 1857 in the various parts of the country in correct order. 

 1. Sepoy mutiny in Bengal 

 2. Kutch Rebellion 

 3. Sepoy mutiny at Vellore 

 4. Santhal uprising

 5. Kol uprising 


 (A) 1, 3, 2, 5, 4

 (B) 2, 3, 1, 5, 4 

 (C) 4, 1, 3, 2, 5 

(D) 3, 1, 2, 4, 5 


 48. Consider the following events.

 1. Indigo Revolt 

 2. Santhal Rebellion

 3. Deccan Riot 

 4. Mutiny of the Sepoys 

 The correct chronological sequence of these events is 

(A) 4, 2, 1, 3 

(B) 4, 2, 3, 1 

 (C) 2, 4, 3, 1

 (D) 2, 4, 1, 3


 49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

List-I 

 (a) Moplah revolt

 (b) Pabna revolt

 (c) Eka Movement

 (d) Birsa Munda revolt 


 List-II

 1. Kerala

 2. Bihar

 3. Bengal

 4. Awadh 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 3 4 2 

 (B) 2 3 4 1 

 (C) 1 2 3 4 

 (D) 3 4 1 2 


 50. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Events)

 (a) Barrackpur Mutiny

 (b) Berhampur Revolt

 (c) Santhal Revolt

 (d) Vellore Mutiny 


 List-II (Dates) 

 1. July, 1806

 2. November, 1824

 3. 1855-56 

 4. February, 1857

 Code (a) (b) (c) (d) 


 (A) 2 4 3 1

 (B) 2 1 4 3

 (C) 3 4 2 1 

 (D) 1 2 3 4 

||Indian National Movement MCQ Question Answer||Indian National Movement MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (B) 11. (A) 12. (A) 13. (C) 14. (D) 15. (B) 16. (B) 17. (D) 18. (A) 19. (D) 20. (D) 21. (B) 22. (C) 23. (B) 24. (A) 25. (C) 26. (A) 27. (B) 28. (D) 29. (D) 30. (A) 31. (D) 32. (D) 33. (B) 34. (B) 35. (D) 36. (C) 37. (A) 38. (B) 39. (C) 40. (B) 41. (D) 42. (C) 43. (A) 44. (D) 45. (C) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (A) 50. (A)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area