Indus Valley Civilization and Culture Question Answer

 Indus Valley Civilization and Culture Question Answer 

|| Indus Valley Civilization  Question Answer || Indus Valley Civilization MCQ and Culture MCQ Question Answer || Indus Valley Civilization  Question In English||

Indus Valley Civilization and Culture Question Answer


1. Indus Civilization existed in 

 (A) Pre-historical age 

 (B) Early historical age 

 (C) Historical age

 (D) Later historical age 


 2. Indus Valley civilization was NonAryan because 

 (A) It was an Urban civilization 

 (B) It has its own script 

 (C) It has an agricultural economy 

 (D) It extended upto the Narmada valley 


 3. Human Society is unique because it depends mainly on

 (A) Culture 

(B) Economy

 (C) Religion 

(D) Science 


 4. Which of the following is related to Harappa civilization? 

(A) Sumerian civilization 

 (B) Indus Valley civilization 

 (C) Vedic civilization 

 (D) Mesopotamian civilization 


 5. The important reason to keep IndusValley civilization before Aryan civilization is 

 (A) Script

 (B) Town Planning 

 (C) Copper

 (D) Potteries 


 6. The Indus Valley culture was different from the Vedic Civilization because 

 (A) It had the amenities of a developed city life 

 (B) It has a pictographic script 

 (C) It had a lack of knowledge of iron and defensive arrow

 (D) All of the above


 7. The source of knowledge about Harappan culture is 

(A) Rock edicts 

 (B) Writing in terracotta seals 

 (C) Archaeological excavations

 (D) All of the above 


 8. Which of the following throw light on Harappan culture? 

 (A) Inscription 

 (B) Archaeological excavations 

 (C) Handwriting seals on the utensils 

 (D) Religious books 


 9. The main source of knowledge about the inhabitants of Indus valley civilization is the discovery of 

(A) Seals

 (B) Utensils, jewellery, weapons, tools 

 (C) Temple 

 (D) Scripts History of India 


 10. The earliest evidence of silver in India is found in the

(A) Harappan culture 

 (B) Chalcolithic cultures of Western India 

 (C) Vedic texts 

 (D) Silver Punch-marked coins 


 11. Which colour was commonly used in the Harappan Pottery? 

(A) Red 

(B) Blue-grey 

 (C) Yellow 

(D) Blue 


 12. The beginning of idol worship is to be considered in

 (A) Pre-Aryan

 (B) Vedic Period 

 (C) Mauryan Period 

 (D) Kushan Period 


 13. Which one of the following animals was not represented on the seals and terracotta art of the Harappan culture? 

(A) Cow 

(B) Elephant

 (C) Rhinoceros 

(D) Tiger 


 14. Which among the following Harappan site terracotta of ‘plough’ was found? 

(A) Dholavira

 (B) Banawali 

 (C) Kalibangan

 (D) Lothal 

 (E) None of the above/More than one of the above 


 15. A ploughed field was discovered at 

 (A) Mohenjodaro 

 (B) Kalibangan 

 (C) Harappa 

 (D) Lothal 


 16. The Great Bath was found from the Indus Valley civilization at 

 (A) Mohenjodaro 

 (B) Harappa 

 (C) Lothal 

 (D) Kalibangan 


 17. The ‘Great Bath’ was found at the archaeological site of 

(A) Ropar 

(B) Harappa 

(C) Mohenjodaro

(D) Kalibangan 


 18. Which of the following statements about the Indus civilization is not true? 

 (A) Accurate drainage system in cities 

 (B) Trade and commerce were in an advanced stage 

 (C) Worshipping of Mother Goddess 

 (D) People knew about iron 


 19. The excavation at Chanhudaro was directed by 

 (A) J.H. Mackay 

 (B) Sir John Marshall 

 (C) R.E.M. Wheeler 

 (D) Sir Aurel Stein 


 20. Which site of Indus Valley is now in Pakistan?

(A) Kalibangan 

(B) Harappa 

 (C) Lothal 

(D) Alamgirpur 


 21. Rangpur, where the contemporary of Harappan civilization were found, is in 

 (A) Punjab 

 (B) Eastern Uttar Pradesh 

 (C) Saurashtra 

 (D) Rajasthan 


 22. Dadheri is a late Harappan site of

 (A) Jammu 

(B) Punjab

 (C) Haryana

 (D) U.P. 


 23. Which site of Indus Valley Civilization is located in India? 

 (A) Harappa 

 (B) Mohenjodaro 

 (C) Lothal 

 (D) None of the above 


 24. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river 

(A) Narmada 

(B) Mahi

 (C) Bhogava 

(D) Bhima 


 25. Harappan civilization, Lothal, is located in

 (A) Gujarat 

(B) Punjab 

 (C) Rajasthan 

(D) Sindh 


 26. The port city of Indus Valley Civilization was 

 (A) Harappa 

 (B) Kalibangan 

 (C) Lothal 

 (D) Mohenjodaro 


 27. Which of the following is a Harappan port? 

(A) Alexandria 

 (B) Lothal 

 (C) Mahasthangarh 

 (D) Nagapattinam 


 28. Which of the following is not an Indus Valley Civilization site? 

(A) Kalibangan 

(B) Ropar

 (C) Patliputra

 (D) Lothal 


 29. The largest site of Harappa in India is

 (A) Alamgirpur 

(B) Kalibangan 

 (C) Lothal 

(D) Rakhigarhi 


 30. The biggest Harappan site in India is 

 (A) Rakhigarhi 

 (B) Dholavira

 (C) Kalibangan

 (D) Lothal 


 31. The people of Indus valley believed in 

 (A) Spirit and Brahma 

 (B) Ritual 

 (C) Sacrificial system 

 (D) Mother Goddess


 32. The Indus valley people worshipped 

 (A) Shiva 

 (B) Indra and Varun 

 (C) Brahma 

 (D) Vishnu


 33. Who was the director of the archaeological excavation that led to the discovery of Harappa and Mohenjodaro? 

 (A) Lord Macaulay 

 (B) Sir John Marshall 

 (C) Clive

 (D) Colonel Tad 


 34. Two Indians who were associated with discovery of Indus Valley Civilization, are 

 (A) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni

 (B) John Marshall and Ishwari Prasad 

 (C) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao 

 (D) Madhosarup Vats and V.B. Rao 


 35. Which one of the following is not correctly matched? 

(A) Harappa - Daya Ram Sahni 

 (B) Lothal - S.R. Rao 

 (C) Surkotada - J.P. Joshi

 (D) Dholavira - B.K. Thapar 


 36. The first archaeologist who excavated Harappa, but could not recognize its significance, was 

(A) A. Cunningham 

 (B) Sir John Marshall 

 (C) Mortimer Wheeler 

 (D) George F. Dales 


 37. Who among the following was not associated with the excavation of Harappa and Mohenjodaro? 

 (A) R.D. Banerjee 

 (B) K.N. Dikshit

 (C) M.S. Vats 

 (D) V.A. Smith 


 38. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley Civilization? 

 (A) Harappa 

(B) Kalibangan 

 (C) Lothal 

(D) Mohenjodaro 


 39. Mohenjodaro is situated in which of the following?

 (A) Gujarat state of India 

 (B) Punjab state of India 

 (C) Sindh Province in Pakistan 

 (D) Afghanistan 


 40. The first metal used by man was

 (A) Gold 

(B) Silver 

 (C) Copper 

(D) Iron 


 41. An ivory scale in Harappan context was found at 

(A) Kalibangan 

(B) Lothal 

 (C) Dholavira 

(D) Banawali 


 42. Which metal has so far not been discovered in Harappan sites? 

 (A) Copper 

(B) Gold 

 (C) Silver 

(D) Iron 


 43. Which one among the following sites is located in the valley of Ghaggar and its associated rivers? 

 (A) Alamgirpur

 (B) Lothal

 (C) Mohenjodaro

 (D) Banawali 


 44. From where the evidence of rockcut architecture were found, with reference to Harappa civilization? 

(A) Kalibangan 

(B) Dholavira 

 (C) Kot Diji 

(D) Amri 


 45. Dholavira is located in the state of 

 (A) Gujarat

 (B) Haryana 

 (C) Punjab

 (D) Rajasthan 


 46. Which Harappan city is divided into three parts?

 (A) Lothal 

(B) Kalibangan 

 (C) Dholavira 

(D) Surkotada 


 47. In which of the following site remnants of three townships have been revealed?

 (A) Mohenjodaro 

 (B) Sanghol 

 (C) Kalibangan 

 (D) Dholavira 


 48. A highly advanced water management system of Harappan times has been unearthed at 

 (A) Alamgirpur 

(B) Dholavira 

 (C) Kalibangan 

(D) Lothal


 49. Which of the following sites has yielded evidence of a triple burial?

(A) Kuntasi 

(B) Dholavira 

 (C) Lothal 

(D) Kalibangan 


|| Indus Valley Civilization  Question Answer || Indus Valley Civilization MCQ and Culture MCQ Question Answer || Indus Valley Civilization  Question In English||


 50. Recently, from excavations of Harappan site Sonauli what was found? 

 (A) Human burials 

 (B) Animal burials 

 (C) Residential building 

 (D) Protecting wall 


 51. For clothing, cotton cultivation was first introduced in 

(A) Egypt 

 (B) Mesopotamia 

 (C) Central America 

 (D) India 


 52. Which of the following characterises / characterise the people of Indus Civilization? 

 1. They possessed great places and temples. 

 2. They worshipped, both male and female deities. 

 3. They employed horse-drawn chariots in warfare. 

 Select the correct answer using the code given below. 

(A) 1 and 2 

(B) Only 2 

 (C) All of these

 (D) None of these 


 53. One of the following sites from where the famous bull-seal of Indus Valley Civilization was found. 

 (A) Harappa 

(B) Chanhudaro 

 (C) Lothal

 (D) Mohenjodaro 


 54. Which one of the following animals is not depicted on the Harappan seal?

 (A) Bull

 (B) Elephant

 (C) Horse 

(D) Sheep 


 55. Remains of which animal have not been discovered in the Indus Valley Civilization? 

 (A) Lion

 (B) Horse 

 (C) Cow

 (D) Elephant 


 56. A horned deity engraved on a terracotta cake has been recovered from 

 (A) Banawali 

(B) Kalibangan

 (C) Lothal 

(D) Surkotada 


 57. Which of the following civilization flourished on the bank of River Nile? 

 (A) Roman Civilization 

 (B) Indus Valley Civilization 

 (C) Greek Civilization 

 (D) Egyptian Civilization 


 58. What is the correct NorthSouth sequence of the following civilizations? 

 (A) Maya - Aztec - Muisca - Inca

 (B) Maya - Muisca - Inca - Aztec

 (C) Aztec - Muisca - Maya - Inca

 (D) Aztec - Maya - Muisca - Inca 


 59. The first ancient civilization to develop the art of writing in a proper system was? 

(A) Indus 

(B) Egypt 

 (C) Sumerian 

(D) China 


 60. Which of the following match is not correct regarding the origin of Harappan civilization? 

 List-I                                     List-II 

 (a) M. Rafique Mughal     1. Harappan civilization was inspired by Mesopotamian civilization

 (b) E.J.H. Mackay              2. Migration of people from Sumer

 (c) Mortimer Wheeler          3. Migration of ‘idea of civilization’

 (d) Amalandanda Ghosh    4. Pre-Harappan culture matured to make Harappan civilization 

 (A) (a) - 1

 (B) (b) - 2 

 (C) (c) - 3 

(D) (d) - 4


 61. Match List-I (Ancient site) with List-II (Archaeological finding) and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Ancient site)           List-II (Archaeological finding)

 (a) Lothal                       1. Ploughed field 

 (b) Kalibangan               2. Dockyard 

 (c) Dholavira                  3. Terracotta replica of a Plough

(d) Banawali                   4. An inscription comprising History of India 5 ten large sized signs of the Harappan script

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 2 1 4 3 

 (C) 1 2 4 3 

 (D) 2 1 3 4 


 62. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists [

List-I                      List-II

 (a) Harappan        1. Godavari

 (b) Hastinapur        2. Ravi

 (c) Nagarjuna Konda   3. Ganga

 (d) Paithan    4. Krishna 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 2 3 4 1 

 (C) 4 3 2 1 

 (D) 3 4 1 2 


 63. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. [

List-I (Harappan Settlement)       List-II (River on which located)

 (a) Harappa                 1. Bhogava

(b) Kalibangan               2. Ghaggar

 (c) Lothal                  3. Ravi

(d) Ropar     4. Sutlej 

 (a) (b) (c) (d) 

 (A) 3 2 1 4 

 (B) 3 4 1 2 

 (C) 4 2 3 1

 (D) 1 3 2 4


 64. Indus Valley civilization is known

 1. For its town planning 

 2. For Mohenjodaro and Harappa 

 3. For their agricultural work 

 4. For its industrialization 

 Code

 (A) 1 and 2 

(B) 1, 2 and 3 

 (C) 2, 3 and 4 

(D) All of these 


 65. Which of the following is not correctly matched? 

(A) Alamgirpur - Uttar Pradesh 

 (B) Lothal - Gujarat 

 (C) Kalibangan - Haryana 

 (D) Ropar - Punjab 


 66. For the Harrapan Cultural sites and its position, which of the following is not correctly matched?  (A) Alamgirpur - Uttar Pradesh 

 (B) Banawali - Haryana 

 (C) Daimabad - Maharashtra

 (D) Rakhigarhi - Rajasthan 


 67. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

 List-I (Harappan Site)      List-II (Location)

 (a) Manda                   1. Rajasthan

(b) Daimabad               2. Haryana 

 (c) Kalibangan              3. Jammu-Kashmir

(d) Rakhigarhi   4. Maharashtra 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 2 3 4 1 

 (C) 3 4 1 2 

 (D) 4 1 2 3 


 68. Which of the following sites of Harappan culture are located in Sindh? 

1. Harappa 

2. Mohenjodaro 

 3. Chanhundaro 

4. Surkatada 

 Indicate the correct answer from the code given below.

 (A) 1 and 2 

(B) 2 and 3 

 (C) 2, 3 and 4 

(D) 1, 2, 3 and 4 



 69. Indus Valley Civilization, which was placed on the banks of the river, they were? 

 1. Sindhu 

2. Chenab 

 3. Jhelum 

4. Ganga 

 Choose the correct answer from the code given below. 

 Code 

 (A) 1 and 2 

(B) 1, 2 and 3 

 (C) 2, 3 and 4 

(D) All four 


 70. What is the correct chronological order in which the following appeared in India? 

 1. Gold coins 

 2. Punch-marked silver coins

 3. Iron plough 

 4. Urban culture 

 Select the correct answer using the code given below. 

(A) 3, 4, 1, 2 

(B) 3, 4, 2, 1 

 (C) 4, 3, 1, 2 

(D) 4, 3, 2, 1 


 71. Consider the following statements and select the correct answer from the given code. 

 1. Mohenjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of Indus valley civilization. 

 2. People of Harappa developed the road, proper housing and drainage system.

 3. People of Harappa were unknown about the use of metals. 

 Code 

 (A) 1 and 2 are correct

 (B) 1 and 3 are correct

 (C) 2 and 3 are correct

 (D) 1, 2 and 3 are correct 


|| Indus Valley Civilization  Question Answer || Indus Valley Civilization MCQ and Culture MCQ Question Answer || Indus Valley Civilization  Question In English||


 72. Assertion (A): Mohenjodaro and Harappa cities are dead now. 

 Reason (R): They were discovered during excavations. In the context of the above, which one of the following is correct? 

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

 (C) (A) is true, but (R) is false 

 (D) (A) is false, but (R) is true 


 73. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements.

 1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene. 

 2. During the period, cotton was used for manufacturing textiles in India.

 Which of the statements given above is/are correct?

 (A) Only 1 

 (B) Only 2 

 (C) Both 1 and 2

 (D) Neither 1 nor 2 


Answer Sheet :-1. (B) 2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (D) 6. (D) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (A) 11. (A) 12. (A) 13. (A) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (A) 20. (B) 6 Objective General Studies 21. (C) 22. (B) 23. (C) 24. (C) 25. (A) 26. (C) 27. (B) 28. (C) 29. (D) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (D) 36. (A) 37. (D) 38. (D) 39. (C) 40. (C) 41. (B) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (C) 50. (A) 51. (D) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (A) 56. (B) 57. (D) 58. (D) 59. (C) 60. (A) 61. (B) 62. (B) 63. (A) 64. (D) 65. (C) 66. (D) 67. (C) 68. (B) 69. (B) 70. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area