Jahangir Period MCQ Question Answer

Jahangir Period MCQ Question Answer 

||Jahangir Period MCQ Question Answer||Jahangir Period MCQ Question Answer in English|| 

Jahangir Period MCQ Question Answer


1. Who of the following was sent first by East India Company in the court of Jahangir? 

 (A) Sir Thomas Roe 

 (B) Vasco-de-Gama

 (C) Hawkins

 (D) Jobchornok


 2. Who among the following is the envoy of British King James-I was sent to Jahangir’s court? 

 (A) William Hawkins

 (B) William Finch 

 (C) Pitra Della Villa

 (D) Edward Terry


 3. Who introduced ‘Do-aspa and Sihaspa’ system? 

 (A) Akbar 

(B) Jahangir 

 (C) Shah Jahan 

(D) Aurangzeb 


 4. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar? 

 (A) Akbar

 (B) Jahangir

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb


 5. Mughal Emperor Jahangir gave the title ‘English-Khan’ to 

(A) Albuquerque

 (B) Francisco Almeida 

 (C) William Hawkins 

 (D) Henry the Navigator


 6. Sir Thomas Roe came to India as a British Ambassador during the reign of 

 (A) Akbar 

(B) Aurangzeb

 (C) Jahangir

 (D) Shah Jahan


 7. Sir Thomas Roe, an Ambassador of James I of England came to India in year 

 (A) 1616

 (B) 1615

 (C) 1516

 (D) 1614


 8. Thomas Roe was received in audience by Jahangir at  

(A) Agra

 (B) Ajmer

 (C) Delhi

 (D) Fatehpur Sikri


 9. Which British ambassador came behind Jahangir from Ajmer to Mandu? 

(A) Clive 

 (B) Sir Thomas Roe

 (C) Lord Ester 

 (D) Clyde


 10. A Dutch traveller, who has given a very valuable account of the reign of Jahangir was 

(A) Francisco Pelsaert 

 (B) Hawkins 

 (C) Niccolao Manucci 

 (D) Peter Mundy


 11. Who among the following foreign travellers visited India during the reign of Jahangir? 

(A) Father Anthony Monserate 

 (B) Francisco Pelsaert 

 (C) Niccolo Manucci 

 (D) Francois Bernier


 12. Which Mughal emperor has no mausoleum in India? 

 (A) Aurangzeb 

(B) Akbar 

 (C) Humayun

 (D) Babur 


 13. Where was Emperor Jahangir buried? 

 (A) Agra

 (B) Delhi

 (C) Lahore

 (D) Srinagar 


 14. Among the following whose tomb is situated outside India? 

 (A) Humayun

 (B) Aurangzeb

 (C) Jahandar Shah

 (D) Jahangir


 15. Mughal painting reached its zenith under  

(A) Humayun

 (B) Akbar 

 (C) Jahangir

 (D) Shah Jahan 

||Jahangir Period MCQ Question Answer||Jahangir Period MCQ Question Answer in English|| 

 16. Who among the following painters was given the title of ‘Nadir-ulZaman’ by Jahangir? 

(A) Abul Hassan

 (B) Farrukh Beg

 (C) Bishandas

 (D) Agha Raza


 17. Who one of the following painters of Jahangir’s reign was conferred the title of ‘Nadir-ul-Asra’? 

 (A) Daulat

 (B) Bishandas

 (C) Manohar

 (D) Mansoor 


 18. The greatest painter of birds at Jahangir’s Court was 

 (A) Khwaja Abdus Samad

 (B) Sayyid Ali Tabrizi 

 (C) Basawan 

 (D) Mansoor 


 19. Which of the following Mughal Emperor wrote his autobiography in Persian? 

 (A) Babur

 (B) Akbar 

 (C) Jahangir 

(D) Aurangzeb 


 20. The killer of Abul Fazl was rewarded by 

 (A) Akbar 

(B) Jahangir 

 (C) Man Singh

 (D) None of these 


 21. Khusrau was the son of which Mughal emperor?

 (A) Akbar

 (B) Jahangir

 (C) Shah Jahan

 (D) Bahadur Shah I 


 22. Who of the following was not a member of Noorjahan’s Junta? 

 (A) Jahangir

 (B) Ghiyas Beg

 (C) Asaf Khan

 (D) Khurram


 23. Itmad-ud-Daula’s tomb at Agra was built by 

 (A) Akbar 

(B) Jahangir 

 (C) Nur Jahan

 (D) Shah Jahan 


 24. Govind Palace, an excellent specimen of Hindu architecture is located at 

(A) Datia 

(B) Khajuraho 

 (C) Orchha

 (D) Gwalior


 25. Which one of the following is not correctly matched? 

(A) Akbar’s Tomb - Sikandara 

 (B) Jahangir’s Tomb - Shahdara 

 (C) Tomb of Shaikh Salim Chishti - Fatehpur Sikri

 (D) Tomb of Shaikh Nizamuddin Auliya - Ajmer 


 26. Consider the following statements about the Mughal mansabdari system. 

 1. ‘Zat’ and ‘Savar’ ranks were granted. 

 2. The mansabdars were hereditary officers. 

 3. There were three categories of mansabdars. 

 4. They were paid salaries by the Diwan’s office. 

 Select the correct answer from the code given below. 

Code

 (A) 1, 2, 3 and 4 

 (B) 1, 2 and 3 

 (C) 1 and 3 

 (D) None of the above 


 27. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the list. 

 List-I (Builder) 

 (a) Babur 

(b) Humayun 

 (c) Akbar 

(d) Jahangir


 List-II (Monument) 

 1. Jama Masjid (Sambhal) 

 2. Din Panah 

 3. Jahangiri Mahal 

 4. Akbar’s Mausoleum’s completion 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4

 (B) 1 2 4 3 

 (C) 2 1 4 3 

 (D) 4 3 2 1 

||Jahangir Period MCQ Question Answer||Jahangir Period MCQ Question Answer in English|| 

 28. Of the following who had rebelled against the Mughal Emperor Jahangir? 

1. Asif Khan 

2. Khurram 

 3. Mahabat Khan 

4. Khusrau 

 Code

 (A) Only 1 and 2

 (B) Only 2 and 3

 (C) Only 2 and 4

 (D) Only 2, 3 and 4 

||Jahangir Period MCQ Question Answer||Jahangir Period MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (C) 7. (B) 8. (B) 9. (B) 10. (A) 11. (B) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (D) 19. (C) 20. (B) 21. (B) 22. (A) 23. (C) 24. (A) 25. (D) 26. (C) 27. (A) 28. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area