Khalji Dynasty MCQ Question Answer

 

Khalji Dynasty MCQ Question Answer 

|| Khalji Dynasty MCQ Question Answer||Khalji Dynasty MCQ Question Answer in English||

Khalji Dynasty MCQ Question Answer


1. Which Sultan wanted to launch a new religion but Ulemas opposed the move? 

(A) Balban 

(B) Alauddin 

(C) Muhammad Tughluq 

(D) Iltutmish 


2. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great? 

 (A) Balban

 (B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Sikandar Lodi 


3. ‘When he attained Kingship, he was fully independent of from rules and orders of Shariat’. For which Sultan Barani made this statement? 

(A) Iltutmish 

(B) Balban 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Muhammad Tughluq 


4. Which dynasty of Delhi Sultanate ruled for the shortest period? 

(A) Khilji 

(B) Tughlaq 

(C) Sayyid 

(D) Lodi 


5. Who among army-commanders of Alauddin Khalji died fighting against Mongols? 

(A) Zafar Khan 

(B) Nusrat Khan 

(C) Alp Khan 

(D) Ulugh Khan 


6. Padmini is associated with Ala-udDin’s conquest of Chittor. She was the wife of 

 (A) Maharana Pratap Singh 

(B) Ranjit Singh

 (C) Raja Man Singh 

(D) Rana Ratan Singh 


7. Who was the ruler of Devagiri at the time of Alauddin Khalji’s invasion? 

(A) Ramachandra Dev 

(B) Prataprudra Dev 

(C) Malik Kafur 

(D) Rana Ratan Singh 


8. Whose army was defeated by the army of Kakatiya rulers in 1303 at Warangal? 

 (A) of Iltutmish 

(B) of Balban 

(C) of Alauddin Khalji 

(D) of Muhammad Tughluq 


9. During the regime of which Sultan was the Khalisa land developed on a large scale? 

(A) Ghiyasuddin Balban 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq 

(D) Firuz Shah Tughluq 


10. The Sultan who is said to have raised the land revenue to one-half of the produce was 

(A) Balban 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq 

(D) Firuz Tughluq

|| Khalji Dynasty MCQ Question Answer||Khalji Dynasty MCQ Question Answer in English


11. Which of the following Sultans introduced ‘Market Reforms’? 

 (A) Jalaluddin Khalji 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad Tughluq

 (D) Balban 


12. Who of the following Muslim rulers enforced a strict price control system during his time?

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Iltutmish 

(C) Muhammad Tughluq 

(D) Sher Shah Suri 


13. The market control system was introduced by 

(A) Ghiyasuddin Tughluq 

(B) Jalaluddin Khalji 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Balban 


14. Which one of the following Kings of the medieval India began the ‘Public Distribution System’? 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Balban

 (C) Firuz Shah Tughluq

 (D) Muhammad-Bin-Tughluq 


15. Which Sultan of Delhi was the first to charge ‘Ghari’ or House-tax? 

 (A) Balban

 (B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Firuz Shah Tughluq 


16. What was the boundary between the Delhi Sultan and Mongols during the period of Alauddin Khalji after 1306 A.D.? 

(A) Byas 

(B) Ravi 

(C) Indus

 (D) Sutlej 


17. Consider the map given below. 



The route indicated on the map was followed, during the course of his military exploits, by

 (A) Chandragupta-II 

(B) Harshavardhana 

(C) Rajendra Chola 

(D) Malik Kafur 


18. Consider the following statement with Alauddin Khalji.

 1. He collected revenue by measuring the cultivated land. 

2. He enforced revenue measures in his entire empire. 

3. He abolished the powers of provincial Governors. 

Select the correct answer from the coding scheme given below. 

(A) 1 and 2 

(B) 2 and 3 

(C) 1 and 3 

(D) 1, 2 and 3 


19. Assertion (A): Alauddin’s Deccan expeditions were financial ventures. 

Reason (R): He wanted to annex the Deccan States. 

 Code

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true



 20. Assertion (A): Alauddin Khalji introduced price control in Delhi.

 Reason (R): He wanted to pay lower wages to the artisans building his palaces in Delhi.

 Select the correct answer from the code given below. 

Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 

Khalji Dynasty MCQ Question Answer||Khalji Dynasty MCQ Question Answer in English

Answer Sheet 1. (B) 2. (B) 3. (C) 4. (A) 5. (A) 6. (D) 7. (A) 8. (C) 9. (B) 10. (B) 11. (B) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (C) 20. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area