Lodi Dynasty MCQ Question Answer

Lodi Dynasty MCQ Question Answer 

||Lodi Dynasty MCQ Question Answer||Lodi Dynasty MCQ Question Answer in English||

Lodi Dynasty MCQ Question Answer


 1. To which Lodi Sultan does the given map relate and what town lies the side marked A on the map represent?  



 (A) Bahlol Lodi, Jaunpur 

(B) Sikandar Lodi, Aligarh

 (C) Ibrahim Lodi, Jaunpur

 (D) Ibrahim Lodi, Aligarh 


2. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi? 

 (A) Battle of Khatoli 

(B) Battle of Sarangpur

 (C) Battle of Siwana 

(D) Battle of Khanua 


3. Who among the following Sultanate rulers was of Afghan origin? 

(A) Khalji 

(B) Tughluq 

(C) Sayyid

 (D) Lodi 


4. Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to the throne of Delhi? 

 (A) Sikandar Shah-Ibrahim LodiBahlol Khan Lodi

 (B) Sikandar Shah-Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim

 (C) Bahlol Khan Lodi or Lodi Sikandar Shah-Ibrahim Lodi or Lodi

 (D) Bahlol Khan Lodi or Lodi Ibrahim Lodi or Lodi Sikandar Shah 


||Lodi Dynasty MCQ Question Answer||Lodi Dynasty MCQ Question Answer in English||


5. Which of the following Sultans founded a town where now stands Agra? 

 (A) Muhammad-Bin-Tughluq 

(B) Firuz Tughluq

 (C) Bahlol Lodi

 (D) Sikandar Lodi


 6. Which medieval Sultan has the credit of founding the city of Agra and making it the capital of the Sultanate? 

 (A) Iltutmish

 (B) Muhammad-Bin-Tughluq

 (C) Firuz Shah Tughluq

 (D) Sikandar Lodi


 7. Who among the following composed poems with the penname ‘Gulrukhi’? 

 (A) Firuz Shah Tughluq

 (B) Bahlol Lodi

 (C) Sikandar Lodi

 (D) Ibrahim Lodi 


8. Agra city was founded by 

 (A) Balban

 (B) Bahlol Lodi

 (C) Sikandar Lodi

 (D) Firuz Tughluq 


9. Which one of the following Sultans is known for having abolished the tax on grains? 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Ghiyasuddin Tughluq 

(C) Firuz Tughluq 

(D) Sikandar Lodi 


 10. Who among these was not from the Slave dynasty? 

 (A) Balban 

(B) Iltutmish 

(C) Qutbuddin Aybak 

(D) Ibrahim Lodi 


11. In which order did the following dynasties rule Delhi? 

1. Khalji 

2. Lodi 

3. Sayyid 

4. Slave 

Select the correct answer from the code given below. 

Code 

(A) 1, 2, 4, 3 

(B) 1, 2, 3, 4 

(C) 2, 3, 4, 1 

(D) 4, 1, 3, 2 

||Lodi Dynasty MCQ Question Answer||Lodi Dynasty MCQ Question Answer in English||


Answer Sheet 1. (A) 2. (A) 3. (D) 4. (C) 5. (D) 6. (D) 7. (C) 8. (C) 9. (D) 10. (D) 11. (D)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area