Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer

Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer 

||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer in English||  

Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer


1. Shivaji defeated the Mughals in the battle of 

 (A) Purandar 

(B) Raigarh 

(C) Salher 

(D) Shivner 


2. When was Shivaji born and when did he assume the title of Chhatrapati? 

 (A) 1626, 1675

 (B) 1625, 1671

 (C) 1627, 1661 

(D) 1627, 1674


 3. Which is/are correct reasons of Maratha’s Rise? 

(A) Religious Consciousness 

(B) Geographical Security 

(C) Political awakening 

(D) All of the above 


4. Who was the commander who sent by Sultan of Bijapur for repression of Shivaji in 1659? 

(A) Inayat Khan 

(B) Afzal Khan 

(C) Shaista Khan 

(D) Sayyid Banda


 5. In which city was Shivaji in captivity when he escaped from the custody of the Mughals?

 (A) Gwalior

 (B) Agra 

(C) Delhi 

(D) Kanpur 


6. Where was the capital of Shivaji?

(A) Raigarh

 (B) Satara 

(C) Purandar 

(D) Tanjore 


7. Where was Shivaji formally crowned as Chhatrapati? 

(A) Pune 

(B) Kolhapur

 (C) Raigarh 

(D) Ahmednagar


 8. What was the name of Shivaji’s Guru? 

 (A) Ramdas

 (B) Tukaram

 (C) Vaman Pandit 

(D) Gaga Bhatt 


9. Ashtapradhan was a Council of Ministers 

 (A) In the Gupta administration

 (B) In the Chola administration 

(C) In the Vijayanagara administration 

(D) In the Maratha administration 


10. At the time of Shivaji, the post of ‘Sarnobat’ was related with 

 (A) Financial administration 

(B) Judicial administration 

(C) Local administration

 (D) Military administration 

||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer in English||  


11. The member of Shivaji’s Ashtapradhan who looked after foreign affairs was 

 (A) Peshwa 

(B) Sachiv

 (C) Pandit Rao

 (D) Sumant 


12. During the reign of Shivaji, the foreign minister was known as 

 (A) Sumant

 (B) Amatya

 (C) Sar-i-Naubat

 (D) Sachiv 


13. ‘Ashtapradhan’ a Council of Ministers helped in discharge of State affairs to 

 (A) Harshavardhana

 (B) Samudra Gupta 

(C) Shivaji

 (D) Yashovarman 


14. Who among the following streamlined the Maratha administration after Shambhaji? 

 (A) Rajaram

 (B) Balaji Viswanath

 (C) Ganga Bai 

(D) Nanaji Deshmukh 


15. The Maratha King became a nonentity and the Peshwa the virtual ruler from the time of 

(A) Balaji Vishwanath

 (B) Bajirao I

 (C) Balaji Bajirao

 (D) Madhavrao I


 16. At the time of Aurangzeb’s death, the Maratha leadership was in the hands of 

 (A) Sambhaji 

(B) Rajaram 

(C) Jijabai 

(D) Tarabai 


17. Who among the following Maratha women led struggles against the Mughal Empire from 1700 A.D. onwards? 

(A) Ahilya Bai

 (B) Mukta Bai

 (C) Tara Bai

 (D) Rukmini Bai


 18. Saranzami system was related to 

(A) Land revenue system of Maratha 

(B) Taluqdari system 

(C) Qutb Shahi administration

 (D) None of the above 


19. A historian witness to the third battle of Panipart. Who was he? 

 (A) Khafi Khan

 (B) Kashiraj Pandit 

(C) Dattaji Pingle 

(D) Harcharan Das 


20. What was the immediate reason for Ahmad Shah Abdali to invade India and fight the Third Battle of Panipat? 

 (A) He wanted to avenge the expulsion of his Viceroy Timur Shah from Lahore by Marathas

 (B) The frustrated Governor of Jullundhar Adina Beg Khan invited him to invade Punjab

 (C) He wanted to punish Mughal administration for non-payment of the revenues of the Chahar Mahal (Gujarat, Aurangabad, Sialkot and Pasrur) 

(D) He wanted to annex all the fertile plains of Punjab up to the borders of Delhi to his kingdom 


21. In the Third Battle of Panipat, Marathas were defeated by

 (A) Afghans

 (B) Britishers

 (C) Mughals

 (D) Rohillas


 22. When was the 3rd Battle of Panipat fought? 

 (A) 14 January, 1760

 (B) 5 January, 1761 

(C) 14 January, 1761

 (D) 5 November, 1556 


23. The Third Battle of Panipat was fought between 

(A) Hemu and Akbar

 (B) Humayun and Sher Shah

 (C) Marathas and Ahmad Shah Abdali

 (D) Nadir Shah and the Mughals 


 24. The Third Battle of Panipat was fought in the year 

(A) 1526 A.D.

 (B) 1761 A.D. 

(C) 1556 A.D.

 (D) 1857 A.D.


 25. Who of the following Rohilla Chiefs was the confidant of Ahmad Shah Abdali? 

(A) Ghulam Qadir Rohilla

 (B) Najib Khan

 (C) Ali Muhammad Khan

 (D) Hafiz Rahmat Khan


 26. The ‘Modi script’ was employed in the documents of the  

(A) Wodeyars

 (B) Zamorins

 (C) Hoysalas

 (D) Marathas


 27. Which of the following pair (tax during Maratha rule in C.G. and its meaning) is not correctly matched? 

 (A) Takoli - Annual tribute from the zamindars 

(B) Sair - Tax on the sales of goods

 (C) Pandari - Tax collected from non-agriculturists 

(D) Tarai-Tax collected on irrigation


 28. Assertion (A): In matters of State Shivaji was advised by a Council of Ministers.

 Reason (R): Each minister held independent charge of his department. 

Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 


29. Consider the map given below. The shaded area in the map shows the Kingdom of the 



 (A) Satavahanas

 (B) Chalukyas of Vatapi 

(C) Rashtrakutas 

(D) Marathas 


30. Arrange the following in the chronological order of their rule. 

1. Bajirao 

2. Balaji Bajirao 

3. Balaji Vishwanath

 4. Madhavrao 


Select the correct answer using the code given below. 

 Code

 (A) 4, 3, 1, 2

 (B) 1, 2, 3, 4

 (C) 3, 1, 2, 4

 (D) 2, 1, 4, 3 


31. Arrange the following in the correct chronological order.

 1. Chhatrapati Shahuji 

2. Rajaram 

3. Sambhaji

 4. Shivaji-II

 Select the correct answer from the code given below. 

Code  (a) (b) (c) (d) 

(A) 3 2 1 4

 (B) 3 2 4 1 

(C) 2 3 1 4

 (D) 1 2 3 4 


32. Assertion (A): By 1750 the Maratha kingdom had become a Confederacy presided over by the Peshwa. 

Reason (R): The successors of Shahu depended on the will of the Peshwa. 

 Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false 

(D) (A) is false, but (R) is true 


||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer||Maratha State and Confederacy MCQ Question Answer in English||  


Answer Sheet 1. (C) 2. (D) 3. (D) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (C) 8. (A) 9. (D) 10. (D) 11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (B) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (A) 19. (B) 20. (A) 21. (A) 22. (C) 23. (C) 24. (B) 25. (B) 26. (D) 27. (D) 28. (C) 29. (D) 30. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area