Mughal Administration MCQ Question Answer

Mughal Administration  MCQ Question Answer 

||Mughal Administration MCQ MCQ Question Answer||Mughal Administration MCQ Question Answer in English|| 

Mughal Administration  MCQ Question Answer


 1. In Mughal era Duty of Mir Bakshi was 

 (A) Charged tax from farmers 

 (B) Maintaining accounts of income and expenses

 (C) Justice

 (D) Supervisions of land revenue officials


 2. Who among the following was appointed as a physician in the Mughal service? 

 (A) Bernier

 (B) Coreri 

 (C) Manucci

 (D) Tavernier


 3. What was ‘district’ known as during the Mughal administration? 

 (A) Ahar

 (B) Vishyas 

 (C) Suba

 (D) Sarkar 


 4. Which of the following was the head of the army in Mughal period? 

 (A) Shane-e-Peel 

(B) Mir Bakshi 

 (C) Wazir 

(D) Sawahenigar 


 5. In the Mughal administration ‘Muhtasib’ was 

(A) Military Officer

 (B) Head of Foreign Affairs 

 (C) An Officer-in-Charge of public morals 

 (D) Officer of Correspondence Department 


 6. In medieval India, Mansabdari system was introduced mainly for 

 (A) Making recruitment to the army 

 (B) Facilitating revenue collection 

 (C) Ensuring religious harmony

 (D) Effecting clean administration 


 7. Which one of the following is not true about the Mughal Mansabdari System? 

(A) There were 33 divisions

 (B) They got conditional or Mashut rank

 (C) Their ‘Sawar’ rank could exceed the ‘Zat’ rank 

 (D) All civil and military officers were given mansabs


 8. What was the principal source of State Income in Mughal India?

 (A) Booty

 (B) Escheat

 (C) Land Revenue

 (D) Tax


 9. In Mughal administrative vocabulary ‘Maal’ represents 

 (A) Land Revenue

 (B) Selarried 

 (C) Allowance

 (D) None of the above


 10. The Mughal Emperor who prohibited the use of tobacco was 

(A) Akbar

 (B) Babur 

 (C) Jahangir 

(D) Aurangzeb


||Mughal Administration MCQ MCQ Question Answer||Mughal Administration MCQ Question Answer in English||


 11. ‘Madad-i-Mash’ indicates in Mughal administration 

 (A) Toll Tax [

 (B) Revenue freeland granted to learned person 

 (C) Pension provided to military officials 

 (D) Cultivation Tax


 12. Who among the following rulers issued some coins with figures of Rama and Sita and Devanagari legend ‘Rama-Siya’? 

 (A) Bhoja

 (B) Siddharaja Jayasimha

 (C) Zain-ul-Abidin

 (D) Akbar 


13. During the Mughal rule, in complete the copper coin was known as 

 (A) Rupee 

(B) Dam

 (C) Tanka 

(D) Shamsi 


 14. The meaning of word Bantai during Medieval period was 

 (A) Religious Tax

 (B) System of calculating revenue

 (C) Wealth tax 

 (D) Property tax 


 15. Assertion (A): The Mansabdari system was existing during the Mughal period. 

 Reason (R): Mansabdars were selected on the basis of qualification.

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


 16. Read the statements 1 and 2 below and choose the correct answer from the codes given below. 

1. Not all the mansabdars were military officers.

 2. Those who held high civil posts under the Mughals were also mansabdars and were graded accordingly. 

 Code 

 (A) Both 1 and 2 are false 

 (B) Both 1 and 2 are true 

 (C) 1 is true, while 2 is false 

 (D) 1 is false, while 2 is true 


 17. Consider the following statements about Mughal Mansabdari and select the correct answer by using code below. 

1. ‘Zat’ and ‘Mansab’ designation were granted. 

 2. Mansabdars were hereditarily officials. 

 3. There were three classes of Mansabdars. 

 4. Their salary was paid by Diwan Office.

 Code 

 (A) Four statements are true

 (B) Four statements are false 

 (C) Only 1, 2 and 3 are true 

 (D) Only 1 and 3 are true


 18. Consider the following statements. Ahadis were those troopers who

 1. offered their services singly

 2. did not attach themselves to any chief 

 3. had the emperor as their immediate colonel

 4. attached themselves to Mirzas Of these statements

.  (A) 1, 3 and 4 are correct

 (B) 1, 2 and 3 are correct

 (C) 2 and 3 are correct 

 (D) 1 and 4 are correct 

||Mughal Administration MCQ MCQ Question Answer||Mughal Administration MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (C) 8. (C) 9. (A) 10. (C) 11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (C) 16. (B) 17. (D) 18. (B)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area