Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer

 

Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer 

||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer in English|| 

Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer


1. Who among the following defeated Babur in the Battle of Sar-e-Pul? 

 (A) Abdullah Khan Uzbek

 (B) Shaibani Khan

 (C) Ubaydullah Khan

 (D) Jani Beg


 2. The first Battle of Panipat was fought between 

(A) Babur and Rana Sanga

 (B) Sher Shah Suri and Akbar

 (C) Humayun and Ibrahim Lodi 

(D) Babur and Ibrahim Lodi 


3. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was 

 (A) An uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi

 (B) A cousin of Ibrahim Lodi who was ill-treated and expelled from the country

 (C) The father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi

 (D) A high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to his tribe 


4. The Mughal ruler of medieval India was 

(A) Persian (Iranian)

 (B) Afghans

 (C) Chagatai Turk 

(D) None of the above


 5. The main reason of Babur’s victory in the battle of Panipat was 

(A) His horse riding force

 (B) His skilled warfare

 (C) Tulghuma system

 (D) Internal disputes among Afghans


 6. At which of the following battles was artillery used for the first time by one of the two armies? 

(A) First Battle of Panipat 

(B) Battle of Khanwa

 (C) Battle of Plassey 

(D) Third Battle of Panipat 


7. The reason of Babur’s victory over Ibrahim Lodi was

 (A) Bravery of Babur 

(B) Artillery

 (C) Weakness of Ibrahim

 (D) Skilled commandant


 8. Whom did Babur defeat in the first battle of Panipat? 

(A) Rana Sanga

 (B) Ibrahim Lodi

 (C) Sikandar Lodi 

(D) Sher Shah Suri


 9. In which year, did Babur defeat Sultan Ibrahim Lodi at the battle of Panipat? 

 (A) 1527 A.D. 

(B) 1526 A.D. 

(C) 1525 A.D. 

(D) 1524 A.D. 


10. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) First Battle of Panipat : 1526

 (B) Battle of Khanwa : 1527

 (C) Battle of Ghaghara : 1529

 (D) Battle of Chanderi : 1530


||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer in English|| 


 11. During which one of the following battles, did Babur declare ‘Jehad’? 

(A) Battle of Panipat

 (B) Battle of Khanwa

 (C) Battle of Chanderi

 (D) None of the above 


12. In which one of the following battles, Rana Sanga fought against Babur? 

(A) Battle of Panipat

 (B) Battle of Khanwa 

(C) Battle of Chanderi 

(D) Battle of Ghaghara 


13. The ruler of Mewar who was defeated in the Battle of Khanwa by Akbar in 1527 was 

 (A) Rana Pratap

 (B) Man Singh 

(C) Sawai Uday Singh 

(D) Rana Sanga


 14. After becoming the Mughal Ruler in India, Zahiruddin Muhammad assumed the name 

 (A) Babur

 (B) Humayun

 (C) Jahangir 

(D) Bahadur Shah


 15. Babur assumed the title of ‘Padshah’ first at 

(A) Ferghana

 (B) Kabul 

(C) Delhi 

(D) Samarqand 


16. Identify the Mughal emperor whose success in life due to his patience and resolution is a lesson for everyone. 

(A) Zahiruddin Muhammad Babur

 (B) Nasiruddin Muhammad Humayun

 (C) Jalaluddin Muhammad Akbar

 (D) Abdul Muzaffar Muhiuddin Aurangzeb


 17. Which Hindu Rajya has been mentioned by Babur in his Babur Nama? 

 (A) Orissa

 (B) Gujarat

 (C) Mewar

 (D) Kashmir


 18. In which language was Tuzuk-iBaburi written? 

 (A) Persian 

(B) Arabic 

(C) Turkish 

(D) Urdu


 19. Who built the Babri Mosque established in Ayodhya? 

(A) Babur 

(B) Humayun

 (C) Nizam-ul-Mulk

 (D) Mir Baki


 20. Consider the following. The arrival of Babur into India led to the

 1. Introduction of gunpowder in the subcontinent. 

2. Introduction of the arch and dome in the region architecture. 

3. Establishment of Timurid dynasty in the region. 

Select the correct answer using the code given below. 

 (A) Only 1 and 2 

(B) Only 3 

(C) Only 1 and 3

 (D) 1, 2 and 3


 21. Given below are two statements, one is labeled Assertion (A) and other is labeled as Reason (R). 

Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki. 

Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court. In the context the above two statements which one of the following is correct?

Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


22. The empire of Babur included 

1. The area of Kabul 

2. The area of Punjab 

3. The area of modern Uttar Pradesh 

4. The area of modern Rajasthan 

Which of these statements are correct? 

(A) 1 and 2 

(B) 2 and 3 

(C) 1, 2 and 3 

(D) 2, 3 and 4 

||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer||Mughal Dynasty Babur MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (B) 2. (D) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8. (B) 9. (B) 10. (D) 11. (B) 12. (B) 13. (D) 14. (A) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (B) 21. (C) 22. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area