Mughal Literature MCQ Question Answer

Mughal Literature MCQ Question Answer 

||Mughal Literature MCQ Question Answer||Mughal Literature MCQ Question Answer in English||

 

Mughal Literature MCQ Question Answer

1. Delhi’s education centre which was known as ‘Madarsa-e-Begum’. By whom it was established? 

 (A) Gulbadan Begum 

 (B) Maham Anaga 

 (C) Ziaunnisa 

 (D) Zeenat Unnisa


 2. Who wrote Humayun Nama? 

(A) Babur

 (B) Humayun

 (C) Gulbadan Begum

 (D) Jahangir 


 3. Gulbadan Begum was the daughter of 

 (A) Babur

 (B) Humayun

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb


 4. Who among the following wrote historical records in the Mughal period? 

 (A) Gulbadan Begum

 (B) Nur Jahan Begum 

 (C) Jahanara Begum

 (D) Zebunnisa Begum 


 5. Who among the following had translated ‘Hitopadesha’ into Persian? 

(A) Dara Shikoh

 (B) Faizi 

 (C) Abdul Qadir Badauni 

 (D) Tajul Mali 


 6. Which of the following Muslim Scholars has most significant contribution in hindi literature? 

(A) Abul Fazl 

 (B) Faizi

 (C) Abdur Rahim Khan-i-Khanan

 (D) Abdul Qadir Badauni 


 7. In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori? 

 (A) An important military commander during Akbar’s reign 

 (B) An official historian of the reign of Shah Jahan 

 (C) An important noble and confident of Aurangzeb 

 (D) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah 


 8. Who is the author of Shahjahannama? 

 (A) Gulbadan Begum

 (B) Shah Jahan

 (C) Abdul Hamid Lahori

 (D) Inayat Khan


 9. Which of the following pairs is correctly matched?

 (A) Babur : Tuzuk-i-Baburi

 (B) Humayun : Humayun Nama

 (C) Sher Shah : Tarikh-i-Sher Shahi

 (D) Akbar : Tabaqat-i-Akbari 


 10. Anwar-e-Suhaili is a translation of 

(A) Panchtantra 

(B) Mahabharata 

 (C) Ramayan 

(D) Sur Sagar


||Mughal Literature MCQ Question Answer||Mughal Literature MCQ Question Answer in English||


 11. Akbar Nama was completed by Abul Fazl in 

 (A) Seven years 

(B) Eight years 

 (C) Nine years

 (D) Ten years 


 12. Court Language during Mughal period was 

(A) Arabic 

(B) Turkish 

 (C) Persian

 (D) Urdu


 13. Nastaliq was 

(A) A Persian script used in medieval India

 (B) A raga composed by Tansen 

 (C) A cess levied by the Mughal rulers

 (D) A manual of code of conduct for the Ulemas 


 14. The poet heart King, who wrote praising verses for Lord Krishna under the name of Nagri Das was 

 (A) Raja Ummed Singh

 (B) Raja Ram Singh

 (C) Raja Chhatrasal 

 (D) Raja Sawant Singh 


 15. Which one of the following, wrote the famous works ‘Ram Chandrika’ and ‘Rasik-Priya’? 

 (A) Keshav

 (B) Matiram 

 (C) Raskhan 

(D) Senapati


 16. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists. 

List-I 

 (a) Hasan Nizami 

 (b) Khwandamir 

 (c) Muhammad Kazim 

 (d) Bhim Sen 


 List-II 

 1. Alamgir Nama 

 2. Nushkha-i-Dilkusha

 3. Humayun Nama 

 4. Tazul Maasir 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 3 1 2 

 (B) 3 2 4 1

 (C) 2 4 3 1

 (D) 1 3 2 4 


 17. Match the names of books with that of the authors and choose your answer from the code given below. 

 List-I (Books) 

 (a) Alamgir Nama 

 (b) Tabaqat-i-Akbari 

 (c) Char Chaman 

 (d) Iqbal Nama-Jahangiri 


 List-II (Authors) 

 1. Muitamad Khan 

 2. Munshi Mohd. Kazim

 3. Chandrabhan Barahman

 4. Nizamuddin Ahmad 

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 3 4 2

 (B) 3 2 1 4 

 (C) 4 1 2 3 

 (D) 2 4 3 1 

||Mughal Literature MCQ Question Answer||Mughal Literature MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (B) 2. (C) 3. (A) 4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (B) 8. (D) 9. (A) 10. (A) 11. (A) 12. (C) 13. (A) 14. (D) 15. (A) 16. (A) 17. (D) 


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area