Mughal Music and Paintings MCQ Question Answer

Mughal Music and Paintings MCQ Question Answer 

||Mughal Music and Paintings Question Answer||Mughal Music and Paintings Question Answer in English|| 

 

Mughal Music and Paintings MCQ Question Answer

1. The Mughal School of Painting formed the spinal column of the various schools of Indian miniature art. Which one of the following painting styles was not affected by Mughal painting? 

 (A) Pahari

 (B) Rajasthani

 (C) Kangra 

(D) Kalighata


 2. Who did illustrate ‘Dastan-e-Amir Hamza’? 

 (A) Abdus Samad

 (B) Mansur

 (C) Mir Sayyid Ali 

 (D) Abul Hasan 


 3. Which statement is true about the Mughal paintings? 

 (A) Battle Scene

 (B) Animal birds and natural scene

 (C) Courtier depicting

 (D) All of the above


 4. The foundation of the Mughal painting was laid by 

(A) Akbar

 (B) Humayun 

 (C) Jahangir

 (D) Shah Jahan 


 5. During whose reign did the ‘Mughal Painting’ flourish? 

(A) Aurangzeb 

(B) Akbar

 (C) Jahangir 

(D) Shah Jahan 


 6. Jahangir mainly patronised which of the following arts? 

 (A) Painting

 (B) Architecture

 (C) Sculpture

 (D) Music


 7. The ‘Pahari School’, ‘Rajput School’, ‘Mughal School’ and ‘Kangra School’ represent different styles in the art of 

(A) Architecture

 (B) Painting

 (C) Dancing

 (D) Music


 8. ‘Kishan Garh School’ is famous for 

(A) Temple Art

 (B) Painting 

 (C) Martial Arts

 (D) Sculpture


 9. Which one of the following musical instruments was mastered by Aurangzeb? 

 (A) Sitar

 (B) Pakhawaj 

 (C) Veena 

(D) None of these 


||Mughal Music and Paintings Question Answer||Mughal Music and Paintings Question Answer in English|| 


 10. The Raga which is sung early in the morning is

(A) Todi

 (B) Darbari 

 (C) Bhopali 

(D) Bhimpalasi 


 11. Musicians like Tansen, Baiju Bawra and Gopal Nayak had received training from the master Swami Haridas. How many music worship centres has been set up by the followers of Swami Haridas? 

(A) 5 

(B) 4 

 (C) 3 

(D) 2 


 12. Where is Tansen’s tomb located? 

 (A) Agra

 (B) Gwalior

 (C) Jhansi 

(D) Jaipur 


 13. The original name of Tansen was 

 (A) Makarchand Pandey

 (B) Ramtanu Pandey

 (C) Lala Kalawant

 (D) Baz Bahadur 


 14. Which Mughal ruler of the following had learnt Hindu Music from Lala Kalavant? 

 (A) Humayun

 (B) Jahangir

 (C) Akbar

 (D) Shah Jahan


 15. Who among the following were Jahangiri painters?

 1. Abdus Samad

 2. Abul Hasan

 3. Aqa Riza

 4. Mir Sayyid Ali 

 Select the correct answer for the code given below. 

 Code

 (A) 1 and 2 

(B) 2 and 3 

 (C) 3 and 4 

(D) 4 and 1 


 16. The Dhrupad singers included in the reign of Akbar was/were 

 1. Tansen

 2. Haridas 

 3. Surdas 

4. Vilas Khan

 Select the correct answer from the code given below.

Code 

 (A) 1 and 2

 (B) 2 and 3 

 (C) 1, 2 and 

3 (D) All the four 

||Mughal Music and Paintings Question Answer||Mughal Music and Paintings Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (D) 2. (A) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (B) 8. (B) 9. (C) 10. (A) 11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (B) 16. (A)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area