Mughal Period MCQ Question Answer

Mughal Period MCQ Question Answer 

||Mughal Period MCQ Question Answer||Mughal Period MCQ Question Answer in English|| 

Mughal Period MCQ Question Answer




 1. Hem Chandra Vikramaditya is famous in Indian history as 

 (A) Puran Mal

 (B) Maldev

 (C) Rana Sanga

 (D) Hemu 


 2. ‘The last Sun of Indian glory’ has been used for

 (A) Shivaji

 (B) Prithviraj

 (C) Rana Pratap

 (D) Hemu


 3. Which one of the following pairs is not correctly matched? 

 (A) Jahangir : William Hawkins

 (B) Akbar : Sir Thomas Roe

 (C) Shah Jahan : Tavernier

 (D) Aurangzeb : Manucci 


 4. Which of the following pair (battle during the Mughal and Maratha Period and its year) is correctly matched? 

 (A) Battle of Chausa : 1538 A.D.

 (B) Battle of Kannauj : 1539 A.D. 

 (C) Battle of Haldighati : 1576 A.D.

 (D) Battle of Khanwa : 1657 A.D. 


 5. Which of the following is not correctly matched? 

(A) Babur : Battle of Khanwa

 (B) Humayun : Battle of Chausa

 (C) Akbar : Battle of Haldighati 

 (D) Jahangir : Battle of Balkh 


 6. Whose name called Ata Ali Khan? 

 (A) Abul Fazl 

(B) Abul Faizi

 (C) Todarmal

 (D) None of these 


 7. Which among the following ports was called Babul Mecca (Gate of Mecca) during the Mughal Period? 

 (A) Calicut

 (B) Bharuch

 (C) Cambay 

(D) Surat 


 8. Mughals adopted ‘Navroj’ festival from 

 (A) Zoroastrians 

(B) Jews 

 (C) Mongols 

(D) Turks 


 9. During the Mughal period, the Madarsa which was specialised in the teaching of ‘Muslim Jurisprudence’ was located in 

 (A) Lucknow 

 (B) Delhi 

 (C) Sialkot

 (D) Hyderabad (India)


 10. Which one of the following is correctly matched? 

 (A) Khuldabad : Tomb of Shaikh Salim Chishti

 (B) Fatehpur Sikri : Tomb of Itmadud-Daula 

 (C) Agra : Tomb of Aurangzeb

 (D) Delhi : Tomb of Abdur Rahim Khan-i-Khanan


Mughal Period MCQ Question Answer||Mughal Period MCQ Question Answer in English


 11. Which one of the following buildings is known as ‘Shah-i-Fatehpur’? 

(A) Buland Darwaza

 (B) Turky Sultana ka Mahal 

 (C) Jama Masjid

 (D) Shahjadi Umber ka Mahal


 12. During the Mughal period ‘Muallim’ was 

 (A) A tax 

 (B) An administrative unit

 (C) A ruler

 (D) An employee on Indian merchant ships 


 13. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally 

(A) Agriculturists 

 (B) Warriors 

 (C) Weavers 

 (D) Traders 


 14. Select the correct chronological order for the following Muslim rulers from the code given below the names. 

1. Ahmad Shah Abdali 

 2. Muhammad Shah 

 3. Jahangir 

 4. Bahadur Shah II 


 Code

 (A) 1, 2, 3, 4 

(B) 4, 3, 2, 1 

 (C) 3, 2, 1, 4 

(D) 2, 1, 3, 4 


 15. Arrange the following four foreign invasions in chronological order and find the correct answer from the code given below.  

1. Ahmad Shah Abdali

 2. Genghis Khan 

 3. Nadir Shah

 4. Timur 

 Code 

 (A) 1, 2, 3, 4

 (B) 4, 3, 2, 1

 (C) 2, 4, 3, 1 

(D) 2, 4, 1, 3 


 16. Which of the following statements are correct? 

 1. Ahmad Shah Abdali fought the third battle of Panipat. 

 2. Babur established the Delhi Sultanate.

 3. Shah Jahan fought the war of succession.

 4. Jahangir was a lover of beauty and nature.

 Code 

 (A) 1, 2 and 3 are correct 

 (B) 1 and 3 are correct 

 (C) 1 and 4 are correct 

 (D) 1, 2, 3 and 4 are correct 


 17. Arrange the chronological order of the following options and find out the correct answer with the help of the given code.

1. Ahilya Bai 

2. Durgawati 

 3. Padmini

 4. Tara Bai 

 Code 

 (A) 1, 2, 3, 4 

(B) 3, 2, 4, 1 

 (C) 3, 4, 1, 2

 (D) 2, 1, 3, 4 


 18. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists. 

 List-I 

 (a) Hawkins 

(b) Thomas Roe 

 (c) Manucci 

(d) Ralph Fitch 


 List-II

 1. 1615-1619 

2. 1608-1611 

 3. 1585-1586

 4. 1653-1708 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 2 1 4 3 

 (C) 1 2 4 3 

 (D) 2 1 3 4 


 19. Match the following incidences and their centuries. 

 List-I (Incidences) 

 (a) Massacres in Delhi by Nadir Shah

 (b) First battle of Panipat was fought between Babur and Ibrahim Lodi 

 (c) Second battle of Panipat was fought between Hemu and Akbar 

 (d) Third battle of Panipat was fought between Ahmad Shah Abdali and Marathas 


 List-II (Centuries) 

 1. 1556 

2. 1526

 3. 1761 

4. 1739 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 4 3 4

 (B) 3 1 4 2 

 (C) 4 2 1 3 

 (D) 2 3 1 4 


 20. Match the following.

 List-I 

 (a) Third Battle of Panipat

 (b) Second Battle of Tarain

 (c) Death of Akbar

 (d) Death of Aurangzeb


 List-II 

 1. 1192

 2. 1707 

 3. 1761 

4. 1605 

 Select the correct answer from the code given below.

 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 4 3 2 1 

 (C) 3 1 4 2 

 (D) 2 4 3 1 


 21. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists.

List-I

 (a) Battle of Haldighati 

 (b) Battle of Bilgram 

 (c) Revolt of Khusrau 

 (d) Battle of Khanwa 


 List-II 

 1. Babur 

2. Akbar 

 3. Humayun 

4. Jahangir 


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 2 3 4 1

 (B) 1 3 2 4 

 (C) 3 2 4 1 (

D) 2 4 1 3 


 22. Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below the lists. 

 List-I 

 (a) 1556

 (b) 1600

 (c) 1680 

(d) 1739 


 List-II 

 1. Battle of Haldighati

 2. Nadir Shah’s capture of Delhi

 3. Death of Shivaji

 4. Grant of Charter to East India Company

 5. Accession of Akbar 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 4 2 1 

 (B) 5 4 3 2 

 (C) 5 2 1 4 

 (D) 1 5 3 2


 23. Select the correct chronological order of the following battles from the code given. 

 List-I

 (a) Third Battle of Panipat 

 (b) Battle of Haldighati 

 (c) Second Battle of Tarain 

 (d) Battle of Asirgarh 


 List-II 

 1. 1601 A.D. 

2. 1761 A.D. 

 3. 1576 A.D.

 4. 1192 A.D. 

 Code: (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4

 (B) 4 3 2 1 

 (C) 2 3 4 1 

 (D) 3 4 2 1 


 24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I

 (a) Iqta 

(b) Jagir 

 (c) Amaram 

(d) Mokasa 


 List-II 

 1. Marathas 

2. Delhi Sultans

 3. Mughals 

4. Vijayanagara 


 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 3 2 1 4 

 (B) 2 3 4 1

 (C) 2 3 1 4 

 (D) 3 2 4 1 


 25. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists.

List-I

 (a) Babur 

(b) Humayun 

 (c) Akbar

 (d) Jahangir 


 List-II 

 1. Jama Masjid (Sambhal)

 2. Din Panah 

 3. Jahangiri Mahal 

 4. Itmad-ud-Daula’s Mausoleum 


 Code (a) (b) (c) (d) 

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 4 3 2 1 

 (C) 3 4 1 2 

 (D) 2 1 4 3 


 26. Match the following building and rulers. 

 List-I 

 (a) Qutub Minar 

 (b) Gol Gumbad 

 (c) Buland Darwaza 

 (d) Moti Masjid 


 List-II 

 1. Muhammad Adil Shah 

 2. Iltutmish

 3. Aurangzeb 

 4. Akbar 


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 2 4 1 3 

 (B) 3 2 4 1 

 (C) 4 2 1 3 

 (D) 2 1 4 3 


 27. Arrange the following battles of the Mughal period in chronological order. 

 1. Battle of Ghaghra 

 2. Battle of Khanwa 

 3. Battle of Chausa 

 4. Battle of Samugarh 

 Select the answer from the code given below. 

(A) 2, 1, 3 and 4 

(B) 1, 3, 2 and 4

 (C) 3, 2, 1 and 4

 (D) 2, 3, 1 and 4 


 28. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I

 (a) Alai Darwaza, Delhi

 (b) Buland Darwaza, Fatehpur Sikri

 (c) Moti Masjid, Agra

 (d) Moti Masjid, Delhi


 List-II 

 1. Alauddin Khalji

 2. Akbar

 3. Shah Jahan 

 4. Aurangzeb


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 3 4 

 (B) 3 2 1 4

 (C) 4 1 2 3 

 (D) 1 4 3 2 


Mughal Period MCQ Question Answer||Mughal Period MCQ Question Answer in English


Answer Sheet 1. (D) 2. (D) 3. (B) 4. (C) 5. (D) 6. (D) 7. (D) 8. (A) 9. (A) 10. (D) 11. (C) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (C) 17. (B) 18. (B) 19. (C) 20. (C) 21. (A) 22. (B) 23. (C) 24. (B) 25. (A) 26. (D) 27. (A) 28. (A)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area