Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer

Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer 

||Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer||Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer in English|| 

Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer


 1. Which one of the following places was known as ‘Shiraz of East’ during the regime of Sharqi Rulers? 

(A) Agra 

(B) Delhi

 (C) Jaunpur 

(D) Varanasi 


2. Who was the last ruler of ‘Jaunpur’ state? 

(A) Mohammad Shah 

(B) Hussain Shah 

(C) Mubarak Shah 

(D) Ibrahim Shah


 3. The city of Jaunpur was founded in the memory of 

 (A) Ghiyasuddin Tughluq 

(B) Muhammad-Bin-Tughluq 

(C) Firuz Shah Tughluq 

(D) Akbar 


4. Who had established Jaunpur? 

(A) Muhammad-Bin-Tughluq

 (B) Firuz Shah Tughluq 

(C) Ibrahim Shah Sharqi 

(D) Sikandar Lodi 


5. Who were Polygars of South India? 

 (A) Ordinary Zamindars 

(B) Mahajans

 (C) Territorial Administrative and Military Governors

 (D) Newly enriched traders 


 6. Ruler of Kashmir who was also known as ‘Akbar of Kashmir’ was 

(A) Shamshuddin Shah 

(B) Sikandar Butshikan 

(C) Haidar Shah 

(D) Zain-ul-Abidin 


7. Which among of the following ruler abolished Jizya first time?

 (A) Zain-ul-Abidin

 (B) Muhammad-Bin-Tughluq

 (C) Hussain Shah Sharqi

 (D) Akbar 


8. Who amongst the following scholars was not in the Court of Kumbha? [

(A) Muni Sunder Suri 

(B) Natha 

(C) Tilla Bhatt

 (D) Muni Jin Vijay Suri


 9. Bahmani State was established by 

 (A) Alauddin Hasan 

(B) Ali Abid Shah 

(C) Hussain Nizam Shah

 (D) Mujahid Shah


 10. The Bahmani Kingdom was founded in the year 

 (A) 1336

 (B) 1338

 (C) 1347

 (D) 1361


Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer||Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer in English|


 11. Which of the following was the first capital of the Bahmani Kingdom? 

 (A) Bidar 

(B) Gulbarga 

(C) Daulatabad 

(D) Hussainabad 


12. Who among the following was founder of the Bahmani Kingdom in Deccan? 

 (A) Malik Ambar 

(B) Hasan Gangu 

(C) Muhammad Diwan

 (D) Sikandar Shah 


13. Bahmani Kingdom was founded in

(A) 15th century A.D. 

(B) 14th century A.D. 

(C) 13th century A.D.

 (D) 16th century A.D. 


14. Who was the founder of Bahmani Kingdom? 

 (A) Alauddin Hasan

 (B) Firoz Shah 

(C) Mahmud Gaonwa

 (D) Asaf Khan 


15. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘Jagadguru’ by his Muslim subject because of his belief in secularism? 

 (A) Hussain Shah 

(B) Zain-ul-Abidin 

(C) Ibrahim Adil Shah 

(D) Mahmud II 


16. How did the dynasty of Nizam Shahi of Ahmednagar come to an end? 

(A) Ahmednagar was annexed to Mughal empire and Hussain Shah was consigned to life imprisonment 

(B) Mughal troops destroyed Daulatabad fort and killed Nizam-ul-Mulk of Ahmednagar 

(C) Fateh Khan usurped the throne from Nizam-ul-Mulk 

(D) Malik Ambar was defeated in a battle with Mughals in 1631 and the entire royal family was killed by the Mughal troops 


17. Name the pair which is not correctly matched. 

 (A) Baz Bahadur - Malwa

 (B) Qutub Shah - Golconda

 (C) Sultan Muzaffar Shah - Gujarat 

(D) Yusuf Adil Shah - Ahmednagar 


18. What is Golconda called at present? 

 (A) Hyderabad 

(B) Karnataka

 (C) Bijapur

 (D) Banglore


Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer||DProvincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer in English|


 19. Which one of the following is correctly matched? 

(A) Kakatiya : Devgiri 

(B) Hoysala : Dwarasamudra 

(C) Yadava : Warangal 

(D) Pandya : Madurai 


20. ‘Dwarasamudra’ was the capital of which dynastic power? 

 (A) Ganga 

(B) Kakatiya

 (C) Hoysala 

(D) Kadamba 


21. Hoysala monuments are found in 

(A) Hampi and Hospet

 (B) Halebid and Belur 

(C) Mysore and Bangalore

 (D) Sringeri and Dharwar


 22. What is modern name of Hoysaleshvara’s ancient capital of Dwarasamudra? 

 (A) Sringeri

 (B) Belur 

(C) Halebid

 (D) Somnathpur


 23. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world? 

 (A) Tomb of Sher Shah, Sasaram

 (B) Jama Masjid, Delhi

 (C) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughluq, Delhi

 (D) Gol Gumbad, Bijapur 


24. Who built Gujari Mahal? 

(A) Suraj Sen 

(B) Man Singh 

(C) Tej Karan 

(D) Akbar


 25. Consider the following statements. The striking feature of the Jama Masjid in Kashmir completed by Zain-ul-Abidin include(s)

 1. Turret 

2. Similarity with Buddhist pagodas

 3. Persian style 

Which of the above statements is/ are correct? 

 (A) Only 1 

(B) 1, 2 and 3

 (C) 2 and 3

 (D) 1 and 3 


26. Consider the following pairs. Medieval Present Indian State Region 

1. Champaka - Central India 

2. Durgara - Jammu

 3. Kuluta - Malabar 

Which of the above pairs is/are correctly matched? 

 (A) 1 and 2 

(B) Only 2 

(C) 1 and 3 

(D) Only 3 


27. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. 

List-I

 (a) Adil Shahi 

(b) Qutub Shahi

 (c) Nizam Shahi

 (d) Sharqi Shahi


 List-II 

1. Ahmednagar

 2. Bijapur

 3. Golconda

 4. Jaunpur

 Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 2 3 4 

(B) 2 3 4 1 

(C) 3 4 1 2 

(D) 2 3 1 4 


 28. Match the following monuments with their concerned ruler and select the correct code given below. 

List-I 

(a) Double dome 

(b) Octagonal tomb

 (c) True arch tomb

 (d) Gol Gumbad 


List-II 

1. Sher Shah 

2. Muhammad Adil Shah 

3. Balban 

4. Sikandar Lodi 

Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 3 1 2 

(B) 4 1 3 2 

(C) 1 3 4 2

 (D) 2 3 1 4 


Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer||Provincial Dynasty of North India and Deccan Province MCQ Question Answer in English|

Answer Sheet 1. (C) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (D) 9. (A) 10. (C) 11. (B) 12. (B) 13. (B) 14. (A) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (B) 20. (C) 21. (B) 22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (B) 26. (B) 27. (D) 28. (B)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area