Revolution of 1857 MCQ Question Answer

Revolution of 1857 MCQ Question Answer 

||Revolution of 1857 MCQ Question Answer||Revolution of 1857 MCQ Question Answer in English||

Revolution of 1857 MCQ Question Answer


 1. Mangal Pandey incident took place at 

 (A) Meerut 

(B) Barrackpore

 (C) Ambala

 (D) Lucknow


 2. The immediate cause of India’s first war of independence was 

(A) Doctrine of Lapse by Lord Dalhousie

 (B) Suspicion about British interference in religion

 (C) Military discontent

 (D) Economic exploitation of India 


 3. When was the new Enfield Rifle with greased cartridges introduced in the British Indian Army? 

(A) November, 1856

 (B) December, 1856 

 (C) January, 1857 

 (D) February, 1857 


 4. With which uprising is Mangal Pandey associated? 

 (A) Barrackpore

 (B) Meerut

 (C) Delhi 

(D) None of these


 5. Which one of the following conceptions is true about the Revolt of 1857? 

 (A) Indian historians have described it as an Indian mutiny 

 (B) British historians have described it as a war of independence

 (C) It gave a death blow to the system of East India Company’s rule in India

 (D) It was for the improvement of the administrative machinery in India 


 6. Who among the following was bestowed with the title of Sahebe-Alam Bahadur by Bahadur Shah during the uprising of 1857? 

(A) Azimullah

 (B) Birjis Qadir

 (C) Bakht Khan

 (D) Hasan Khan


 7. What was the main cause of 1857 revolt? 

 (A) Public Outrage 

 (B) Military discontent 

 (C) Management of Christian Missionaries

 (D) Policy of British Empire 


 8. The first war of Independence (1857) started from 

 (A) Lucknow

 (B) Jhansi 

 (C) Meerut

 (D) Kanpur 


 9. The first event relating to the war of Independence of 1857 was 

 (A) Kanpur’s Revolt and taking over the leadership by Nana Saheb

 (B) Begum Hazrat Mahal’s leadership of Oudh

 (C) Marching of Sepoys to Delhi’s Red Fort

 (D) Revolt by Rani of Jhansi 


 10. Symbol of 1857 independence struggle was 

 (A) Lotus and Chapatis

 (B) Eagle

 (C) Scarf

 (D) Two swords 


 11. Which one of the following centres of the uprising of 1857 was recaptured by the English? 

 (A) Jhansi

 (B) Meerut 

 (C) Delhi

 (D) Kanpur


 12. The birthplace of Maharani Lakshmi Bai, the heroine of the 1857 freedom struggle, is 

 (A) Agra 

(B) Jhansi 

 (C) Varanasi 

(D) Vrindaban 


 13. Who among the following was the leader of the revolt during 1857 at Barielly?

(A) Khan Bahadur

 (B) Kunwar Singh

 (C) Maulvi Ahmad Shah

 (D) Virzis Qadir 


 14. Where is the Samadhi of Maharani Lakshmi Bai situated?

 (A) Mandla 

(B) Mandu

 (C) Jabalpur 

(D) Gwalior 


 15. Maharani Lakshmi Bai had combated in last battle against 

 (A) Hugh Rose

 (B) Guff 

 (C) Niel 

(D) Havlock


 16. The revolt of 1857 at Lucknow was led by 

 (A) Begum of Awadh

 (B) Tatya Tope 

 (C) Rani Lakshmi Bai

 (D) Nana Saheb 


 17. The revolutionary woman who led the revolution of 1857 in Oudh was 

 (A) Lakshmi Bai

 (B) Ahilya Bai 

 (C) Aruna Asaf Ali 

 (D) Begum Hazrat Mahal 


 18. The largest number of soldiers participated in the struggle of 1857 came from 

 (A) Bengal 

(B) Awadh 

 (C) Bihar 

(D) Rajasthan


 19. Who amongst the following was the leader of the 1857 uprising at Allahabad? 

(A) Nana Saheb 

 (B) Azimullah

 (C) Tatya Tope

 (D) Maulvi Liyaqat Ali 


 20. Who was the leader of 1857 struggle for freedom in Lucknow? 

 (A) Zeenat Mahal 

 (B) Nana Saheb 

 (C) Hazrat Mahal 

 (D) Tatya Tope 


 21. Who was ‘commander-in-chief’ of Nana Saheb? 

 (A) Azimullah 

(B) Birjis Qadir 

 (C) Tatya Tope 

(D) None of these 


 22. Azimullah Khan was an advisor to 

 (A) Nana Saheb

 (B) Tatya Tope

 (C) Rani Lakshmi Bai

 (D) Kunwar Singh 


 23. With reference to the ‘revolt of 1857’ who of the following was betrayed by ‘friend’ captured and put to death by the British? 

 (A) Nana Saheb 

 (B) Kunwar Singh

 (C) Khan Bahadur Khan

 (D) Tatya Tope 


||Revolution of 1857 MCQ Question Answer||Revolution of 1857 MCQ Question Answer in English||


 24. The real name of which one of the following leaders of 1857 was ‘Ram Chandra Pandurang’? 

 (A) Kunwar Singh

 (B) Tatya Tope

 (C) Nana Saheb 

 (D) Mangal Pandey


 25. Indians were assured of many things in the declaration by Queen Victoria in 1858. Which among the following assurances was fulfilled by the British Government? 

(A) Policy of annexation will be abandoned 

 (B) ‘Status quo’ of the native rulers would be maintained 

 (C) Equal treatment would be given to all subjets, Indians and Europeans 

 (D) There would be no interference in the social and religious beliefs of the Indians


 26. Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857? 

 (A) Namdar Khan

 (B) Babu Kunwar Singh

 (C) Birsa Munda 

 (D) Shankar Shah


 27. Which one of the following commissions is associated with the Army Reorganization after the suppression of the Revolt of 1857?

 (A) Public Service Commission 

 (B) Peel Commission 

 (C) Hunter Commission 

 (D) Simon Commission


 28. After the revolt of 1857, the British recruited the Soldiers from the  

(A) Brahmins of U.P. and Bihar

 (B) Bengalis and Orria’s from the East

 (C) Gurkhas, Sikhs and Punjabis in the North

 (D) Madras presidency and Marathas


 29. When did Queen Victoria declare the taking over of Indian Administration under British crown? 

 (A) 1 November, 1858

 (B) 31 December, 1857

 (C) 6 January, 1958

 (D) 17 November, 1859


 30. Who among the following was the leader of the revolution of 1857 in Assam? 

(A) Diwan Maniram Dutta

 (B) Kandarpeshwar Singh

 (C) Purandar Singh

 (D) Piali Barua 


 31. The centre of 1857 revolt in Bihar from 15th July, 1857 to 20th January, 1858 was 

(A) Rampur

 (B) Hamirpur

 (C) Dheerpur

 (D) Jagdishpur 


 32. Which person of Jagdishpur took the lead of revolutionaries during the revolt of 1857 A.D.? 

(A) Kunwar Singh

 (B) Chandra Shekhar

 (C) Tirath Singh 

 (D) Ram Singh 


 33. The King of Jagdishpur was 

 (A) Nana Saheb 

 (B) Tatya Tope 

 (C) Lakshmi Bai

 (D) Kunwar Singh


 34. Who defeated the joint army of British and Jodhpur during the revolt of 1857? 

(A) Tatya Tope

 (B) Nawab Vazeer Khan of Tonk 

 (C) Maharaja Ram Singh

 (D) Thakur Kushal Singh of Auwa 


 35. Which amongst the following place was not a centre of the revolution of 1857? 

 (A) Ajmer

 (B) Jaipur 

 (C) Neemuch

 (D) Auwa 


 36. Who of the following had struggled against Britishers in 1857? 

(A) Chandrashekhar Azad

 (B) Ramprasad Bilsmil 

 (C) Shahdat Khan 

 (D) Makhan Lal Chaturvedi


 37. Who of the following was the bitterest enemy of the British during the Revolt of 1857? 

 (A) Maulvi Ahmadullah Shah

 (B) Maulvi Imadadullah 

 (C) Maulana Fazi-i-Haq Khairabadi

 (D) Nawab Liaquat Ali



 38. The Revolt of 1857 was witnessed by the poet 

(A) Mir Taqi Mir

 (B) Zauq 

 (C) Ghalib 

(D) Iqbal 


 39. Original residence of Eminent Urdu Poet Mirza Ghalib was 

 (A) Agra

 (B) Delhi

 (C) Lahore

 (D) Lucknow 


 40. Who among the following was not associated with the Revolt of 1857? 

(A) Tatya Tope 

 (B) Rani Lakshmi Bai 

 (C) Bahadur Shah Jafar

 (D) Bhagat Singh 


 41. Who among the following was not related with the Revolt of 1857? 

(A) Begum Hazrat Mahal 

 (B) Kunwar Singh 

 (C) Uddham Singh

 (D) Maulvi Shemadullah 


 42. Which dynasty supported British maximum during the 1857 Freedom Movement? 

 (A) Scindias of Gwalior

 (B) Holkers of Indore

 (C) Bhonsles of Nagpur 

 (D) Lodhis of Ramgarh 


 43. The educated middle class in India 

 (A) Opposed the revolt of 1857

 (B) Supported the revolt of 1857 

 (C) Remained neutral to the revolt of 1857

 (D) Fought against native rulers 


 44. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of 1857? 

(A) Jhansi 

(B) Chittor

 (C) Jagdishpur 

(D) Lucknow 


 45. Who was the Governor-General of India during the Revolt of 1857? 

(A) Lord Dalhousie

 (B) Lord Minto

 (C) Lord Canning 

 (D) Lord Bentinck 


 46. Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny? 

 (A) Lord Canning

 (B) Lord Dalhousie

 (C) Lord Hardinge 

 (D) Lord Lytton 


 47. At the time of 1857-Revolt who was the British Commanding Officer at Barrackpore? 

 (A) Henry Lawrence 

 (B) Colonel Finnis 

 (C) Hearsey

 (D) Sir Hugh Wheeler 


 48. Who has made Allahabad the emergency headquarters in 1857? 

(A) Lord Canning

 (B) Lord Cornwallis

 (C) Lord Wellesley

 (D) Lord William Bentinck


 49. Who was the British Prime Minister during the Revolt of 1857? 

 (A) Churchill 

(B) Palmerston

 (C) Attlee

 (D) Gladstone


 50. What was the main cause of the failure of the Revolt of 1857? 

(A) Lack of Hindu-Muslim unity

 (B) Lack of common strategy and central organization 

 (C) Its effect was within limited area 

 (D) Non-participations of Landlords 


 51. First freedom struggle of 1857 failed because 

 (A) There was lackness of the unity of purpose in Indian sepoys

 (B) Generally, Native Kings supported British

 (C) British Soldiers were better equipped and organised rather than Indians 

 (D) All of the above 


 52. The British were able to suppress the uprising of 1857 in Rajput state because

 (A) The local Rajput rulers did not support revolutionary

 (B) The educated middle class supported the British

 (C) The soldiers in cantonments were not prepared to accept leadership of revolution from outside Rajasthan

 (D) The newspaper could not project the true aim of revolution 


 53. Who called the Revolt of 1857 a conspiracy?

 (A) Sir James Outram and W. Taylor 

 (B) Sir John K.

 (C) Sir John Lawrence

 (D) T.R. Homes 


 54. Modern Historian, who called the Revolt of 1857 as the first Independence War was 

 (A) Dr. R.C. Mazumdar 

 (B) Dr. S.N. Sen

 (C) V.D. Savarkar 

 (D) Ashok Mehta 


 55. The first Indian to write in Indian language on the causes of the uprising of 1857 was

(A) Syed Ahmed Khan

 (B) V.D. Savarkar

 (C) Bankim Chandra Chatterjee

 (D) None of the above 


 56. The statement ‘the so-called first national war of independence was neither first, nor national, nor a war of independence’ is associated with 

(A) R.C. Majumdar 

 (B) S.N. Sen 

 (C) Tarachand 

 (D) V.D. Savarkar 


 57. Who was the prominent Indian Historian who did not accepted 1857 Revolution as a Revolution? 

(A) Tarachand

 (B) Dr. S.N. Sen

 (C) Savarkar 

 (D) Dr. R.C. Majumdar 


 58. Match List-I (leaders of the revolt of 1857) with List-II (their areas of operation). 

 List-I 

 (a) Bakht Khan 

 (b) Maulvi Ahmadullah

 (c) Kunwar Singh

 (d) Nana Sahab


 List-II 

 1. Awadh

 2. Kanpur 

 3. Arrah 

4. Delhi 


 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 3 1 2 4 

 (B) 3 2 4 1 

 (C) 4 1 3 2 

 (D) 4 3 1 2 


 59. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. 

List-I 

 (a) Jhansi

 (b) Lucknow

 (c) Kanpur 

(d) Faizabad 

 List-II 

 1. Maulvi Ahmad Shah

 2. Azimullah Khan

 3. Begum Hazrat Mahal 

 4. Rani Lakshmi Bai 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 3 2 1 

 (B) 4 2 3 1 

 (C) 3 4 2 1

 (D) 1 2 3 4 


 60. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. 

 List-I (Name of the Revolutionaries) 

 (a) Nana Saheb 

 (b) Nawab Hamid Ali Khan

 (c) Maulvi Ahmad Ullah

 (d) Mani Ram Diwan 

 List-II (Place) 

 1. Delhi 

 2. Kanpur 

 3. Lucknow 

 4. Assam 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 1 2 4 3

 (B) 1 2 3 4

 (C) 2 1 4 3

 (D) 2 1 3 4


 61. Consider the following. 

 Assertion (A): The first war of Independence in 1857 failed to secure freedom from the British Government. 

 Reason (R): The leadership of Bahadur Shah Zafar did not have popular support and most of the Indian rulers of important States shied away from the struggle.

 Select the correct answer from the code given below.

 Code 

 (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


 62. Which of the following groups did not participate in the revolt of 1857? 

 1. Agricultural Labour 

 2. Sahukar 

 3. Farmers 

 4. Landlords 

 Select your answer of the following code. 

(A) Only 1 

(B) Only 1 and 2 

 (C) Only 2 

(D) 2 and 4 


 63. Which part of Bihar was unaffected with the Revolt of 1857? 

 1. Danapur 

2. Patna 

 3. Ara 

4. Muzaffarpur

 5. Munger 

 Choose the correct answer from code given below. 

 Code 

 (A) Only 4 and 5

 (B) Only 5 

 (C) Only 4 

(D) 3, 4 and 5 


||Revolution of 1857 MCQ Question Answer||Revolution of 1857 MCQ Question Answer in English||


 64. Which among the following British officers lost their lives at Lucknow? 

 1. General John Nicholson 

 2. General Neil 

 3. Major Havlock 

 4. Sir Henry Lawrence 

 Select the correct answer from the code given below. 

 Code

 (A) 1, 2 and 3

 (B) 1, 3 and 4

 (C) 2, 3 and 4

 (D) All of these


 65. What was/were the object/objects of Queen Victoria’s Proclamation (1958)? 

 1. To disclaim any intention to annex the Indian States 

 2. To place the Indian administration under the British Crown 

 3. To regulate East India Company’s trade with India 

 Select the correct answer using the code given below. 

 (A) Only 1 and 2 

(B) Only 2

 (C) Only 1 and 3

 (D) 1, 2 and 3 

||Revolution of 1857 MCQ Question Answer||Revolution of 1857 MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (B) 2. (B) 3. (B) 4. (A) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (C) 10. (A) 11. (C) 12. (C) 13. (A) 14. (D) 15. (A) 16. (A) 17. (D) 18. (B) 19. (D) 20. (C) 21. (C) 22. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (A) 26. (B) 27. (B) 28. (C) 29. (A) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (D) 34. (D) 35. (B) 36. (C) 37. (A) 38. (C) 39. (A) 40. (D) 41. (C) 42. (A) 43. (C) 44. (B) 45. (C) 46. (A) 47. (C) 48. (A) 49. (B) 50. (B) 51. (D) 52. (A) 53. (A) 54. (C) 55. (A) 56. (A) 57. (D) 58. (C) 59. (A) 60. (D) 61. (A) 62. (D) 63. (B) 64. (C) 65. (A)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area