Shah Jahan Period MCQ Question Answer

Shah Jahan Period MCQ Question Answer 

||Shah Jahan Period MCQ Question Answer||Shah Jahan Period MCQ Question Answer in English|| 

Shah Jahan Period MCQ Question Answer


 1. The motive behind Shah Jahan’s Balkh campaign was to 

 (A) Secure a friendly ruler in Balkh and Badakshan which bordered Kabul 

 (B) Conquer Samarqand and Ferghana, the Mughal homelands

 (C) Fix the Mughal frontier on the ‘scientific line’ the Amu Daria

 (D) Expand the Mughal Empire beyond the sub-continent 


 2. Who had led a deputation of Banaras pandits before the Mughal emperor to seek the abolition of pilgrim tax on Banaras and Allahabad? 

 (A) Haranth 

 (B) Jagannath

 (C) Kavindracharya

 (D) Kavi Hariram 


 3. What was the root of the dispute between the Shah of Iran and Mughal rulers?

(A) Kabul

 (B) Qandahar 

 (C) Kunduz 

(D) Ghazni 


 4. The loss of Qandahar was a big blow to the Mughal empire from the view point of 

 (A) Natural resources 

 (B) Buffer territory 

 (C) Communication 

 (D) Strategic stronghold 


 5. Who was the ‘Poet-Laureate’ of Shah Jahan’s reign?

 (A) Kalim

 (B) Kashi 

 (C) Qudsi 

(D) Munir 


 6. The actual name of Mumtaz Mahal was

(A) Arjumand Bano Begum

 (B) Ladli Begum

 (C) Mehrunnisa

 (D) Roshan Ara 


 7. The coordination of Hindu and Iranian architecture can be seen in 

 (A) Taj Mahal 

 (B) Red Fort 

 (C) Panch Mahal

 (D) Tomb of Sher Shah 


 8. Which of the following among Mughal Emperor constructed Jama Mosque of Delhi? 

 (A) Akbar

 (B) Jahangir

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb 


 9. Who among the following shifted the capital of the Empire from Agra to Delhi? 

(A) Akbar 

(B) Jahangir

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb 


 10. Who among the following deserves the credit for the construction of ‘Lal Qila’? 

(A) Sikandar Lodi

 (B) Akbar

 (C) Jahangir 

 (D) Shah Jahan 


||Shah Jahan Period MCQ Question Answer||Shah Jahan Period MCQ Question Answer in English|| 


 11. Upanishads were translated into Persian during the reign of 

(A) Shah Jahan

 (B) Akbar

 (C) Jahangir

 (D) Aurangzeb 


 12. Who among the following was given the title of ‘Shah Buland Iqbal’ by Shah Jahan? [

(A) Dara Shikoh 

 (B) Shuja

 (C) Aurangzeb

 (D) Murad 


 13. The Upanishads were translated into Persian by Dara Shikoh under the title 

 (A) Al-Fihrist

 (B) Kitab-al-Bayan 

 (C) Majma-ul-Bahrain

 (D) Sirr-i-Akbar 


 14. Who was the author of Sirr-iAkbar? 

 (A) Abul Fazl

 (B) Dara Shikoh

 (C) Mullah Shah Badakhshi 

 (D) Shah Waliullah 


 15. The First Muslim to study Hindu scriptures was 

 (A) Amir Khusrau 

 (B) Dara Shikoh 

 (C) Amir Hasan

 (D) Shuja


 16. Who among the following historians declared the regime of Shah Jahan to be the Golden Era of the Mughal period? 

 (A) V.A. Smith 

 (B) J.N. Sarkar 

 (C) A.L. Srivastava 

 (D) None of the above 


 17. The famous diamond ‘Kohinoor’ was presented to Shahjahan by 

(A) Aurangzeb

 (B) Murad

 (C) Mir Jumla

 (D) Abul Hasan Qutb Shah 


 18. Which Mughal Emperor abolished the Persian Court Custom of ‘Sijda’ which was begun by Balban? 

 (A) Akbar 

 (B) Jahangir 

 (C) Shah Jahan 

 (D) Aurangzeb 


 19. Who among the following was the governor of Deccan for the major part of Shah Jahan’s Reign? 

 (A) Dara Shikoh

 (B) Murad Baksh

 (C) Shah Shuja

 (D) Aurangzeb 


 20. The shaded area in the map shows the empire of 



(A) Alauddin Khalji

 (B) Muhammad Tughluq

 (C) Shah Jahan

 (D) Aurangzeb


 21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the list.

List-I (Monuments)

 (a) Alai Darwaza, Delhi

 (b) Buland Darwaza, Fatehpur Sikri

 (c) Moti Masjid, Agra 

 (d) Moti Masjid, Delhi 


 List-II (Builders) 

 1. Alauddin Khalji 

 2. Akbar 

 3. Shah Jahan 

 4. Aurangzeb 

 Code (a) (b) (c) (d)

 (A) 4 3 2 1

 (B) 1 4 2 3

 (C) 1 2 3 4

 (D) 4 2 3 1


||Shah Jahan Period MCQ Question Answer||Shah Jahan Period MCQ Question Answer in English|| 

Answer Sheet 1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (C) 10. (D) 11. (A) 12. (A) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (C) 19. (D) 20. (C) 21. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area