Sikh Sect MCQ Question Answer

Sikh Sect MCQ Question Answer 

||Sikh Sect MCQ Question Answer||Sikh Sect MCQ Question Answer in English|| 

Sikh Sect MCQ Question Answer


 1. To which Sikh Guru, Akbar donated 500 Bighas of land?

 (A) Arjun Dev 

 (B) Ramdas 

 (C) Har Rai 

 (D) Tegh Bahadur


 2. Which of the following pairs is correctly matched?

 (A) Guru Amar Das : Miri and Piri

 (B) Guru Arjun Dev : Adi Granth 

 (C) Guru Ramdas : Dal Khalsa 

 (D) Guru Gobind Singh : Manji 


 3. Who had Guru Nanak appointed his successor? 

(A) Guru Ramdas

 (B) Guru Amardas

 (C) Guru Har Rai

 (D) Guru Angad


 4. The city of Amritsar in Punjab was established by 

(A) Guru Nanak

 (B) Guru Gobind Singh

 (C) Guru Tegh Bahadur 

 (D) Guru Ramdas


 5. Which Sikh Guru helped rebel prince Khusrau with shelter and wealth? 

 (A) Guru Hargobind Singh

 (B) Guru Gobind Singh

 (C) Guru Arjun Dev

 (D) Guru Tegh Bahadur


 6. Who of the following compiled ‘Adi Granth or Guru Granth Saheb’? 

 (A) Guru Nanak Dev

 (B) Guru Tegh Bahadur

 (C) Guru Gobind Singh 

 (D) Guru Arjun Dev


 7. Aurangzeb is responsible for which Sikh prophet’s death? 

(A) Guru Gobind Singh

 (B) Guru Tegh Bahadur 

 (C) Guru Ramdas 

 (D) Guru Angad 


8 . At which of the following places is a famous Sikh Gurudwara located? 

 (A) Roop Kund

 (B) Hem Kund 

 (C) Tara Kund 

(D) Brahm Kund


 9. Which Sikh Guru was born in Patna? 

 (A) Nanak 

 (B) Tegh Bahadur

 (C) Hargobind 

 (D) Gobind Singh


Sikh Sect MCQ Question Answer||Sikh Sect MCQ Question Answer in English|


 10. Nanded is considered sacred by Sikhs due to whose Mausoleum? 

(A) Guru Amardas

 (B) Guru Angad 

 (C) Guru Arjun Dev 

 (D) Guru Gobind Singh 


 11. Guru Gobind Singh’s greatness lies in the fact that is 

(A) He formed the military order of Sikhs

 (B) He was the founder of Sikh state

 (C) He made Sikhs peaceful 

 (D) He defeated Aurangzeb


 12. How many years ago Khalsa Panth started?  

(A) 150 

(B) 300 

 (C) 200 

(D) 400 


 13. Which among the following Sikh Gurus instituted the Khalsa Panth? 

 (A) Guru Gobind Singh

 (B) Guru Tegh Bahadur 

 (C) Guru Arjun Dev

 (D) Guru Nanak Dev 


 14. Under which Sikh Guru the Sikhs were transformed into the ‘Khalsa’? 

 (A) Guru Teg Bahadur 

 (B) Guru Arjun 

 (C) Guru Gobind Singh

 (D) Guru Nanak Dev


 15. Who was the last prophet of Sikhs? 

 (A) Guru Arjun Dev 

 (B) Guru Gobind Singh

 (C) Guru Tegh Bahadur 

 (D) None of the above 


 16. The Guru who founded the ‘Khalsa’ was 

 (A) Har Rai 

 (B) Har Kishan

 (C) Tegh Bahadur

 (D) Gobind Singh 


 17. The original name of Banda Bahadur was  

(A) Mahesh Das

 (B) Lachhman Dev

 (C) Dwarka Das

 (D) Harnam Das


 18. The last king of the Sikh Kingdom was 

 (A) Dilip Singh

 (B) Naunihal Singh

 (C) Ranjit Singh

 (D) Sher Singh


 19. Which of the following Sikh Gurus were penalised with death by the Rulers of the time? 

 1. Guru Angad 

 2. Guru Arjun Dev 

 3. Guru Har Gobind 

 4. Guru Tegh Bahadur Select the correct answer from the code given below. 

 Code

 (A) 2 and 4

 (B) 2 and 3

 (C) 1 and 3

 (D) 1 and 2

||Sikh Sect MCQ Question Answer||Sikh Sect MCQ Question Answer in English|

Answer Sheet 1. (B) 2. (B) 3. (D) 4. (D) 5. (C) 6. (D) 7. (B) 8. (B) 9. (D) 10. (D) 11. (A) 12. (B) 13. (A) 14. (C) 15. (B) 16. (D) 17. (B) 18. (A) 19. (A)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area