Stone Age Question Answer-Ancient History

Stone Age Question Answer-Ancient History 

||Stone Age Question Answer-Ancient History||Stone Age MCQ Question Answer-Ancient History||

Stone Age Question Answer-Ancient History


1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in 

 (A) Lower Palaeolithic period

 (B) Middle Palaeolithic period

 (C) Upper Palaeolithic period 

(D) Mesolithic period 


2. In Mesolithic context, evidence of animal domestication has been found at 

 (A) Langhnaj 

(B) Birbhanpur 

C) Adamgarh

 (D) Chopani Mando 


3. Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tool in India, was a/an 

 (A) Geologist 

(B) Archaeologist 

(C) Paleobotanist 

(D) Both (A) and (B) 


4. The three-age system, divided into stone, bronze and iron from the collection of Copenhagen museum was coined by 

 (A) Thomson 

(B) Lubbock

 (C) Taylor 

(D) Childe 


5. From which one of the following sites bone implements have been found? 

 (A) Chopani Mando 

(B) Kakoria 

(C) Mahadaha 

(D) Sarai Nahar Rai 


6. Bone ornaments in the Mesolithic context in India have been obtained from 

 (A) Sarai Nahar Rai 

(B) Mahadaha 

(C) Lekhahia 

(D) Chopani Mando 


7. Three human skeletons in a single grave were recovered at 

 (A) Sarai Nahar Rai 

(B) Damdama 

(C) Mahadaha 

(D) Langhnaj 


8. The cultivation of cereals first started in 

(A) Neolithic Age 

(B) Mesolithic Age 

(C) Palaeolithic Age 

(D) Proto-Historic Age


 9. The earliest evidence of man in India is found in

 (A) Nilgiri Hills 

(B) Shiwalik Hills 

(C) Nallamala Hills 

(D) Narmada Valley 


10. The first cereal used by man was 

(A) Wheat 

(B) Rice 

(C) Barley 

(D) Sorghum 


11. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from

 (A) Koldihwa

 (B) Lahuradeva 

(C) Mehrgarh

 (D) Tokwa 


12. Name the site which has revealed the earliest evidence of settled life?

 (A) Dholavira 

(B) Kile Gul Mohammad 

(C) Kalibangan 

(D) Mehrgarh 


13. The earliest evidence of agriculture in the Indian Sub-continent has been obtained from 

 (A) Brahmagiri 

(B) Burzahom 

(C) Koldihwa

 (D) Mehrgarh 


14. The earliest evidence of agriculture in Indian Sub-continent is found at 

(A) Lothal 

(B) Harappa 

(C) Mehrgarh

 (D) Mundigak 


15. Which one of the following periods is also known as Chalcolithic Age? 

(A) Old Stone Age 

(B) New Stone Age 

(C) Copper Age 

(D) Iron Age 


16. The cultural remains from Stone Age to Harappan civilization have been obtained from which one of the following ancient sites?

(A) Amri 

(B) Mehrgarh 

(C) Kotdiji 

(D) Kalibangan 


17. Navdatoli was excavated by 

 (A) K.D. Bajpai 

(B) V.S. Wakankar

 (C) H.D. Sankalia

 (D) Mortimer Wheeler 


18. In which state, the Navdatoli is located? 

(A) Gujarat 

(B) Maharashtra 

(C) Chhattisgarh 

(D) Madhya Pradesh 


19. Megaliths have been identified as 

 (A) Caves for hermits 

(B) Burial sites 

(C) Temple sites 

(D) None of the above 


20. Ash mound is associated with the Neolithic site at 

 (A) Budihal 

(B) Sangana Kallu 

(C) Koldihwa 

(D) Brahmagiri 


 21. ‘Bhimbetka’ is famous for 

(A) Rock Paintings 

(B) Buddhist Statues 

(C) Minerals 

(D) Origin of Son River 


22. In India, from which rock-shelter, pictures has been found the most? 

 (A) Ghagharia 

(B) Bhimbetka 

(C) Lekhahia 

(D) Adamgarh 


23. Which one of the following places is famous for pre-historic paintings?

(A) Ajanta 

(B) Bhimbetka 

(C) Bagh

 (D) Amravati


 24. Where are the caves of Bhimbetka situated? 

 (A) Bhopal

 (B) Pachmarhi 

(C) Singrauli 

(D) Abdullahganj-Raisen 


25. The Ochre-coloured Pottery (O.C.P.) was christened at 

 (A) Hastinapur

 (B) Ahichhatra 

(C) Noh

 (D) Red Fort 


26. In the Chalcolithic period people of Maharashtra buried their dead under the floor of their houses in the following orientation 

 (A) North to South position 

(B) East to West position 

(C) South to North position 

(D) West to East position 


27. Which of the following sites has yielded skeleton of the dog along with human skeleton in burial? 

 (A) Brahmagiri 

(B) Burzahom 

(C) Chirand 

(D) Maski 


28. The evidence of burying the dog with human body is found from which of the following places? 

 (A) Burzahom 

(B) Koldihwa 

(C) Chaupani 

(D) Mando 


29. The evidence of pit dwelling has been obtained from 

 (A) Burzahom 

(B) Koldihwa 

(C) Brahmagiri 

(D) Sanganakallu 


30. From which rock shelter of Vindhyas, a maximum number of human skeletons have been found?  

(A) Morahana Pahar 

(B) Ghagharia 

(C) Baghahi Khor 

(D) Lekhahia 


31. Which of these departments/ministries deals with Archaeological Survey of India as an accessory office? 

 (A) Culture 

(B) Tourism 

(C) Science and Technology

 (D) Human Resource and Development 


32. Where is the National Human Museum situated? 

 (A) Guwahati 

(B) Bastar 

(C) Bhopal 

(D) Chennai


Answer Sheet 

1. (D) 2. (C) 3. (D) 4. (A) 5. (C) 6. (B) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (C) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (B) 17. (C) 18. (D) 19. (B) 20. (B) 21. (A) 22. (B) 23. (B) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (B) 28. (A) 29. (A) 30. (D) 31. (A) 32. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area