Tughluq Dynasty MCQ Question Answer

 

 Tughluq Dynasty MCQ Question Answer 

||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer in English||




Tughluq Dynasty MCQ Question Answer

1. The Sultans of which dynasty ruled the country for the longest period? 

 (A) Khalji dynasty 

(B) Lodi dynasty 

(C) Slave dynasty 

(D) Tughluq dynasty 


2. The most learned ruler of the Delhi sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicine was 

 (A) Iltutmish 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Sikandar Lodi 


3. Who amongst the following Generals of Alauddin Khalji, ultimately became the first Sultan of Tughluq dynasty? 

(A) Ghazi Malik 

(B) Malik Kafur 

(C) Zafar Khan 

(D) Ubigh Khan 


4. Ghazi Malik was the founder of which dynasty? 

(A) Tughluq

 (B) Khalji

 (C) Sayyid

 (D) Lodi 


5. Which Sultan introduced new Department ‘Aamir-e-Kohi’? 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Firuz Shah Tughluq 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq 

(D) Sikandar Lodi 


6. Which Sultan of Delhi had established a separate Agriculture Department and had planned the ‘rotation of crops’? 

 (A) Iltutmish 

(B) Balban 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Muhammad-Bin-Tughluq 


7. Diwan-E-Kohi is associated with 

 (A) Muhammad-Bin-Tughluq 

(B) Firuz Shah Tughluq 

(C) Akbar 

(D) Alauddin Khalji 


8. Muhammad-Bin-Tughluq had transferred his capital from Delhi to 

 (A) Daulatabad 

(B) Kalinjeb 

(C) Kannauj 

(D) Lahore 


9. The transfer of capital from Delhi to Daulatabad was ordered by 

 (A) Sultan Firuz Tughluq

 (B) Sultan Ghiyasuddin Tughluq 

(C) Sultan Mubarak

 (D) Sultan Muhammad-Bin-Tughluq 


10. For the first time the token currency was introduced in India by 

(A) Akbar 

(B) Alauddin Khalji 

(C) Bahlol Lodi 

(D) Muhammad-Bin-Tughluq 


11. Ibn Battuta, the Moorish traveller, visited India during the reign of 

(A) Muhammad-Bin-Tughluq 

(B) Babar 

(C) Akbar 

(D) Mahmud Ghazni 


12. Who of the following has given a detailed description of the postal system obtaining during the Sultanate period? 

 (A) Amir Khusrau 

(B) Ibn Battuta

 (C) Sultan Firuz Shah 

(D) Ziyauddin Barani 


13. Who was the first Sultan of Delhi to participate in the public celebration of Holi? 

(A) Firuz Shah Tughluq

 (B) Muhammad-Bin-Tughluq

 (C) Sikandar Lodi 

(D) Ibrahim Lodi 


14. On the death of which Muslim ruler a historian said ‘the king was freed from his people and they from their king’? 

 (A) Balban 

(B) Muhammad-Bin-Tughluq 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Sher Shah 


15. Which one of the following sultans provided employment to the unemployeds? 

(A) Alauddin Khalji

 (B) Muhammad-Bin-Tughluq 

(C) Firuz Tughluq

 (D) Sher Shah Suri 


16. Who among the following Sultans of Delhi established an ‘Employment Exchange’ to help the unemployed? 

(A) Balban

 (B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Firuz Shah Tughluq 


17. The Sultan of Delhi who was very concerned about charity and alms and established a department called ‘Diwan-i-Khairat’ for it, was 

 (A) Iltutmish 

(B) Firuz Tughluq 

(C) Ghiyasuddin Shah 

(D) Bahlol Lodi 


18. Which of the following Sultan had most numbers of slaves in his court? 

 (A) Balban

 (B) Alauddin Khalji 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Firuz Tughluq 


19. With reference to medieval Indian rulers, which one of the following statements is correct? 

 (A) Alauddin Khalji first set up a separate Ariz’s department 

(B) Balban introduced the branding system of horses of his military 

(C) Muhammad-Bin-Tughluq was succeeded by his uncle to the military 

(D) Firuz Tughluq set up a separate department of slaves 


20. Public Works Department was primarily established by 

 (A) Iltutmish 

(B) Balban 

(C) Alauddin Khalji 

(D) Firuz Shah Tughluq 


21. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was 

(A) Iltutmish 

(B) Ghiyasuddin Tughluq

 (C) Firuz Shah Tughluq

 (D) Sikandar Lodi 

||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer in English||

22. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharb’ or irrigation tax? 

 (A) Alauddin Khalji

 (B) Ghiyasuddin Tughluq

 (C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Firuz Tughluq


 23. Which Sultan of Delhi had levied ‘Jizya’ on Brahmins?

 (A) Balban 

(B) Firuz Tughluq

 (C) Alauddin Khalji

 (D) Muhammad-Bin-Tughluq


 24. Which one of the following Sultans of Delhi introduced measures for improving the quality of fruits? 

(A) Muhammad-Bin-Tughluq 

(B) Firuz Tughluq 

(C) Sikandar Lodi

 (D) Sher Shah Suri 


25. Who brought two Ashoka Pillars to Delhi from Topra and Meerut? 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Firuz Shah Tughluq 

(C) Muhammad Ghori

 (D) Sikandar Lodhi


 26. Which Sultan of Delhi brought Ashoka’s Pillar to Delhi?

 (A) Firuz Shah Tughluq 

(B) Jalaluddin Khalji

 (C) Muhammad-Bin-Tughluq

 (D) Qutbuddin Aibak 


27. Which Sultan of Delhi established a ‘Translation Department’ to help both communities to understand each others’ ideas better?

 (A) Alauddin Khalji

 (B) Firuz Tughluq

 (C) Iltutmish

 (D) Sikandar Lodi 


28. The first Indian ruler to organise Haj pilgrimage from the State Exchequer was 

(A) Alauddin Khalji

 (B) Firuz Tughluq 

(C) Akbar 

(D) Aurangzeb 


29. What was ‘Dar-ul-Shafa’ established by Firuz Tughluq?

(A) An almshouse

 (B) A free hospital

 (C) A library 

(D) A guest house for pilgrims

||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer in English||

 30. Who was the last ruler of the Tughluq dynasty of the Delhi Sultanate? 

 (A) Firuz Shah Tughluq 

(B) Ghiyasuddin Tughluq Shah-II

 (C) Nasiruddin Mahmud 

(D) Nusrat Shah 


31. In whose reign did Timur invaded India? 

(A) Alauddin Khalji 

(B) Bahlol Lodi 

(C) Firuz Tughluq 

(D) Nasiruddin Tughluq 


32. In which year did Timur Lung attack India?

 (A) 1210 A.D.

 (B) 1398 A.D. 

(C) 1492 A.D.

 (D) 1526 A.D. 


 33. Which one of the following dynasties ruled over India after the invasion of Timur? 

 (A) Lodi Dynasty

 (B) Sayyid Dynasty 

(C) Tughluq Dynasty

 (D) Khalji Dynasty


 34. Ain-ul-Mulk Multani did not serve under which of the following rulers? 

 (A) Alauddin Khalji 

(B) Muhammad-Bin-Tughluq 

(C) Firuz Tughluq 

(D) Iltutmish 


35. Consider the following statements. 

Assertion (A): The scheme of the token currency of Muhammad Tughluq proved unsuccessful. 

Reason (R): Muhammad Tughluq did not have the proper control over currency issue.

 Choose the correct answer from the code given below. 

 Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A) 

(C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true


 36. Assertion (A): Muhammad-BinTughluq issued a new gold coin which was called Dinar by Ibn Battuta. 

Reason (R): Muhammad-BinTughluq wanted to issue token currency in gold coins to promote trade with West Asian and NorthAfrican countries. 

Code 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

 (C) (A) is true, but (R) is false

 (D) (A) is false, but (R) is true 


37. Arrange the following in their chronological order

 1. Rukn-ud-din 

2. Mubarak Khan 

3. Firuz Shah Tughluq

 4. Alam Shah 


Select the correct answer from the code given below. 

 (A) 2, 1, 4, 3 

(B) 1, 2, 4, 3 

(C) 1, 2, 3, 4 

(D) 2, 1, 3, 4 

||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer||Tughluq Dynasty MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (A) 4. (A) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (A) 9. (D) 10. (D) 11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (C) 16. (D) 17. (B) 18. (D) 19. (D) 20. (D) 21. (C) 22. (D) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (B) 29. (B) 30. (C) 31. (D) 32. (B) 33. (B) 34. (D) 35. (A) 36. (C) 37. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area