Vedic Age Question Answer

Vedic Age Question Answer 

||Vedic Age Question Answer ||Vedic Age MCQ||Vedic Age Question Answer  In English||

Vedic Age Question Answer


 1. Which one of the following is oldest Veda? 

(A) Yajurveda 

(B) Rig Veda

 (C) Samaveda

 (D) Atharvaveda


 2. ‘Trayi’ is a name for

 (A) Three Vedas

 (B) Dharma, Sangha and Buddha

 (C) Three Gods in Hindu Pantheon 

(D) Three seasons


 3. The term ‘Aryan’ denotes 

(A) An ethnic group 

(B) A nomadic people

 (C) A speech group 

(D) A superior race 


4. Meaning of the term ‘Arya’ in classical Sanskrit is

 (A) Believer of the God 

(B) A hereditary cast 

(C) A believer in particular religion

 (D) A Noble man 


5. In which Vedic text the term ‘Varna’ is found referred for the first time? 

(A) Rig Veda 

(B) Atharvaveda 

(C) Samaveda

 (D) Yajurveda 


6. The ‘Purush Sukta’ related to Varna System is originally found in 

 (A) Atharvaveda 

(B) Samaveda

 (C) Rig Veda 

(D) Manusmriti 


7. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells? 

 (A) Rig Veda 

(B) Yajurveda 

(C) Atharvaveda 

(D) Samaveda 


8. In Rig Veda there are ..... hymns. 

(A) 1028 

(B) 1017 

(C) 1128 

(D) 1020 


9. The Rig Veda is the 

 (A) Collection of hymns 

(B) Collection of stories 

(C) Collection of words 

(D) Text of war 


10. Which one of the following Brahmana texts belongs to the Rig Veda? 

 (A) Aitareya Brahmana 

(B) Gopatha Brahmana 

(C) Shatapatha Brahmana 

(D) Taittriya Brahmana 


11. ‘Gopatha Brahmana’ is associated with

 (A) Yajurveda 

(B) Samveda 

(C) Atharvaveda 

(D) Rig Veda 


12. Which Mandala of Rig Veda is completely dedicated to ‘Soma’?

 (A) Seventh Mandala 

(B) Eighth Mandala 

(C) Ninth Mandala 

(D) Tenth Mandala 


13. The ninth Mandala of the Rig Veda Samhita is devoted wholly to 

(A) Indra and his elephant 

(B) Urvashi and the Heaven 

(C) Gods related to plants and drugs 

(D) ‘Soma’ and the god who is named after the drink 


14. Rights and Rituals related to Yajnas are mentioned in 

(A) Rig Veda 

(B) Samaveda 

(C) Brahmin Granthas 

(D) Yajurveda 


15. The compilation of which among the following is based upon the Rig Veda? 

 (A) Yajurveda

 (B) Samaveda

 (C) Atharvaveda 

(D) None of these 


16. The earliest evidence of the use of iron in India has been discovered from 

 (A) Taxila 

(B) Atranjikhera 

(C) Kaushambi 

(D) Hastinapur 


17. Upanishads are books on

(A) Religion

 (B) Yoga

 (C) Law

 (D) Philosophy 


18. The main theme of Upanishads is 

 (A) Social structure

 (B) Philosophy 

(C) Law 

(D) State 


19. Which one of the following Vedic literature talks about salvation? 

 (A) Rig Veda 

(B) Later Samhitas 

(C) Brahmins 

(D) Upanishads 


20. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the 

 (A) Brihadadranyaka Upanishad 

(B) Chhandogyopanishad 

(C) Kathopanishad 

(D) Kenopanishad


 21. ‘Nachiketa’ Legend finds mention in 

 (A) Atharvaveda 

(B) Satapatha Brahmin

 (C) Kathopanishad 

(D) Brihadaranyaka Upanishad 


22. King Asvapati of the Upanishadic period was the ruler of 

(A) Kashi

 (B) Kekaya 

(C) Panchala 

(D) Videha 


23. Which of the following is the correct order of the Vedic literature?

 (A) Vedic Samhitas, Brahmanas, Aranyakas, Upanishads 

(B) Vedic Samhitas, Upanishads, Aranyakas, Brahmanas

 (C) Vedic Samhitas, Aranyakas, Brahmanas, Upanishads 

(D) Vedic Samhitas, Vedangas, Aranyakas, Smritis History of India 


24. The river most mentioned in early Vedic literature is 

(A) Sindhu 

(B) Shutudri 

(C) Sarasvati 

(D) Ganga


 25. Vedic river Askini is identified with which one of the following rivers?

 (A) Beas 

(B) Ravi 

(C) Chenab 

(D) Jhelum 


26. Which of the following rivers mentioned in the Rig Veda indicates the relations of Aryans with Afghanistan? 

 (A) Askini 

(B) Parushni 

(C) Kubha, Kramu 

(D) Vipasha, Shutudri 


27. The Vedic river Kubha was located in 

(A) Afghanistan 

(B) Chinese Turkistan

 (C) Kashmir 

(D) Punjab 


||Vedic Age Question Answer ||Vedic Age MCQ||Vedic Age Question Answer  In English||


28. In the period of Mahabharata, the name of Mahanadi was 

 (A) Kaveri 

(B) Tapti 

(C) Mahananda 

(D) None of the above 


29. Which of the following custom emerged during the Tetrad postVedic period? 

 (A) Dharma, Artha, Kama, Moksha 

(B) Brahmin, Kshatriya, Vaishya, Shudra 

(C) Brahmcharya, Grihasthaashramas, Vanaprastha, Sanyasa 

(D) Indra, Surya, Rudra, Maruta 


30. Who among the following Vedic deities was believed to be their priest?

 (A) Agni 

(B) Brihaspati 

(C) Dyaus 

(D) Indra 


31. Who among the following was a Brahmavadini who composed some hymns of the Vedas? 

(A) Lopamudra

 (B) Gargi 

(C) Leelavati 

(D) Savitri 


32. During the Rigvedic Period word ‘Nishka’ was used for a Jewellery but in later period it was used for the meaning of 

 (A) Arms 

(B) Farming equipment 

(C) Script 

(D) Coin 


33. During the Rig Vedic period Nishka was an ornament of 

 (A) Ear 

(B) Neck 

(C) Arm 

(D) Wrist 


34. ‘Nishka’ in ancient India was known as 

 (A) Gold ornament 

(B) Cows 

(C) Copper Coins 

(D) Silver Coins 


35. Boghaz-Koi is important because 

 (A) It was an important trading centre between Central Asia and Tibet

 (B) Inscriptions were found which mentioned the names of Vedic Gods and Goddesses 

(C) Original Texts of the Vedas were composed here

 (D) None of the above 


36. Which of the following inscriptions tells about the Aryan’s movement of Aryan from Iran to India?  

(A) Man Sehra 

(B) Shahbazgarhi 

(C) Boghaz-Koi 

(D) Junagarh 


37. An inscription of 14th century B.C. which describes the Vedic-Gods has been found in

(A) Ecbatana 

(B) Boghaz-Koi 

(C) Babylon

 (D) Bisotun 


38. Who among the following wrote on the original homeland of the Aryans? 

 (A) Sankaracharya 

(B) Annie Besant 

(C) Vivekanand 

(D) Bal Gangadhar Tilak 


39. The name of scripture in which ‘Purusha Medha’ was mentioned is 

(A) Krishna Yajurveda 

(B) Shukla Yajurveda 

(C) Shatpath Brahmana 

(D) Panchvish Brahmana 


40. The priest associated with King Videgha Madhava referred in Shatapatha Brahmana was 

 (A) Rishi Bhardwaj 

(B) Rishi Vashishta 

(C) Rishi Vishwamitra 

(D) Rishi Gautama Rahugana 


41. In the post-Vedic period which was considered as the axis of Aryan Culture? 

 (A) Anga, Magadha 

(B) Kosal, Videha

 (C) Kuru, Panchala 

(D) Matsya, Shurasena 


42. The word Gotra occurs for the first time in 

 (A) Atharvaveda 

(B) Rig Veda 

(C) Samaveda 

(D) Yajurveda 


43. The religion of early Vedic Aryans was primarily of

 (A) Bhakti 

(B) Image worship and yajnas 

(C) Worship of nature and yajnas 

(D) Worship of nature and bhakti 


44. In the Rigvedic period, people believed mainly in 

(A) Idol worship 

(B) One God belief 

(C) Goddess worship 

(D) Sacrifice and rituals 


45. Famous Battle of ‘Ten Kings’ was fought on the bank of the river 

 (A) The Ganges 

(B) Brahmaputra 

(C) Kaveri 

(D) Parushni 


46. The famous battle of ‘Ten Kings’ as described in the Rig Veda was fought on the bank of 

(A) Parushni 

(B) Saraswati 

(C) Vipasa 

(D) Asikni 


47. Which of the following river among the following referred as ‘Matetama’, ‘Devitama’ and ‘Naditama’ in the Rig Veda? 

A) Sindhu 

(B) Saraswati 

(C) Vitasta 

(D) Yamuna 


48. Give the name of the tribe which is not related to the ‘Panchjana’ of the Rig Veda Aryans?

 (A) Yadu

 (B) Puru 

(C) Turvasa

 (D) Kikat 


49. In the ancient period chieflivelihood of the Aryans was 

 (A) Agriculture

 (B) Hunting

 (C) Artcraft 

(D) Business 


50. The word ‘Yava’ mentioned in Rig Veda is used for which agricultural product? 

 (A) Barley

 (B) Gram 

(C) Rice 

(D) Wheat 


51. The System of Governance prevalent in the Vedic era was 

 (A) Autocratic 

(B) Democratic 

(C) Republic 

(D) Descended monarchy 


52. Assembly of Vedic-era

 (A) Was an institution of mercantile people of the villages 

(B) Was a royal court 

(C) Was council of ministers 

(D) National Assembly of all the people of the state


 53. The Rigvedic tribal assembly associated with judicial function was 

 (A) Sabha 

(B) Samiti 

(C) Vidhata 

(D) All of these 


||Vedic Age Question Answer ||Vedic Age MCQ||Vedic Age Question Answer  In English||


54. In which of the Vedas, Sabha and Samiti are called as two daughters of Prajapati? 

 (A) Rig Veda 

(B) Samveda 

(C) Yajurveda 

(D) Atharvaveda 


55. ‘Ayurveda’ that is ‘Science of Life’ appeared first in 

(A) Aranyaka 

(B) Samveda 

(C) Yajurveda

 (D) Atharvaveda 


56. Rig-vedic religion was

 (A) Polytheistic

 (B) Monotheistic 

(C) Monistic 

(D) Libertarian 


57. The largest number of Rigvedic hymns are devoted to 

(A) Agni 

(B) Indra 

(C) Rudra 

(D) Vishnu 


58. The largest number of the Mantras in Rig Veda belongs to 

 (A) Agni 

(B) Varuna 

(C) Vishnu 

(D) Yama 


59. Who among the following is regarded as War-God in the Rig Veda?

 (A) Agni

 (B) Indra 

(C) Surya 

(D) Varuna 


60. Who of the following Gods was considered as War-God in the Vedic Pantheon?

(A) Varuna

 (B) Indra 

(C) Agni 

(D) Mitra 


61. Who among the following was the most popular God of the early Vedic Aryans? 

(A) Varuna 

(B) Vishnu 

(C) Rudra 

(D) Indra 


62. 800 B.C. to 600 B.C. is related to which era? 

 (A) Brahmin 

(B) Sutra

(C) Ramayana 

(D) Mahabharata 


63. Gayatri Mantra is found in which book?

 (A) Upanishad 

(B) Bhagwatgita 

(C) Rig Veda

 (D) Yajurveda 


64. The ‘Mantra’ famous with the name of ‘Gayatri Mantra’ found in which of the following scriptures? 

 (A) Bhagwatgita 

(B) Atharvaveda 

(C) Rig Veda 

(D) Manusmriti 


65. Who composed the Gayatri Mantra?

(A) Vasishtha 

(B) Vishwamitra 

(C) Indra 

(D) Parikshit 


66. Sarga, Pratisarga, Vansa, Manvantara and Vanshanucharita are the indicators of 

(A) Vedas 

(B) Puranas 

(C) Upanishads 

(D) Sutras 


67. The number of Puranas is 

 (A) 16 

(B) 18 

(C) 19 

(D) 21 


68. In which language was the ‘Shrimad Bhagavad Gita’ originally written? 

(A) Sanskrit 

(B) Urdu 

(C) Pali 

(D) Hindi 


69. Originally, the Mahabharata was known as

 (A) Brihatkatha

 (B) Brahmins 

(C) Brihatsamhita 

(D) Jayasamhita 


70. In Mahabharat by what name were the Kuninda-kings known? 

(A) Sarvasrestha 

(B) Madhyam 

(C) Dwij Srestha 

(D) Dwij 


71. According to Hindu mythology, which serpent offered himself as a rope for churning the ocean? 

(A) Kalia 

(B) Vasuki 

(C) Pushkar 

(D) Sheshnag 


72. In which phase, the concept of untouchability was put clearly? 

 (A) Rigvedic phase 

(B) Later Vedic phase 

(C) Later Gupta phase 

(D) Dharmashastra phase 


73. From which Upanishad, the words ‘Satyameva Jayate’ have been taken? 

(A) Mandukopanishad 

(B) Kathopnishad 

(C) Chhandogyopanishad 

(D) None of the above 


74. From where the word ‘Satyameva Jayate’ taken? 

 (A) Manusmriti 

(B) Bhagavad Gita 

(C) Rig Veda 

(D) Mundakopanishad 


75. ‘Satyamev Jayate’ which is engraved on the Indian Emblem has been taken from 

(A) Rig Veda 

(B) Bhagavad Gita 

(C) Mundakopanishad 

(D) Matsya Purana 


76. The Statement ‘Tamsoma Jyotirgamaya’ was originally mentioned in 

 (A) Upanishadas 

(B) Mahakavyas 

(C) Puranas 

(D) Shaddarshanas 


77. The legend of Satyakam Jabal, which challenges the stigma of being an unmarried mother, is mentioned in 

(A) Jabal Upanishad 

(B) Prashnopanishad 

(C) Chhandogya Upanishad 

(D) Kathopanishad 


78. The literal meaning of which Upanishada is white horse?

 (A) Kathopanishad 

(B) Chhandogya Upanishad 

(C) Taittriya Upanishad 

(D) Shavetashvatara 


79. Fundamental or basic script of the ‘Rig Veda’ was 

 (A) Devnagri 

(B) Kharoshthi 

(C) Pali 

(D) Brahmi 


80. In the Vedic rituals HOTA is associated with the 

(A) Rig Veda

 (B) Yajurvaveda

 (C) Samaveda 

(D) Atharvaveda 


 81. There is a similarity in Avesta and the Rig Veda, from which region the Avesta is related to 

 (A) India 

(B) Iran

 (C) Israel

 (D) Egypt 


82. Which of the following animals was considered as ‘Aghanya’ during the Vedic period? 

(A) Bull 

(B) Sheep 

(C) Cow 

(D) Elephant 


83. Aghanya in Rig Veda is mentioned for 

(A) Goat 

(B) Cow 

(C) Elephant 

(D) Horse 


84. The name ‘Aghanya’ mentioned in many passages of the Rig Veda refers to 

 (A) Priest 

(B) Women 

(C) Cow

 (D) Brahmanas


 85. In the early Rigvedic period, what was considered to be the most valuable property? 

 (A) Land 

(B) Cow 

(C) Women 

(D) Water 


86. In context on Indian culture ‘Rit’ means 

 (A) Natural law 

(B) Artificial law 

(C) Human law 

(D) Social law 


87. In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three? 

(A) Kula 

(B) Vansha 

(C) Kosa 

(D) Gotra 


88. What is the total number of Sanskaras?

 (A) 10 

(B) 12 

(C) 15 

(D) 16 


89. The teacher who taught ‘VedVedanga’ for livelihood, was called

 (A) Acharya 

(B) Adhvaryu 

(C) Upadhyaya 

(D) Purohita 


90. Match the following. 

List-I                            List-II 

 (a) Atharvaveda         1. God Grace  

 (b) Rig Veda               2. Sacrifice process

 (c) Yajurveda               3. Medicine

(d) Samaveda        4. Music 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 3 1 2 4 

(B) 1 2 3 4 

(C) 2 3 4 1 

(D) 3 4 1 2 


91. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. 

List-I                   List-II 

(a) Rig Veda        1. Musical hymns

(b) Yajurveda        2. Hymns and rituals

(c) Samaveda       3. Charms and spells

(d) Atharvaveda   4. Hymns and prayers 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 4 2 1 3 

(B) 3 2 4 1 

(C) 4 1 2 3 

(D) 2 3 1 4 


92. Match the List-I and List-II and choose your answer from the code given below. 

List-I                List-II

(a) Rig Veda    1. Gopatha

(b) Samaveda    2. Shatpatha

 (c) Atharvaveda  3. Aitariya

(d) Yajurveda     4. Panchvisha 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 4 2 3 1 

(B) 2 4 3 1 

(C) 3 4 1 2 

(D) 1 2 4 3 


||Vedic Age Question Answer ||Vedic Age MCQ||Vedic Age Question Answer  In English||


93. Match the List-I and List-II and choose the correct answer from the code given below.

 List-I (Vedic Rivers)      List-II (Modern Name)

 (a) Kubha                   1. Gandak

 (b) Parushni                2.kavul

(c) Sadaneera              3. Ravi

 (d) Shutudri    4. Sutlej 

Code (a) (b) (c) (d) 

(A) 1 2 4 3 

(B) 2 3 1 4 

(C) 3 4 2 1 

(D) 4 1 3 2 


94. The ‘dharma’ and ‘rita’ depict a central idea of ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements. 

 1. ‘Dharma’ was a conception of obligations and the discharge of one’s duties to oneself and to others.

2. ‘Rita’ was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained. 

Which of the statements given above is/are correct?

 (A) Only 1 

(B) Only 2 

(C) Both 1 and 2 

(D) None of these 


95. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct? 

1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them. 

2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron. 

3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal. 

Select the correct answer using the code given below.

 (A) Only 1 

(B) Only 2 and 3

 (C) Only 1 and 3 

(D) 1, 2 and 3 


Answer Sheet 1. (B) 2. (A) 3. (D) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A) 11. (C) 12. (C) 13. (D) 14. (D) 15. (B) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (D) 20. (C) 21. (C) 22. (B) 23. (A) 24. (A) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (D) 29. (C) 30. (B) 31. (A) 32. (D) 33. (B) 34. (A) 35. (B) 36. (C) 37. (B) 38. (D) 39. (C) 40. (D) 41. (A) 42. (B) 43. (C) 44. (D) 45. (D) 46. (A) 47. (B) 48. (D) 49. (B) 50. (A) 51. (D) 52. (C) 53. (A) 54. (D) 55. (D) 56. (A) 57. (B) 58. (A) 59. (B) 60. (B) 61. (D) 62. (A) 63. (C) 64. (C) 65. (B) 66. (B) 67. (B) 68. (A) 69. (D) 70. (C) 71. (B) 72. (D) 73. (D) 74. (D) 75. (C) 76. (A) 77. (C) 78. (D) 79. (D) 80. (A) 81. (B) 82. (C) 83. (B) 84. (C) 85. (B) 86. (A) 87. (C) 88. (D) 89. (C) 90. (A) 91. (A) 92. (C) 93. (B) 94. (C) 95. (A)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area