Vijayanagara Empire MCQ Question Answer

Vijayanagara Empire MCQ Question Answer 

||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer in English||

Vijayanagara Empire MCQ Question Answer


 1. Who of the following founded a new city on the South bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land South of the river Krishna was supposed to belong? 

 (A) Amoghavarsha I 

(B) Ballala II 

(C) Harihara I 

(D) Prataparudra II 


2. The lady poet who described the victorious expeditions of her husband in her work ‘MadhuraVijayam’ was 

 (A) Bharati 

(B) Ganga Devi 

(C) Varadambika 

(D) Vijjika 


3. The kingdom of Vijayanagara was founded by 

 (A) Vijay Raya 

(B) Harihara II 

(C) Harihara and Bukka 

(D) Bukka II 


4. The ‘Vijayanagara’ Kingdom was founded by 

 (A) Harihara and Bukka 

(B) Krishnadeva Raya 

(C) Pushyamitra 

(D) Bhadrabahu 


5. Identify the first ruler of Vijaynagara who captured Goa from Bahamani’s? 

 (A) Harihara I 

(B) Harihara II 

(C) Bukka II 

(D) Devaraya II 


6. With whom the king of Vijayanagara, Krishnadeva Raya fought the battle of Golconda? 

(A) Quli Qutb Shah 

(B) Qutbuddin Aybak 

(C) Ismail-Adil Khan 

(D) Gajapati 


7. Who were the ‘Ashtadiggajas’ in the court of Krishnadev Raya? 

 (A) Eight ministers 

(B) Eight Telugu poets 

(C) Eight great warriors

 (D) Eight advisors


 8. Who among these known as ‘Andhra Bhoj’? 

(A) Krishnadeva Raya

 (B) Rajendra Chola

 (C) Harihara

 (D) Bukka 


9. The ‘Ashta Diggajas’ were associated with which of the following rulers? 

 (A) Shivaji 

(B) Krishnadeva Raya 

(C) Rajendra-I 

(D) Yashovarman 


10. The ruling period of Krishnadeva Raya was the golden age of which literature? 

(A) Konkani 

(B) Malayalam 

(C) Tamil 

(D) Telugu 


11. Which city was founded by Krishnadeva Raya? 

 (A) Warangal 

(B) Nagalapura 

(C) Udayagiri

 (D) Chandragiri 


12. The famous Hazara temple of Vijayanagara was built during the reign of 

 (A) Krishnadeva Raya

 (B) Deva Raya I

 (C) Deva Raya II

 (D) Harihara I 

||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer in English||

13. Abdur Razzaq visited Vijayanagara during the reign of 

 (A) Deva Raya I

 (B) Deva Raya II

 (C) Krishnadeva Raya 

(D) Vira Vijaya 


14. Which among the following King’s region persian traveller ‘Abdur Razzaq’ came to India?

 (A) Dev Raya I

 (B) Krishnadev Raya I

 (C) Dev Raya II 

(D) Krishna Raya II


 15. Who was Nicolo Conti? 

 (A) A famous painter 

(B) An Italian traveller who visited Vijayanagara empire

 (C) A Portuguese traveller

 (D) A Persian traveller


 16. Sayana, the famous commentator of the Vedic texts, was patronized by 

 (A) Paramara rulers

 (B) Satavahana rulers 

(C) Vijayanagara rulers 

(D) Vakataka rulers 


17. Sayana, the famous commentator of the Vedic texts, flourished during the reign of 

(A) The Chola kings 

(B) The Gupta kings 

(C) The Satavahana kings 

(D) The Vijayanagara kings 


18. Who was enthroned 500 years ago? 

(A) Harihara I

 (B) Krishnadeva Raya

 (C) Kulottunga I

 (D) Raja Raya I 


19. The famous battle held in 1565 is 

 (A) Ist Battle of Panipat 

(B) Battle of Khanwa 

(C) IInd Battle of Panipat 

(D) Battle of Talikota


 20. The Battle of Talikota was fought between 

(A) Akbar and Sultan of Malwa

 (B) Vijayanagara and the Bahmani Kingdom

 (C) Vijayanagara and combined forces of Bijapur, Ahmadnagar and Golconda

 (D) Sher Shah and Humayun 


21. The Battle of Talikota was fought in 

 (A) 1526 A.D.

 (B) 1565 A.D. 

(C) 1576 A.D. 

(D) 1586 A.D. 


22. When Raja Wodeyar founded the Kingdom of Mysore, who was the ruler of the Vijayanagara Empire? 

 (A) Sadasiva

 (B) Tirumala

 (C) Ranga II

 (D) Venkata II


 23. What was the chief characteristic of the financial system of Vijayanagara Empire? 

(A) Surplus rent 

(B) Land Revenue 

(C) Income from seaports

 (D) Monetary system 


24. Ruins of which of the following represent the old capital of Vijayanagara? 

 (A) Ahmednagar 

(B) Bijapur

 (C) Golconda 

(D) Hampi 


25. Which ruler of Vijayanagara had sent his ambassador to the emperor of China? 

 (A) Harihara I 

(B) Bukka I 

(C) Krishnadeva Raya

 (D) Saluva Narasimha 


26. Where is the famous Vijaya Vitthal Temple, having its 56 carved pillars emitting musical notes located? 

 (A) Belur 

(B) Bhadrachalam 

(C) Hampi 

(D) Srirangam 


27. Consider the following statements. 

1. Narasimha Saluva ended the Sangama dynasty and seized the throne for himself and started the Saluva dynasty. 

2. Vira Narasimha deposed the last Saluva ruler and seized the throne for himself. 

3. Vira Narasimha was succeeded by his younger brother, Krishnadeva Raya. 

4. Krishnadeva Raya was succeeded by his half-brother, Achyuta Raya. 

Which of the statements given above are correct? 

 (A) 1, 2 and 3 

(B) 2, 3 and 4 

(C) 1 and 4 

(D) 1, 2, 3 and 4 


28. Who among these was famous for Telugu translation? 

1. Kamban 

2. Kuttan 

3. Nannaya

 4. Tikkan 

Choose the answer from the code. 

(A) 1 and 2 

(B) 2 and 3 

(C) 3 and 4 

(D) 4 and 1 


29. Regarding the taxation system of Krishnadeva, the ruler of Vijayanagara, consider the following statements.

 1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.

 2. Private owners of workshops paid an industries tax. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(A) Only 1 

(B) Only 2 

(C) Both 1 and 2 

(D) Neither 1 nor 2 

||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer||Vijayanagara Empire MCQ Question Answer in English||

Answer Sheet 1. (C) 2. (B) 3. (C) 4. (A) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (B) 10. (D) 11. (B) 12. (A) 13. (B) 14. (C) 15. (B) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (D) 20. (C) 21. (B) 22. (D) 23. (B) 24. (D) 25. (B) 26. (C) 27. (D) 28. (C) 29. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area