Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English

Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English 

||Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English||Cabinet Mission Plan (1946)  Question Answer In English||

Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English


1. Cabinet Mission was presided over by 

(A) Lord Attlee

 (B) Strafford Cripps

 (C) Clement Attlee 

 (D) Sir P. Lawrence 


 2. The Cabinet Mission came to India in 

(A) February 1942 

 (B) March 1942 

 (C) April 1946

 (D) May 1942 


 3. Who amongst the following headed the 1946 Cabinet Mission?

(A) Hugh Gaitskell

 (B) Sir John Simon

 (C) Sir Pethick-Lawrence

 (D) None of the above 


 4. Who arrived India, in 1946 after Second World War? 

(A) Cripps Mission 

 (B) Cabinet Mission 

 (C) Wavell Mission 

 (D) Simon Commission


 5. Which one of the following had proposed a three-tire polity for India? 

 (A) Nehru Committee 

 (B) Simon Commission

 (C) Cripps Mission 

 (D) Cabinet Mission 


 6. Cabinet Mission, 1946 comprised of three cabinet ministers. Who among the following was not its member? 

(A) Lord Pathic Lawrence

 (B) A.V. Alexander

 (C) Sir Stafford Cripps

 (D) Lord Emery


 7. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission? 

 (A) Pethick Lawrence

 (B) John Simon

 (C) Stafford Cripps

 (D) A.V. Alexander 


 8. Which of the following was not a member of Cabinet Mission? 

(A) William Wood

 (B) Pethick Lawrence

 (C) Sir Stafford Cripps

 (D) A.V. Alexander 


 9. ‘It made its proposals in May. It still wanted a united India. There was to be the Federal Union composed of British provinces’. The above quotation is related to 

(A) Simon Commission

 (B) Gandhi-Irwin Pact

 (C) Cripps Mission 

 (D) Cabinet Mission 


||Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English||Cabinet Mission Plan (1946)  Question Answer In English||


 10. Which one of the following is not correct about the Cabinet Mission Plan? 

 (A) Provincial Grouping 

 (B) Interim Cabinet of Indians 

 (C) Acceptance of Pakistan

 (D) Constitution Framing Right 


 11. Which one of the following suggested the reconstitution of the Viceroy’s Executive Council in which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leaders? 

(A) Simon Commission, 1927

 (B) Shimla Conference, 1945

 (C) Cripps Mission, 1940

 (D) Cabinet Mission, 1946

 

12. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct? 

 1. It recommended a federal Government. 

 2. It enlarged the powers of the Indian Courts. 

 3. It provided for more Indians in the ICS. 

Select the correct answer using the code given below. 

(A) Only 1 

(B) 2 and 3

 (C) 1 and 3

 (D) None of these 


 13. Which one of the following leaders of the Congress was totally in favour of Cabinet Mission Plan? 

 (A) Mahatma Gandhi

 (B) Jawaharlal Nehru

 (C) Sardar Patel 

 (D) Maulana Abul Kalam Azad 


 14. Which Congress President negotiated with both Cripps Mission and Lord Wavell? 

(A) Abul Kalam Azad 

 (B) Jawaharlal Nehru 

 (C) J.B. Kripalani

 (D) C. Rajagopalachari 


 15. Who was the President of Indian National Congress during the visit of Cabinet Mission to India? 

 (A) Jawaharlal Nehru

 (B) J.B. Kripalani

 (C) Maulana Abul Kalam Azad 

 D) Sarojini Naidu 

||Cabinet Mission Plan (1946) MCQ Question Answer In English||Cabinet Mission Plan (1946)  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (D) 6. (D) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (C) 11. (D) 12. (A) 13. (A) 14. (A) 15. (C)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area