Computer Architecture MCQ Question Answer In English

Computer Architecture MCQ Question Answer In English 

||Computer Architecture MCQ Question Answer In English||Computer Architecture  Question Answer In Competitive Exam||Computer Architecture MCQ Question Answer For JOA IT Exam||

Computer Architecture MCQ Question Answer In English


1. ............. forms the backbone for building successful computer system. 

(a) Computer architecture 

(b) Computer model 

(c) Computer instructions

 (d) None of the above 


2. The first computer architecture was introduced in 

(a) 1970 

(b) 1968 

(c) 1971 

(d) 1973 


3. Which circuit board is used in all electronic systems such as computer, calculators, digital system? 

(a) Architecture 

(b) Printer 

(c) Value 

(d) Register 


4. The system unit 

(a) coordinates input and output devices 

(b) is the container that houses electronic components 

(c) is a combination of hardware and software 

(d) controls and manipulates data 


5. Which of the following is metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer? 

 (a) System unit 

(b) CPU 

(c) Mainframe 

(d) Platform 

(e) Microprocessor



 6. The components that process data are located in which of the following? 

 (a) Input devices

 (b) Output devices

 (c) System unit 

(d) Storage component

 (e) Expansion board 


7. Which of the following is not responsible for the performance of the computer? 

(a) Number of keys in the keyboard 

(b) Format of the video/graphics word 

(c) Memory in the video/graphics word 

(d) The clock speed of the processor 

(e) Number of cores available in the processor


 8. A(n) ......... device is any device that provides information, which is sent to the CPU. 

(a) input 

(b) output 

(c) CPU 

(d) memory 


9. Which of the following includes as a type of input? 

(a) Data 

(b) Programs 

(c) Commands 

(d) User response 

(e) All of these 


10. Information that comes from external source and fed into computer software is called 

(a) output 

(b) input 

(c) throughout 

(d) reports 

(e) process 


11. Input unit converts data in computer in ........ form. 

(a) suitable 

(b) acceptable 

(c) understandable

 (d) rejectable

 

12. This unit sends the processed results to the user. 

(a) Input 

(b) Output 

(c) Memory 

(d) CPU


 13. Output unit includes 

(a) plotter 

(b) printer 

(c) monitor 

(d) All of these 


14. This component is required to process data into information and consists of integrated circuits. 

(a) Hard disk

 (b) RAM 

(c) CPU 

(d) ROM 


15. The Central Processing Unit (CPU) in a computer consists of 

(a) input, output and processing 

(b) control unit, primary storage and secondary storage 

(c) control unit, arithmetic logic unit, memory unit 

(d) All of the above 


 16. Which instruction is used for loading data into CPU accumulator register from memory? 

(a) Load 

(b) Storage 

(c) Machine 

(d) Access 


17. Where does computer add and compare data? 

(a) Hard disc 

(b) Floppy disc 

(c) CPU 

(d) Memory chip 


18. In computer, which of the following unit is responsible for processing and also known as brain of computer? 

 (a) CPU

 (b) Keyboard 

(c) Hard disk 

(d) RAM 


19. The main job of a CPU is to 

(a) carry out program instructions 

(b) store data/information for further use 

(c) process data and information 

(d) Both (1) and (3) 


20. The main purpose of time-sharing techniques used in computers is to make the best use of the 

(a) CPU 

(b) peripherals 

(c) secondary storage 

(d) floppy discs 


21. The CPU is made up of two smaller components 

(a) ALU and CU 

(b) ALU and RAM 

(c) RAM and ROM 

(d) RAM and CU 


22. The CPU comprises of control, memory and ..... units. 

(a) microprocessor 

(b) arithmetic/logic 

(c) output 

(d) ROM 


23. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

(a) To produce result

 (b) To compare numbers 

(c) To control flow of information

 (d) To do maths work 

(e) None of the above 


24. Which unit of computer helps in communication between the memory and the arithmetic logical unit? 

 (a) CMU 

(b) CCU 

(c) UPS 

(d) CPU 

(e) ALU 


25. Which part of the computer is used for calculating and comparing? 

(a) ALU

 (b) Control unit

 (c) Disc unit

 (d) Modem 


||Computer Architecture MCQ Question Answer In English||Computer Architecture  Question Answer In Competitive Exam||Computer Architecture MCQ Question Answer For JOA IT Exam||


26. Pick the one that is used for logical operations or comparisons such as less than, equal to or greater than etc. 

(a) ALU 

(b) CU 

(c) Input unit 

(d) MU 


27. What does ALU in computing denote? 

 (a) Application and Logic Unit

 (b) Algorithm Logic Unit 

(c) Arithmetic Layered Unit

 (d) Arithmetic Legal Unit 

(e) Arithmetic Logic Unit 


28. How many types of arithmetic operations does the ALU of computer perform? 

(a) 4 

(b) 2 

(c) 5 

(d) 8 


29. Processors contain a control unit and a/an 

(a) Control unit 

(b) Primary storage unit 

(c) Input unit 

(d) Arithmetic logic unit 


30. Which of the following executes the computer commands? 

(a) Arithmetic unit 

(b) Logic unit 

(c) Both (1) and (2) 

(d) Control unit 


31. Which unit is a combinational digital electronic circuit that performs arithmetic and bitwise operations on integer binary numbers? 

(a) BOU 

(b) AEU 

(c) CPU 

(d) ALU 

(e) UPS 


32. Internal memory in a CPU is nothing but 

(a) a set of registers 

(b) a set of ALU 

(c) microprocessor 

(d) bus 


33. Which among the following is a small set of data holding place that is a part of the computer processor and may hold an instruction, a storage address, or any kind of data? 

 (a) Register

 (b) WAN

 (c) Bus

 (d) Address

 (e) Processor 


34. The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer components is the 

(a) motherboard

 (b) coordination board

 (c) control unit

 (d) arithmetic logic unit

 (e) None of these 


35. Which among the following is an important circuitry in a computer system that directs the operation of the processor?  

(a) Memory

 (b) Address Bus

 (c) Accumulator 

(d) ALU 

(e) Control unit


 36. The part of a computer that coordinates all its functions, is called 

 (a) ROM program

 (b) System board

 (c) Arithmetic logic unit

 (d) Control unit

 (e) None of these 


37. The control unit controls other units by generating 

(a) control signal

 (b) timing signal 

(c) transfer signal

 (d) command signal

 

38. Control unit of a digital computer is often called the

 (a) clock

 (b) nerve centre

 (c) Both (1) and (2)

 (d) IC 


39. Memory unit that communicates directly with the CPU is called the 

(a) main memory

 (b) secondary memory

 (c) auxiliary memory

 (d) register 


40. CPU retrieves its data and instructions from

 (a) secondary memory 

(b) auxiliary memory 

(c) main memory 

(d) All of these 


41. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU? 

(a) Mass memory

 (b) Internal memory

 (c) Non-volatilememory

(d)PROM 


42. The I/O processor has a direct access to …… and contains a number of independent data channels. 

(a) main memory

(b) secondary memory 

(c) cache 

(d) flash memory 


43. The word ‘computer’ usually refers to the central processing unit plus 

(a) external memory 

(b) internal memory 

(c) input devices 

(d) output devices 


44. Who invent the first microprocessor? 

(a) Vint Cerf 

(b) Terence Percival 

(c) John Mauchly 

(d) Ted Hoff 


45. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a

(a) microchip 

(b) macrochip 

(c) macroprocessor 

(d) calculator 

(e) software 


46. Microprocessors can be used to make 

(a) computer 

(b) digital system 

(c) calculators 

(d) All of these


 47. High power microprocessor is 

(a) Pentium, Pentium pro 

(b) Pentium II and III 

(c) Pentium II 

(d) All of the above 


48. The microprocessor of a computer 

(a) does not understand machine language 

(b) understands machine language and high level language 

(c) understands only machine language 

(d) understands only high level languages 


49. The CPU and memory are located in which of the following devices? 

(a) Motherboard

 (b) Expansion board

 (c) Storage device

 (d) Output device

 (e) System unit 


50. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards? 

(a) Daughterboard 

(b) Motherboard 

(c) Broadboard 

(d) None of the above 


51. Which of the following are the components that reside on motherboard? 

(a) CMOS battery 

(b) Fan 

(c) PCI slot 

(d) All of these 


 52. A……is the main Printed Circuit Board(PCB) in a computer. 

 (a) ROM (Read Only Memory) 

(b) CPU (Central Processing Unit) 

(c) RAM (Random Access Memory)

 (d) Motherboard 


53. Which one among the following is a main system board of a computer?

 (a) CPU

 (b) Keyboard

 (c) Microchip

 (d) Motherboard


 54. The communication line between CPU, memory and peripherals is called a 

(a) bus

 (b) line 

(c) media

 (d) All of these 


55. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the micro computer is known as 

(a) path 

(b) address bus 

(c) route 

(d) All of these 


56. The read/write line belongs to 

(a) the data bus 

(b) the control bus

 (c) the address bus

 (d) CPU bus 


57. The name of the location of a particular piece of data is its 

(a) address

 (b) memory name 

(c) storage

 (d) data location 


58. Which of the following is used to connect the different external devices? 

(a) Address bus

 (b) Data bus

 (c) Control bus

 (d) External bus


 59. A computer executes program in the sequence of 

A. Execute, Fetch, Decode 

B. Store, Fetch, Execute 

C. Fetch, Decode, Excecute

 D. Decode, Fetch, Execute 

(1) D (2) A (3) C (4) B


 60. Which is not an integral part of computer? 

 (a) CPU

 (b) Mouse

 (c) Monitor

 (d) UPS

 (e) None of these 


61. A device that not only provides surge protection, but also furnishes the computer with battery backup power during a power outage is 

 (a) battery strip

 (b) UPS

 (c) surge strip

 (d) USB

 (e) memory 


62. What is a power strip? 

(a) It is an electrical device that is used to expand the capacity of a wall outlet which can accommodate the devices. 

(b) It plugs multiple components into one power outlet. 

(c) It provides power supply for electronic devices. 

(d) It is used to increase the magnitude of voltage/ current/power of an input signal. 


||Computer Architecture MCQ Question Answer In English||Computer Architecture  Question Answer In Competitive Exam||Computer Architecture MCQ Question Answer For JOA IT Exam||

 ANSWERS:- 1. (A) 2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (A) 6. (C) 7. (A) 8. (A) 9. (E) 10. (B) 11. (B) 12. (C) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (C) 18. (A) 19. (D) 20. (A) 21. (A) 22. (B) 23. (B) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (E) 28. (A) 29. (D) 30. (C) 31. (D) 32. (A) 33. (A) 34. (C) 35. (E) 36. (D) 37. (A) 38. (B) 39. (A) 40. (C) 41. (B) 42. (A) 43. (A) 44. (D) 45. (A) 46. (D) 47. (D) 48. (C) 49. (A) 50. (B) 51. (D) 52. (D) 53. (D) 54. (A) 55. (B) 56. (B) 57. (A) 58. (D) 59. (C) 60. (D) 61. (B) 62. (A)

Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area