Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams

Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams

||Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Hardware  Questions And Answers For JOA IT||

Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams


1. Any component of the computer you can see and touch is 

(a) software

 (b) peripheral

 (c) storage

 (d) CPU 

(e) hardware 


2. Which of the following is not a hardware? 

 (a) Processor chip

 (b) Printer

 (c) Mouse 

(d) Java 


3. A(n) …… device is any hardware component that allows you to enter data and instructions into a computer. 

 (a) interaction

 (b) input 

(c) communication 

(d) output 

(e) terminal 


4. Computer gets …… with the help of mouse, joystick or keyboard. 

(a) insert

 (b) delete 

(c) input 

(d) output

 

5. Computer keyboard is an example of 

(a) memory device 

(b) input device

 (c) output device 

(d) Both (b) and (c) 


6. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a 

(a) plotter

 (b) scanner 

(c) printer 

(d) keyboard 

(e) None of these 


7. Which key is also known as toggle keys? 

(a) Caps lock

 (b) Num lock 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of these


 8. You can use the Tab key to 

(a) move a cursor across the screen 

(b) indent a paragraph 

(c) move the cursor down the screen 

(d) Both (a) and (b) 

(e) None of the above 


9. To move to the beginning of a line of text, press the ...... key. 

(a) Page up 

(b) Shift 

(c) Home 

(d) Enter 


10. In a keyboard, left-right-up-down set of keys facilitates which among the following functions? 

(a) Deleting data or modification 

(b) Page scrolling to view a document 

(c) Launching Start Menu 

(d) Initiating Search and Help 

(e) Controlling RAM or process execution


 11. Shift, Ctrl, Alt are examples of which among the following category?

 (a) Modifier keys

 (b) Primary keys

 (c) Function keys

 (d) Alternate keys

 (e) Candidate keys 


12. Pointing device includes the following except

 (a) mouse

 (b) joystick

 (c) trackball

 (d) keyboard 


13. What type of device is a computer mouse? 

 (a) Storage

 (b) Output 

(c) Input 

(d) Input/output 

(e) Software 


14. Which of these is a pointing and draw device? 

 (a) Mouse

 (b) Scanner

 (c) Printer

 (d) CD-ROM

 (e) Keyboard 


15. First computer mouse was built by 

(a) Douglas Engelbart

 (b) William English

 (c) Oaniel Coogher

 (d) Robert Zawacki

 

16. Keyboard and …… are the examples of input device.

 (a) monitor

 (b) modem

 (c) printer

 (d) mouse

 (e) CPU 


 17. Which is the best position for operating the mouse? 

(a) Tail away from the user 

(b) Tail towards the user 

(c) Tail facing the right 

(d) Tail facing the left 


18. Which button is called as middle button used as third mouse button by pressing on it? 

 (a) Right button

 (b) Scroll wheel 

(c) Touch bar 

(d) Light bar

 (e) Left button


 19. Trackball is an example of a/an 

(a) programming device

 (b) pointing device

 (c) output device

 (d) software device

 

20. Which of the following is an input device used to enter motion data into computers or other electronic devices? 

 (a) Plotter

 (b) Trackball 

(c) Monitor

 (d) Joystick


 21. A joystick is primarily used to/for …… . 

 (a) control sound on the screen

 (b) computer gaming 

(c) enter text 

(d) draw pictures 

(e) print text 


22. Which of the following is a lever that can be moved in several directions to control the movement of an image on a computer monitor or similar display screen? [

(a) MIDI devices

 (b) Optical mark reader

 (c) Visual display unit

 (d) Joystick 


23. Which one of the following is not an output device? 

(a) Projector 

(b) Headphones

 (c) Plotter

 (d) Joystick 


24. CAD stands for 

(a) Computer Automatic Design 

(b) Computer Aided Decode 

(c) Computer Automatic Decode 

(d) Computer Aided Design 


25. .......... is generally used in applications like ATM, hospitals, airline reservation, etc. 

(a) Light pen

 (b) Touch screen

 (c) Joystick 

(d) Trackball 


26. Which one does not related to mobile phone touch panel sensing methods?  

1. Finger touch 

2. Voice recognition

 3. Gloved touch 

4. Light transmittance

 (a) 2

 (b) 1

 (c) 4

 (d) 3


 27. The pattern of printed lines on most products are called

 (a) prices 

(b) OCR 

(c) scanners 

(d) barcodes 


28. A barcode reader is an example of 

(a) processing device 

(b) storage device 

(c) input device 

(d) output device 


29. An optical input device that interprets pencil marks on paper media is ……… 

 (a) OMR

 (b) punch card reader 

(c) optical scanners 

(d) magnetic tapes 

(e) stylus 


30. The OCR is used for the preparation of 

 (a) electricity bills

 (b) insurance premium

 (c) telephone bills

 (d) All of these

 (e) None of these


 31. The OCR recognises the …… of the characters with the help of light source.

 (a) size

 (b) shape 

(c) colour 

(d) used ink 


||Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Hardware  Questions And Answers For JOA IT||


32. What does MICR stand for? 

(a) Magnetic Ink Character Register

 (b) Magnetic Ink Code Reader 

(c) Magnetic Ink Code Register 

(d) Magnetic Ink Character Recognition 

(e) Magnetic Ink Cases Reader 


 33. Large amounts of cheques are processed by using 

(a) OCR 

(b) MICR 

(c) OMR 

(d) All of these


 34. Which of the following device recognises physical traits of an individual? 

(a) Smart card

 (b) Biometric sensor

 (c) Barcode 

(d) MICR 


35. Which of the following consists of an electronic writing area and a special pen that works with it? 

 (a) Trackball 

(b) Plotters

 (c) Abacus 

(d) Graphics tablet

 

36. Which of the following converts analog information into digital form? 

(a) Barcode reader  

(b) Optical mark reading

 c) Digitizer

 (d) Gamepad 


37. A........ is used to read handwritten or printed text to make a digital image that is stored in memory. 

(a) printer 

(b) laser beam 

(c) scanner 

(d) touchpad 


38. The input device to be used to get a printed diagram into a computer is the 

(a) printer

 (b) mouse

 (c) keyboard

 (d) touchpad 

(e) scanner 


39. A scanner scans

 (a) pictures

 (b) text 

(c) both pictures and text

 (d) neither pictures nor text 

(e) None of the above 


40. It is a video capturing device 

(a) webcam

 (b) microphone 

(c) monitor 

(d) mouse


 41. An example of an input device is 

 (a) soundcard 

(b) headphones 

(c) projector 

(d) webcam 


42. Which of the following could be digital input devices for computers? 

 (a) Digital camcorder

 (b) Microphone

 (c) Scanner

 (d) All of the above

 (e) None of the above 


43. Which of the following groups consists of only input devices? 

(a) Mouse, Keyboard, Monitor

 (b) Mouse, Keyboard, Printer

 (c) Mouse, Keyboard, Plotter

 (d) Mouse, Keyboard, Scanner 


44. Results are obtained from computer through its 

(a) input unit

 (b) ALU unit 

(c) CU unit 

(d) output unit 


45. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered as 

(a) data 

(b) output 

(c) input 

(d) the process 


46. Using output device one can ……… 

 (a) view or print data 

(b) modify data 

(c) store data

 (d) replicate data

 (e) enter data


 47. Which among the following is the smallest unit in an image in a computer screen? 

(a) Unit

 (b) Pixel

 (c) Array

 (d) Resolution

 (e) Clip 


48. What type of device is a computer monitor? 

 (a) Software

 (b) Processing 

(c) Storage

 (d) Input 

(e) Output 


49. Soft copy refers to …… . 

 (a) printed output 

(b) digitising

 (c) music sounds

 (d) screen output

 (e) None of these 


 50. The higher the resolution of a monitor, the 

(a) larger the pixels

 (b) less clear the screen is

 (c) further apart the pixels 

(d) closer together the pixels 


51. Screen or monitor device is 

 (a) hard copy 

(b) soft copy 

(c) input device

 (d) display device 


52. The CRT is ……… in shape. 

(a) circular

 (b) rectangular

 (c) eclipse 

(d) conical

 (e) None of these 


53. CRT has a ]

(a) hollow tube 

(b) vacuum tube

 c) long tube 

(d) round tube 

(e) None of these 


54. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called

 (a) refresh rate

 (b) resolution

 (c) pitch 

(d) bandwidth 


55. …… provides hard copy output on paper. 

 (a) Mouse 

(b) Keyboard 

(c) LCD monitor 

(d) Scanner

 (e) Printer 


56. Printer is an example of 

 (a) output device

 (b) input device

 (c) processing device

 (d) storage device 

(e) None of the above

 

57. What are the units used to count the speed of a printer?

 (a) CPM 

(b) DPI

 (c) PPM 

(d) BIT 

(e) None of these 


58. …… printer cannot print more than one character at a time. 

 (a) Line

 (b) Daisy wheel 

(c) Laser

 (d) Dot matrix 


59. Speed of line printer is limited by the speed of 

(a) paper movements

 (b) cartridge used

 (c) length of paper

 (d) All of these

 (e) None of these


 60. An example of peripheral equipment is 

(a) printer 

(b) CPU 

(c) spreadsheet 

(d) microcomputer 


61. Dot matrix printer is 

(a) unidirectional 

(b) bi-directional 

(c) sequential 

(d) random


 62. The impact printers are 

(a) dot matrix 

(b) drum 

(c) inkjet 

(d) Both (a) and (b) 


63. Drum printer is an example of 

(a) input 

(b) output 

(c) processing 

(d) storage 


||Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Hardware  Questions And Answers For JOA IT||


64. The example of non-impact printers are 

 (a) Laser-Dot matrix 

(b) Inkjet-Laser

 (c) Inkjet-Dot matrix

 (d) Dot matrix 

(e) None of these 


65. Line printer speed is specified in terms of 

(a) LPM (Lines Per Minute)  

(b) CPM (Characters Per Minute) 

(c) DPM 

(d) Any of the above 

(e) None of the above 


66. In laser printers, printing is achieved by deflecting laser beam on to …… surface of a drum. 

 (a) magnetised

 (b) photosensitive

 (c) magnetic

 (d) Either (a) or (b) 

(e) None of these


 67. Which of the following printers, are you sure, will not to use if your objective is to print on multi carbon forms? 

(a) Daisy wheel

 (b) Dot matrix

 (c) Laser

 (d) Thermal 


68. Laser printers belong to 

(a) line printer

 (b) page printer

 (c) band printer

 (d) dot matrix printer 


69. A hard copy would prepared on a 

 (a) line printer

 (b) dot matrix printer 

(c) plotter

 (d) type writer terminal

 (e) All of these 


70. Who invented the 3D printer? 

(a) Nick Holonyak 

(b) Elias Howe

 (c) Chuck Hull

 (d) Christian Huygens


 71. It is used to produce large drawings or images such as construction plans, blueprints for mechnanical object, etc. 

(a) Printer

 (b) Plotter

 (c) MICR

 (d) OCR 


72. What type of devices are computer speakers or headphones? 

 (a) Input

 (b) Input/Output

 (c) Software 

(d) Storage 

(e) Output


 73. Which is not an item of hardware?

(a) An MP3 file 

(b) A keyboard 

(c) A mouse

 (d) Printer

 (e) None of these 


74. The transfer of data from a CPU to peripheral devices of computer is achieved through

 (a) interfaces

 (b) buffer memory

 (c) modems 

(d) I/O ports 


75. A parallel port is most often used by a 

 (a) printer 

(b) monitor

 (c) mouse 

(d) external storage device 


76. USB in data cables stands for 

(a) Unicode Smart Bus

(b) Universal Structural Bus 

(c) Unicode Serial Bus

 (d) Universal Smart Bus 

(e) Universal Serial Bus 


77. USB refers to 

 (a) a storage device

 (b) a processor

 (c) a port type

 (d) a serial bus standard 


78. Which of the following are properties of USB? 

 (a) Platform independent

 (b) Platform dependent

 (c) Source dependent

 (d) Software dependent 

(e) Software Independent 


79. The …… format reduces an audio file to about one-tenth of its original size, while preserving much of the original quality of the sound. 

 (a) DOC 

(b) PNG

 (c) GIF

 (d) MP3 

(e) VMEG 


80. Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be …… . 

 (a) hardware

 (b) software

 (c) data 

(d) information

 (e) source code


 81. External devices such as printers, keyboards and modems are known as 

 (a) add-on devices

 (b) peripherals

 (c) extra software devices

 (d) PC expansion slot add-ons 

(e) special buys


 82. …… can interpret voice data into words that can be understood by the computer. 

(a) Speech input hardware

 (b) Speech recognition software 

(c) Word recognition software 

(d) Talking software 

(e) Other than those given as options 


83. Dumb terminals have terminals and 

 (a) mouse 

(b) speakers

 (c) keyboard 

(d) mouse or speakers

 (e) None of these 


84. Which one of the following input device is user-programmable?

 (a) Dumb terminal

 (b) Smart terminal

 (c) VDT 

(d) Intelligent terminal 

(e) All of these 


 85. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data and these steps and tasks are called

(a) program 

(b) design

 (c) information

 (d) instructions

 (e) flow chart 


86. For printing MICR characters, the ink used contains 

 1. Lead oxide

 2. Graphite

 3. Cuprous oxide 

4. Iron oxide 

(A) 2 

(B) 3 

(C) 4 

(D) 1

 ||Computer Hardware MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Hardware  Questions And Answers For JOA IT||

 ANSWERS 1. (e) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (a) 12. (d) 13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (d) 17. (b) 18. (b) 19. (b) 20. (b) 21. (b) 22. (d) 23. (d) 24. (d) 25. (b) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (a) 30. (d) 31. (b) 32. (d) 33. (b) 34. (b) 35. (d) 36. (c) 37. (c) 38. (e) 39. (c) 40. (a) 41. (d) 42. (d) 43. (d) 44. (d) 45. (c) 46. (a) 47. (b) 48. (e) 49. (d) 50. (d) 51. (d) 52. (b) 53. (b) 54. (a) 55. (e) 56. (a) 57. (b) 58. (d) 59. (a) 60. (a) 61. (b) 62. (d) 63. (b) 64. (b) 65. (b) 66. (b) 67. (c) 68. (b) 69. (e) 70. (c) 71. (b) 72. (e) 73. (a) 74. (d) 75. (a) 76. (e) 77. (c) 78. (a) 79. (d) 80. (a) 81. (b) 82. (b) 83. (d) 84. (d) 85. (d) 86. (c)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam



Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area