Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams

 

Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams

||Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Software  Questions And Answers For JOA IT||

Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams


1. Which one of the following is defined as “a set of instructions, data or programs used to operate computers and execute specific tasks”? 

(a) Processor

 (b) Hardware

 (c) Malware

 (d) Software 


2. The term used to describe the intangible instructions that tell the computer what to do is 

 (a) hardware

 (b) software

 (c) storage

 (d) input/output 

(e) None of these 


3. Software refers to

 (a) the physical components that a computer is made of 

(b) firmware

 (c) programs

 (d) people ware 


4. Which of the following is software

(a) Keyboard

 (b) Internet Explorer

 (c) Scanner

 (d) Mouse 

(e) Printer


 5. The primary purpose of software is to turn data into 

 (a) information

 (b) programs

 (c) objects

 (d) charts

 (e) websites


 6. Computer software is 

(a) used only for output

 (b) a computer peripheral

 (c) used for input

 (d) a set of instructions

 (e) used only in operating systems

 

7. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called

 (a) instructions 

(b) the operating system

 (c) application software

 (d) the system unit 


8. The two broad categories of software are 

(a) word processing and spreadsheet 

(b) transaction and application 

(c) Windows and Mac OS 

(d) system and application


 9. System software 

(a) allows the user to diagnose and troubleshoot the device

 (b) is a programming language

 (c) is a part of productivity suite

 (d) helps the computer manage internal resources 


10. A collection of various programs that helps to control your computer is called 

(a) system software 

(b) application software

 (c) Microsoft Excel

 (d) Microsoft Word 

(e) Microsoft Outlook 


11. This type of software works with end-users, application software and computer hardware to handle the majority of technical details. [

(a) Communication software

 (b) Application software

 (c) Utility software 

(d) System software

 (e) None of the above 


12. It is a set of programs that enables your computer’s hardware device and application software to work together. 

(a) Management 

(b) Processing 

(c) Utility

 (d) System software 


13. A(n) ...... is a software that helps a computer control to operate efficiently and keep track of data. 

(a) application system

 (b) hardware system

 (c) software system

 (d) operating system 


 14. A computer cannot ‘boot’ if it does not have the 

(a) compiler 

(b) loader 

(c) operating system

 (d) assembler 


15. The ……… tells the computer how to use its components. 

(a) utility

 (b) application

 (c) operating system 

(d) network 


16. Operating system is a 

(a) application software 

(b) system software 

(c) hardware 

(d) language 


17. The ……… manual tells you how to use a software program. 

 (a) documentation

 (b) programming 

(c) user 

(d) technical

 (e) None of these 


18. What does the acronym BIOS stand for?

 (a) Basic Input/Outer System 

(b) Basic Internal Output System 

(c) Basic Inner/Output System 

(d) Basic Input/Output Systemisation 

(e) Basic Input/Output System 


19. …… includes boot firmware and power management. 

(a) CD-ROM 

(b) Internal buses

 (c) BIOS 

(d) Chip Set 

(e) RAM 


20. Which category does best describe the BIOS? 

(a) Hardware

 (b) Malware

 (c) Firmware 

(d) Utility


 21. In computer terminology, which of the following best describes a device driver? 

 (a) Software that allows the user to control the operating system

 (b) Hardware that allows the user to control the operating system

 (c) Hardware that allows interaction between peripheral devices and the operating system 

(d) Software that allows interaction between peripheral devices and the operating system


 22. ........ helps in converting programming language to machine language. 

(a) Operating system

 (b) Device driver

 (c) Language translator

 (d) Linker 


23. A linker program 

(a) places the program in the memory for the purpose of execution 

(b) relocates the program to execute from the specific memory area allocated to it 

(c) links the program with other programs needed for its execution 

(d) interfaces the program with the entities generating its input data 


24. The main purpose of ……… is to resolve references among files. 

(a) text editor 

(b) loader 

(c) antivirus 

(d) linker 


25. Which of the following system software resides in main memory always? 

(a) Text editor 

(b) Assembler 

(c) Linker

 (d) Loader 


26. A kind of system software, which is responsible for loading and relocating of the executable program in the main memory 

(a) loader 

(b) linker

 (c) translator

 (d) presentation software 


27. Specialised program that allows user to utilise in specific application is classified as 

(a) relative program

 (b) application program

 (c) appropriate program

 (d) replicate program

 (e) logical program 


28. .......... is a software which is used to do particular task.

 (a) Operating system

 (b) Program 

(c) Data software

 (d) Data 

(e) Application software 


 29. Software designed for a specific purpose/ application such as pay calculations, processing of examination result, etc. are known as 

(a) utility software 

(b) system software 

(c) application software 

(d) customised software 

||Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Software  Questions And Answers For JOA IT||



30. Application software 

(a) is used to control the operating system

 (b) is designed to help programmers 

(c) performs specific task for computer users 

(d) is used for making design only 


31. The software that is used to create text-based documents are referred to as ……… 

 (a) DBMS 

(b) suites

 (c) spreadsheets

 (d) presentation software

 (e) Word processors 


32. Which of the following general purpose softwares allow you to do mathematical or financial calculation? 

(a) Word processing program 

(b) Spreadsheet program 

(c) Presentation program 

(d) Database program 


33. Spreadsheet software is used 

(a) to keep simple company accounts 

(b) calculate employee commission payments 

(c) as simple stock control system 

(d) All of the above


 34. Which software is used to create presentations to show to customers or staff members? 

(a) Report generation 

(b) Graph generator 

(c) Presentation software 

(d) Picture generator 


35. Database software is used to 

(a) discard sales records 

(b) store contacts list 

(c) keep customer records 

(d) generate report 


36. DTP is a tool for graphic designers and nondesigners to create visual communications for professional. DTP stands for 

(a Device Transfer Protocol 

(b) Desktop Publishing 

(c) Device Transfer Programs 

(d) All of the above 


37. Corel Ventura, Illustrator are examples of 

(a) Word Processing 

(b) Graphic 

(c) Multimedia 

(d) DTP


 38. DirectX is a/an  

(a) computer part

 (b) user interface

 (c) operating system 

(d) software that drives graphic software

(e) None of the above 


39. Which among the following is not an example of system software? 

(a) Operating system 

(b) Debugger 

(c) Software Driver

 (d) Adobe Photoshop 


40. Which application software is used for a special purpose? 

(a) General purpose software

 (b) Special purpose software

 (c) Important software 

(d) System software

 (e) None of the above 


41. Which types of software is used in organisations to keep track of products in stocks? 

(a) Enterprise Resource Planning (ERP) software 

(b) Payroll Software 

(c) Human resource planning software 

(d) Inventory management software


 42. A software program that adds functionality to your computer or help your computer perform better is called as

 (a) utility program

 (b) function program

 (c) specialised program

 (d) manufacturer program 

(e) compiling program 


43. Which of the following techniques can be used to store a large number of files in a small amount of storage space? 

(a) File adjustment 

(b) File copying 

(c) File compatibility 

(d) File compression


 44. What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet? 

(a) Compression

 (b) Fragmentation 

(c) Unzipped 

(d) Abstraction 

(e) Encapsulation 


45. ....... is a Windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimise operations. 

 (a) Backup 

(b) Disk cleanup 

(c) Disk defragmenter

 (d) Restore 

(d) Disk restorer

 

46. When files are broken up into small parts on a disk they are said to be 

(a) fragmented

 (b) contiguous

 (c) sectored 

(d) disbursed 


47. It can make copies of all information stored on a disk or either restore the entire disk

 (a) Restore utility 

(b) Disk cleaner 

(c) Backup software 

d) Defragmenter 


48. What is backup? 

(a) Connect the user’s network to more component 

(b) Copy to save a data from original source to other destination 

(c) Filter on old data from new data 

(d) Access data from tape 


49. A(n) ……… backup contains a copy of every program, data and system file on a computer. 

 (a) restoration

 (b) bootstrap

 (c) differential

 (d) full

 (e) None of these


 50. Disk cleaner helps to free 

(a) data 

(b) recycle bin 

(c) space 

(d) information


 51. They can find files that are unnecessary to computer operation, or take up considerable amounts of space.

 (a) Antivirus

 (b) Sweep 

(c) Disk cleaner

 (d) Disk Formatting


 52. Which of the following Windows utilities erase unneeded files? 

(a) Backup or Restore Wizard 

(b) Disk Cleanup

 (c) Disk Defragmenter 

(d) Antivirus 


53. Text editor is a/an 

(a) application software

 (b) system software

 (c) utility software

 (d) all purpose software

 (e) None of the above


 54. Which of the following is not related to a utility software? 

(a) Text editor

 (b) Antivirus program 

(c) Disk compression software

 (d) Railway reservation system 


55. Utility programs include 

(a) virus scanning software 

(b) backup software 

(c) disk defragmenter 

(d) All of the above 


56. Which of the following is not related to an application software? 

(a) Word processor

 (b) DBMS 

(c) Operating system 

(d) Railway reservation system


 57. .......... disk encryption is a technology (hardware or software) where data is encrypted before storage. 

(a) Half 

(b) Whole 

(c) Double 

(d) Triple 


58. Which of the following software is any computer software that is distributed with its source code available for modification? 

(a) Application software

 (b) System Software

 (c) Open Source Software

 (d) Proprietary Software 


59. Example(s) of open source software is/are 

(a) Linux 

(b) Unix 

(c) MySQL

 (d) All of these

 

60. Which of the following is not an open source software?

(a) Linux

 (b) Microsoft Office

 (c) Mozilla Firefox

 (d) Android 


61. This software is copyrighted and bears the limits against use. 

 (a) Proprietary Software 

(b) Open Source Software 

(c) Application Software 

(d) System Software 

||Computer Software MCQ Questions And Answers For Competitive Exams||Computer Software  Questions And Answers For JOA IT||

 ANSWERS 1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (a) 11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (e) 19. (c) 20. (c) 21. (d) 22. (c) 23. (c) 24. (d) 25. (d) 26. (a) 27. (b) 28. (e) 29. (c) 30. (c) 31. (e) 32. (b) 33. (d) 34. (c) 35. (c) 36. (b) 37. (e) 38. (d) 39. (d) 40. (b) 41. (e) 42. (a) 43. (d) 44. (a) 45. (c) 46. (a) 47. (c) 48. (b) 49. (d) 50. (c) 51. (c) 52. (b) 53. (c) 54. (d) 55. (d) 56. (c) 57. (b) 58. (c) 59. (d) 60. (d) 61. (a)


Join Himexam Telegram Group


                                 Join Our Telegram Group :- Himexam



Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area