Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English

Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English

||Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English||Congress Socialist Party (1934)  Question Answer In English||

Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English


 1. Who among the following was a prominent leader of the Congress Socialist Party?

(A) M.N. Roy

 (B) Ganesh Shankar Vidyarthi 

(C) Pattam Thanu Pillai

 (D) Acharya Narendra Dev 


2. Who was the Convenor of All India Congress Socialist Party at Patna in 1934? 

(A) Acharya Narendra Dev

 (B) Achyuta Patvardhan

 (C) Jai Prakash Narayan

 (D) Dr. Ram Manohar Lohia

 

3. The first meeting of the Congress Socialist Party was held in 

(A) Delhi

 (B) Nasik

 (C) Patna

 (D) Lahore 


 4. The first session of Congress Socialist Party was held in year 

 (A) 1921 

(B) 1934 

(C) 1937 

(D) 1939 


5. Congress Socialist Party was organized in 1934 by

 (A) Jai Prakash Narayan and Jawaharlal Nehru 

(B) Jai Prakash Narayan and Acharya Narendra Dev

 (C) Jai Prakash Narayan and Subhash Chandra Bose

 (D) Subhash Chandra Bose and Jawaharlal Nehru 


6. Jai Prakash Narayan was associated with the Party 

 (A) Congress Party 

(B) Communist Party 

(C) Congress Socialist Party 

(D) Kisan Sabha 


7. Bihar Socialist Party was founded by 

(A) J.P. Narayan 

(B) Satyabhakta 

(C) M.N. Roy 

(D) Subhash Chandra Bose


8. Who is known as ‘Loknayak’? 

(A) Mahatma Gandhi 

(B) Subhash Chandra Bose

 (C) Jai Prakash Narayan

 (D) Bal Gangadhar Tilak

 

9. By which name is Jai Prakash Narayan known? 

(A) Lokmanya 

(B) Loknayak

 (C) Lokhitvadi 

(D) Lokneta 


10. Jai Prakash diwas was celebrated in 

 (A) Jan., 1946

 (B) Feb., 1946

 (C) Mar., 1946

 (D) April, 1946

 

||Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English||Congress Socialist Party (1934)  Question Answer In English||


11. Shri Narsingh Narayan was 

(A) Socialist

 (B) Nationalist

 (C) Internationalist

 (D) Communist 


12. Who became champion of socialism and wanted to overthrow of British rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933? 

(A) Rajendra Prasad

 (B) Jawaharlal Nehru

 (C) Bhulabhai Desai

 (D) Sardar Patel

 

13. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements. 

1. It advocated the boycott of British goods and evasion of taxes. 

2. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.

 3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(A) Only 1 and 2

 (B) Only 3

 (C) 1, 2 and 3

 (D) None of the above

 

14. Consider the following statements. 

1. The ‘Bombay Manifesto’ signed in 1936 openly opposed the preaching of socialist ideals.

 2. It evoked support from a large section of the business community from all across India. 

Which of the statements given above is/are correct? 

 (A) Only 1 

(B) Only 2 

(C) Both 1 and 2

 (D) Neither 1 nor 2 

||Congress Socialist Party (1934) MCQ Question Answer In English||Congress Socialist Party (1934)  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (B) 6. (C) 7. (A) 8. (C) 9. (B) 10. (D) 11. (A) 12. (B) 13. (D) 14. (C)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area