Constituent Assembly (1946) MCQ Question Answer In English

 Constituent Assembly (1946) MCQ Question Answer In English

||Constituent Assembly (1946) MCQ Question Answer In English||Constituent Assembly (1946)  Question Answer In English||

Constituent Assembly (1946) MCQ Question Answer In English


1. Which one of the following gave the idea of Constituent Assembly for India? 

(A) Simon Commission

 (B) Rajaji Formula

 (C) Cabinet Mission Plan

 (D) Wavell Plan


 2. Under the Cabinet Mission Plan, the total number of seats allotted to each province in the Constituent Assembly was roughly in the ratio of one representative to the population of 

 (A) 8 lakh persons

 (B) 10 lakh persons

 (C) 11 lakh persons 

 (D) 12 lakh persons 


3. Which one of the following first mooted the idea of a Constituent Assembly to frame a Constitution for India?

 (A) Swaraj Party in 1935

 (B) Congress Party in 1936 

 (C) Muslim League in 1942

 (D) All Parties Conference in 1946 


 4. The Constituent Assembly that framed India’s constitution was set up 

(A) Under the Indian Independence Act 

 (B) Under the Government of India Act, 1935

 (C) By the Queen’s Proclamation 

 (D) Under the Cabinet Mission Plan 


 5. The first session of the Constituent Assembly was held on 

 (A) 16th August, 1947

 (B) 26th January, 1948

 (C) 9th December, 1946

 (D) 26th November, 1946


 6. Who among the following was the President of the Indian Constituent Assembly? 

 (A) Dr. Rajendra Prasad

 (B) Pt. Jawaharlal Nehru

 (C) Sardar Patel

 (D) Dr. B.R. Ambedkar


 7. The first President of the Sovereign Constituent Assembly for the Dominion of India was 

 (A) C. Rajagopalachari

 (B) Maulana Abul Kalam Azad

 (C) Rajendra Prasad

 (D) Sachchidananda Sinha 


 8. Which one of the following statements is correct? 

(A) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946 

 (B) Jawaharlal Nehru, M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India

 (C) The first session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947 

 (D) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950 


 9. Sachchidananda Sinha was associated with 

 (A) Quit India Movement

 (B) Dandi March

 (C) Civil Disobedience Movement

 (D) None of the above


 10. Who among the following held the Office of Speaker in Central Legislative Assembly of British era and the Parliament of free India? 

 (A) Sir Abdur Rahim

 (B) G.V. Mavlankar

 (C) Ananat Shayanam Ayanger

 (D) Vithalbhai Patel 

||Constituent Assembly (1946) MCQ Question Answer In English||Constituent Assembly (1946)  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (C) 2. (B) 3. (B) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (B)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area