Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English

Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English 

||Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English||Demand for Pakistan  Question Answer In English||

Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English


1. Who among the following first put forward the proposal for a separate Muslim state in India? 

 (A) Agha Khan

 (B) M.A. Jinnah

 (C) Liaqat Ali Khan

 (D) Mohammad Iqbal 


 2. The ‘Pakistan Resolution’ was drafted by

 (A) Rehmat Ali

 (B) Sikandar Hayat Khan

 (C) Mohammad Ali Jinnah

 (D) Fazlul Haq 


3. Who among the following had primarily used the word ‘Pakistan’ for separate State for Indian Muslims? 

(A) Sir Mohammad Iqbal

 (B) Sir Aaga Khan

 (C) M.A. Jinnah

 (D) Chaudhary Rehmat Ali and his friends


 4. The idea of a separate Nation for Muslims was given by 

 (A) Mohammad Ali Jinnah

 (B) Sir Syed Ahmad Khan

 (C) Sir Mohammad Iqbal

 (D) Liaqat Ali Khan

 

5. Who among the following led the movement for the separate State Pakistan? 

 (A) Agha Khan

 (B) Nawab Salim Ullah

 (C) Liaqat Ali Khan 

 (D) Mohammad Ali Jinnah 


 6. Who of the following called Mohammad Ali Jinnah as ‘Ambassador of Hindu-Muslim Unity’? 

 (A) Sarojini Naidu 

 (B) Annie Besant

 (C) Rajkumari Amrit Kaur 

 (D) Aruna Asaf Ali 


 7. The remark ‘Nehru is a patriot, while Jinnah is a politician’ was made by 

(A) M.K. Gandhi 

 (B) Maulana Azad

 (C) Sir Mohammad Iqbal

 (D) Khan Abdul Gaffar Khan 


 8. Which of the following statements is not true about Mohammad Ali Jinnah? 

(A) He was the supporter of two nation theory

 (B) He presided the Lahore session of Hindu-Muslim League in 1940

 (C) He had not participated in the Non-Co-operation Movement 

 (D) He always had dairy 


||Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English||Demand for Pakistan  Question Answer In English||


 9. A separate homeland for Muslims found for the first time a definite expression

 (A) In the Presidential Speech of Iqbal at the Allahabad Session of Muslim League (1930)

 (B) In the Cambridge Pamphlet

 (C) In the Lahore Session of Muslim League in 1940

 (D) None of the above 


 10. The resolution demanding the formation of Pakistan was passed by Muslim League in the year of 

 (A) 1939

 (B) 1940

 (C) 1941 

(D) 1942 


 11. The Pakistan Resolution was adopted by the Muslim League in 

(A) February, 1922

 (B) December, 1928

 (C) March, 1940 

 (D) September, 1944 


 12. Who has moved a resolution for the creation of Pakistan in the Muslim League Session of 1940? 

 (A) M.A. Jinnah 

(B) Mohammad Iqbal 

 (C) Rahmat Ali 

 (D) Khaliq-uz-Zaman 


 13. The Muslim League Annual Session which gave effect to Jinnah’s Two Nation Theory was held in 

(A) Lahore

 (B) Karachi 

 (C) Bombay

 (D) Lucknow


 14. Muslim League had put their proposal of division of India in the session of [

(A) Lahore

 (B) Karachi

 (C) Allahabad

 (D) Dhaka 


 15. When did the Muslim League celebrate the ‘Pakistan Day’? 

(A) 25th April, 1920 

 (B) 5th February, 1922

 (C) 14th July, 1942

 (D) 23rd March, 1943 


 16. Who did the Chairmanship of Lahore Session (1940) of Muslim League? 

(A) Liyaquat Ali Khan

 (B) Chaudhary Khaliq-uz-Zaman 

 (C) Mohd. Ali Jinnah 

 (D) Fatimah Jinnah

||Demand for Pakistan MCQ Question Answer In English||Demand for Pakistan  Question Answer In English||

 Answer Sheet 1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (D) 6. (A) 7. (C) 8. (D) 9. (A) 10. (B) 11. (C) 12. (D) 13. (A) 14. (A) 15. (D) 16. (C)

Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area