Formation of Interim Government (1946) MCQ Question Answer In English

Formation of Interim Government (1946) MCQ Question Answer In English 

||Formation of Interim Government (1946) MCQ Question Answer In English||Formation of Interim Government (1946)  Question Answer In English||

Formation of Interim Government (1946) MCQ Question Answer In English


1. Which Portfolio was held by Dr. Rajendra Prasad in the interim Government formed in the year 1946? 

(A) Defence

 (B) External Affairs and Commonwealth Relations

 (C) Food and Agriculture 

 (D) None of the above


 2. In the interim Government (1946) who held the Railways Portfolio? 

 (A) Baldev Singh 

 (B) T.T. Chundrigar

 (C) Asaf Ali 

 (D) Abdul Rab Nishtar  


 3. Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946? 

 (A) Rajendra Prasad

 (B) Jawaharlal Nehru

 (C) Sardar Vallabhbhai Patel 

 (D) Rajagopalachari 


 4. In the leadership of Pt. Jawaharlal Nehru interim Government formed in 

 (A) July, 1946

 (B) August, 1946

 (C) September, 1946

 (D) October, 1946 


 5. When the Indian Muslim League was inducted into the Interim Government in 1946, Liaquat Ali Khan was assigned the Portfolio of 

 (A) Foreign Affairs

 (B) Home 

 (C) Finance

 (D) Defence

 

6. Who among the following was the Finance Minister in Nehru’s interim Government in 1946? 

 (A) Fazlul Haq

 (B) Khizr Hayat Khan 

 (C) Liaquat Ali Khan

 (D) Ghaznafar Ali Khan 


 7. Who among of the following was not member of interim Cabinet? 

 (A) Jawaharlal Nehru

 (B) Baldev Singh

 (C) Ali Zaher 

 (D) B.R. Ambedkar


 8. Who among the following was not minister in interim Government formed on 2nd September, 1946? 

 (A) Jawaharlal Nehru

 (B) Liaquat Ali Khan

 (C) Abul Kalam Azad

 (D) Dr. Rajendra Prasad 


 9. In which province Muslim League formed their Government after 1946 elections? 

 (A) Bengal

 (B) North-East province 

 (C) Punjab 

 (D) Bihar 


 10. Muslim League observed the ‘Direct Action Day’ on 

(A) 13th August, 1946

 (B) 14th August, 1946

 (C) 15th August, 1946

 (D) 16th August, 1946

|Formation of Interim Government (1946) MCQ Question Answer In English||Formation of Interim Government (1946)  Question Answer In English||

 Answer Sheet 1. (C) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (D)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group


Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area