HP Giriraj January 1st Week Current Affairs Question 2023

HP Giriraj January 1st Week Current Affairs Question 2023

 || HP Giriraj January 1st  Week Current Affairs Current Affairs 2023|| Himachal Pradesh Giriraj January 1st Week Current Affairs 2023 Question Answer ||


HP Giriraj January 1st Week Current Affairs Question 2023


ग्रीनवॉशिंग क्या है ?

 पृथ्वी ग्रीनवॉशिंग शब्द का प्रयोग पहली बार वर्ष 1986 में एक अमरीकी पर्यावरणविद और शोधकर्ता जे वेस्टरवेल्ड द्वारा किया गया था। ग्रीनवॉशिंग तब होती है जब कोई संगठन अपने पर्यावरणीय प्रभाव को वास्तव में कम करने की तुलना में खुद को पर्यावरण के अनुकूल दिखाने के लिए विज्ञापन पर अधिक समय और पैसा खर्च करता है। यह उन उपभोक्ताओं को गुमराह करने के लिए एक कपटपूर्ण मार्केटिंग चाल है। जो पर्यावरण के प्रति जागरूक ब्राण्डों से सामान और सेवाएं खरीदना पसंद करते हैं।

1. दुधवा, पीलीभीत और अमनगढ़ के बाद यूपी का चौथा और देश का 53वां टाइगर रिजर्व कहां बनाया गया है ?.

Answer:-रानीपुर

2. किस भारतीय खिलाड़ी को वर्ष 2022 के मेजर ध्यान चंद खेल रत्न पुरस्कार से अलंकृत किया गया ?

Answer:-शरत कमल अचंत (टेबल-टेनिस),

3. 'तैरती हुई रेल' किस देश का मुख्य पर्यटन आकर्षण है ?

Answer:-थाइलैण्ड (बैंककॉक),

4. 'डोनी पोलो हवाई अड्डा' कहां पर स्थित है ?

Answer:-ईटानगर

5. पुस्तक 'अंबेडकर : एक लाइफ' के लेखक कौन हैं ?

Answer:-शशि थरूर

6. हिमाचल के मुख्य न्यायाधीश कौन हैं ?

Answer:- न्यायाधीश अमजद ए. सैयद,

7. 'मटकी' किस राज्य का लोकप्रिय नृत्य है ?

Answer:-मध्य प्रदेश

8. हिमाचल के किस मन्दिर को श्री छिन्नमस्तिका धाम के नाम से भी जाना जाता है ?

Answer:-चिन्तपूर्णी मन्दिर

9. ऑस्ट्रेलियन ओपन की शुरूआत कब हुई थी ?

Answer:-वर्ष 1905

10. भूरि सिंह संग्रहालय प्रदेश के किस स्थान पर स्थित है ?

Answer:-चम्बा (शहर) नगर

11. हिमाचल की शीतकालीन राजधानी किस जिला में स्थित है ?

Answer:-कांगड़ा (धर्मशाला),

12. हिमाचल में कुल कितनी राज्य सभा सीटें हैं ?

Answer:-तीन

13. हिमाचल की सबसे बड़ी प्राकृतिक झील कौन सी है?

Answer:-रेणुका झील (सिरमौर)

14. माउंट जोपुनो किस राज्य में स्थित है ?

Answer:-सिक्किम

15. फुटबॉल विश्व कप 2022 में 'गोल्डन ग्लवज अवार्ड' किसे दिया गया ?

Answer:-एमिलियानो मार्टिनेज (अर्जेटीना)

16. वर्ष 2021 का ज्ञानपीठ (57) पुरस्कार किस उपन्यास को दिया गया ?

Answer:-दामोदर मौजी (कोंकणी उपन्यासकार) ।


What is Greenwashing?


 The term Earth greenwashing was first used in 1986 by Jay Westerveld, an American environmentalist and researcher. Greenwashing occurs when an organization spends more time and money on advertising to portray itself as eco-friendly than actually reducing its environmental impact. This is a deceptive marketing ploy to mislead those consumers. Who prefer to buy goods and services from eco-conscious brands.


1. After Dudhwa, Pilibhit and Amangarh, where is the fourth Tiger Reserve of UP and the 53rd Tiger Reserve of the country?

Answer:- Ranipur


2. Which Indian player was decorated with the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award for the year 2022?

Answer:- Sharat Kamal Achant (Table-Tennis),


3. The 'floating train' is the main tourist attraction of which country?

Answer:- Thailand (Bangkok),


4. Where is 'Doni Polo Airport' located?

Answer:- Itanagar


5. Who is the author of the book 'Ambedkar: A Life'?

Answer:-Shashi Tharoor


6. Who is the Chief Justice of Himachal Pradesh?

Answer:- Justice Amjad A. Syed,


7. 'Matki' is the popular dance of which state?

Answer:- Madhya Pradesh


8. Which temple of Himachal is also known as Shri Chinnamastika Dham?

Answer:- Chintpurni Temple


9. When was the Australian Open started?

Answer:- Year 1905


10. Where is the Bhuri Singh Museum located in the state?

Answer:-Chamba (City) Nagar


11. In which district is the winter capital of Himachal located?

Answer:- Kangra (Dharamshala),


12. How many Rajya Sabha seats are there in Himachal?

Answer:-Three


13. Which is the biggest natural lake of Himachal?

Answer:- Renuka Lake (Sirmour)


14. In which state is Mount Jopuno located?

Answer:- Sikkim


15. Who was given the 'Golden Gloves Award' in the Football World Cup 2022?

Answer:- Emiliano Martinez (Argentina)


16. Which novel was given the Jnanpith (57) award for the year 2021?

Answer:- Damodar Mauji (Konkani Novelist).


👉CLICK HERE FOR January 1st week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF




Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area