HP Giriraj January 2nd Week Current Affairs Question 2023

 

HP Giriraj January 2nd Week Current Affairs Question 2023

 || HP Giriraj January 2nd  Week Current Affairs Current Affairs 2023|| Himachal Pradesh Giriraj January 2nd Week Current Affairs 2023 Question Answer ||

HP Giriraj January 2nd Week Current Affairs Question 2023


जी-20 क्या है?

 जी-20 विश्व की प्रमुख विकसित एवं उभरती अर्थव्यवस्थाओं का एक मंच है, जिसका गठन मूलतः | 1997 के एशियाई वित्तीय संकट के परिप्रेक्ष्य में 1999 में किया गया था। जी-20 की शिखर बैठकों का | सिलसिला 2008 के वैश्विक आर्थिक संकट के बीच शुरू हुआ था। जी-20 समूह में अर्जेन्टीना, आस्ट्रेलिया, ब्राजील, कनाडा, चीन, फ्रांस, जर्मनी, भारत, इंडोनेशिया, इटली, जापान, मैक्सिको, रूस, साउदी अरब, दक्षिण अफ्रीका, दक्षिण कोरिया, तुर्की, ब्रिटेन और अमेरिका के अतिरिक्त यूरोपीय संघ शामिल है। जी-20 का कोई सचिवालय या मुख्यालय नहीं है। सदस्य देशों में ही बारी-बारी से किसी देश में इसका शिखर सम्मेलन आयोजित किया जाता है। इस दृष्टि से भारत, जहां 2023 में शिखर सम्मेलन का आयोजन अब होना है, वर्तमान में जी-20 अध्यक्ष है।

1. हिमाचल प्रदेश का लोकायुक्त किन्हें नियुक्त किया गया है ?

Answer:-न्यायाधीश चंद्र भूषण बारोवालिया

2. हिमाचल की किस लोक गायिका को वीरांगना झलकारीबाई नेशनल अवार्ड से सम्मानित किया गया है ?

Answer:-सोलन की लोक गायिका लता हिमाचली को

3. वन्य जीव शिकार पर हिमाचल प्रदेश में पूर्ण प्रतिबंध कब लगा ?

Answer:-वर्ष 1983 में

4. किस गवर्नर जनरल ने 1871 में हिमाचल प्रदेश की यात्रा की ?

Answer:-लॉर्ड मेयो

5. जिला सिरमौर का प्रसिद्ध नृत्य कौन सा है ?

Answer:-बुराह

6. वर्ष 2024 में जी-20 का शिखर सम्मेलन किस देश में प्रस्तावित है ?

Answer:-ब्राजील

7. मलेशिया के नए प्रधानमंत्री का क्या नाम है ?

Answer:-अनवर इब्राहिम

8. पांच दशकों के पश्चात् चंद्रमा पर मनुष्य को भेजने के लिए नासा के महत्त्वाकांक्षी मिशन का क्या नाम है ?

Answer:-आर्टेमिस मून मिशन

 9. भारत का 53वां अन्तर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव हाल ही में किस स्थान पर सम्पन्न हुआ ?

Answer:-गोवा,  

10. हाल ही में अरुणाचल प्रदेश में प्रधानमंत्री ने किस ग्रीन फील्ड एयरपोर्ट का उद्घाटन किया है ? 

Answer:- डोनी पोलो ग्रीन फील्ड एयरपोर्ट

11. गत दिनों भारत सरकार द्वारा किन्हें नीति आयोग का पूर्णकालिक सदस्य नियुक्त किया गया है ?

Answer:-अरविंद विरमानी

 12. मेजर ध्यानचंद खेल रत्न पुरस्कार से सम्मानित प्रथम खिलाड़ी क़ौन थे ?

Answer:-विश्वनाथन आनंद (शतरंज - 1992)

 13. मिस अर्थ- 2022 किन्हें चुना गया है ?

Answer:-द. कोरिया की मीना चोई

 14. स्वतंत्र भारत के प्रथम मतदाता श्री श्याम सरन नेगी का निधन कब हुआ?

Answer:-5 नवम्बर, 2022 को

 15. 'द् लाइट वी कैरी' पुस्तक की लेखिका का क्या नाम है ?

Answer:-मिशेल ओबामा


What is G-20?


  G-20 is a forum of major developed and emerging economies of the world, which was formed basically. It was done in 1999 in the wake of the Asian financial crisis of 1997. of G-20 summit meetings. The series began in the midst of the 2008 global economic crisis. The G-20 group includes Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, South Korea, Turkey, the United Kingdom and the United States, as well as the European Union. Is. There is no secretariat or headquarters of G-20. Its summit is organized in a country alternately in the member countries. In view of this, India, where the summit is now to be held in 2023, is currently the G-20 chair.


1. Who has been appointed as the Lokayukta of Himachal Pradesh?

Answer:- Justice Chandra Bhushan Barowalia


2. Which folk singer of Himachal has been honored with the Veerangana Jhalkaribai National Award?

Answer:- Solan's folk singer Lata Himachali


3. When was the complete ban on wildlife hunting imposed in Himachal Pradesh?

Answer:- In the year 1983


4. Which Governor General visited Himachal Pradesh in 1871?

Answer:- Lord Mayo


5. Which is the famous dance of District Sirmaur?

Answer:- Burah


6. In which country is the G-20 summit proposed in the year 2024?

Answer:- Brazil


7. What is the name of the new Prime Minister of Malaysia?

Answer:- Anwar Ibrahim


8. What is the name of NASA's ambitious mission to send man to the Moon after five decades?

Answer:- Artemis Moon Mission


  9. Where was the 53rd International Film Festival of India held recently?

Answer:- Goa


10. Which green field airport has been inaugurated by the Prime Minister in Arunachal Pradesh recently?

Answer:- Doni Polo Green Field Airport


11. Who has been appointed as full time member of NITI Aayog by the Government of India recently?

Answer:- Arvind Virmani


  12. Who was the first player to be awarded the Major Dhyanchand Khel Ratna Award?

Answer:-Viswanathan Anand (Chess - 1992)


  13. Who has been selected as Miss Earth-2022?

Answer:- The. Korea's Mina Choi


  14. When did Mr. Shyam Saran Negi, the first voter of independent India, die?

Answer:- On November 5, 2022


  15. What is the name of the author of the book 'The Light We Carry'?

Answer:- Michelle Obama


👉CLICK HERE FOR January 2nd week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF




Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area