HP Giriraj January 3rd Week Current Affairs Question 2023

HP Giriraj January 3rd Week Current Affairs Question 2023

 || HP Giriraj January 3rd  Week Current Affairs Current Affairs 2023|| Himachal Pradesh Giriraj January 3rd Week Current Affairs 2023 Question Answer ||

HP Giriraj January 3rd Week Current Affairs Question 2023


नाविक क्या है?

नेविगेशन विद इंडियन कॉन्सटिलेशन, (नाविक, NavIC) भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन की तरफ से विकसित एक स्वतंत्र स्टैंड-अलोन नेविगेशन उपग्रह प्रणाली है। वर्ष 2006 में 17.4 करोड़ डॉलर की लागत वाले प्रोजेक्ट नाविक की शुरूआत हुई थी। इसके 2011 के अन्त तक पूरा होने की उम्मीद थी, लेकिन यह 2018 में शुरू हो पाया। कुल आठ उपग्रह हैं, लेकिन अभी तक केवल सात ही सक्रिय हैं। भूस्थिर कक्षा में तीन और भूसमकालिक कक्षा में चार उपग्रह स्थापित हैं। नाविक या भारतीय क्षेत्रीय नेविगेशन सैटेलाइट सिस्टम को सात उपग्रहों के एक समूह और 24X7 पर चलने वाले ग्राउंड स्टेशनों के नेटवर्क के साथ डिजाइन किया गया है। नाविक का पहला उपग्रह ( IRNSS-IA) 1 जुलाई, 2013 को लॉन्च किया गया था और आठवां उपग्रह (RNSS-1) अप्रैल, 2018 में लॉन्च किया गया था।

1. प्रथम परमवीर चक्र विजेता मेजर सोमनाथ शर्मा का जन्म कब हुआ था ?

Answer:-31 जनवरी, 1923, (कांगड़ा में)

2. हिमाचल प्रदेश का सबसे बड़ा हिमनद 'बड़ा सिगरी' किस नदी को पोषित करता है ?

Answer:-चिनाब,

3. लाहौल-स्पीति जिले की कौन सी घाटी धान्यागार एवं फलोद्यान कहलाती है ?

Answer:-पट्टन घाटी

4. ब्राडोंसर झील कहां स्थित है ?

Answer:-डोडरा-क्वार और सांगला (किन्नौर) के बीच

5. विष्णु के पांचवें अवतार को किस नाम से जाना जाता है ?

Answer:- वामन अवतार, 

6. आयरन शब्द किस खेल से सम्बन्धित है ?

Answer:-गोल्फ

7. बरमूडा द्वीप कहां अवस्थित है ?

Answer:-उत्तरी अटलांटिक महासागर

8. भारतीय रिजर्व बैंक की स्थापना कब हुई व इसके पहले गवर्नर कौन थे ?

Answer:-वर्ष 1935 में, ओसबोर्न स्मिथ

9. आईपीएल टूर्नामेंट का टाइटल प्रायोजक कौन है ?

Answer:- टाटा समूह

10. 'मेरी पॉलिसी मेरे हाथ' अभियान किस केंद्रीय मंत्रालय द्वारा चलाया जा रहा है ?

Answer:-कृषि और किसान कल्याण मंत्रालय

11. रामगढ़ विषधारी अभयारण्य (देश का 52वां बाघ अभयारण्य) कहां पर स्थित है ?

Answer:- राजस्थान

12. इटली की प्रधानमंत्री कौन हैं ?

Answer:-जॉजिया मेलोनी

13. 'स्मॉल थिंग्स लाइक दीज' (Small Things Like These ) पुस्तक के लेखक कौन हैं ?

Answer:-क्लेयर कीगन (आयरलैण्ड)

14. 19वां आसियान-भारत शिखर सम्मेलन 12 नवम्बर, 2022 को कहां आयोजित किया गया ?

Answer:-नामपेन्ह, कम्बोडिया

15. विश्व का पहला बौद्ध विश्वविद्यालय कहां स्थापित किया जा रहा है ?

Answer:- मनु बंकुल (दक्षिण त्रिपुरा जनपद सबरूम में)


What is a navigator?

Navigation with Indian Constellation (NAVIC, NavIC) is an independent stand-alone navigation satellite system developed by the Indian Space Research Organisation. In 2006, Project NAVIC was started at a cost of $174 million. It was expected to be completed by the end of 2011, but started in 2018. There are a total of eight satellites, but so far only seven are active. There are three satellites in geostationary orbit and four in geosynchronous orbit. NAVIC or the Indian Regional Navigation Satellite System is designed with a constellation of seven satellites and a network of ground stations operating 24X7. The first satellite of NavIC (IRNSS-IA) was launched on July 1, 2013 and the eighth satellite (RNSS-1) was launched in April, 2018.


1. When was the first Paramveer Chakra winner Major Somnath Sharma born?

Answer:- January 31, 1923, (in Kangra)


2. Which river is fed by the biggest glacier 'Bada Sigri' of Himachal Pradesh?

Answer:- Chenab,


3. Which valley of Lahaul-Spiti district is known as granary and orchard?

Answer:- Pattan Valley


4. Where is Bradonsar Lake situated?

Answer:- Between Dodra-Kwar and Sangla (Kinnaur)


5. By what name is the fifth avatar of Vishnu known?

Answer:- Vaman Avatar,


6. With which game is the word Iron related?

Answer:- Golf


7. Where is Bermuda Island located?

Answer:-North Atlantic Ocean


8. When was the Reserve Bank of India established and who was its first governor?

Answer:- In the year 1935, Osborne Smith


9. Who is the title sponsor of IPL tournament?

Answer:- Tata Group


10. 'Meri Policy Mere Haath' campaign is being run by which Union Ministry?

Answer:-Ministry of Agriculture and Farmers Welfare


11. Where is the Ramgarh Vishdhari Sanctuary (52nd tiger reserve of the country) located?

Answer:- Rajasthan


12. Who is the Prime Minister of Italy?

Answer:-Georgia Meloni


13. Who is the author of the book 'Small Things Like These'?

Answer:- Claire Keegan (Ireland)


14. Where was the 19th ASEAN-India Summit held on November 12, 2022?

Answer:- Phnom Penh, Cambodia


15. Where is the world's first Buddhist University being established?

Answer:- Manu Bankul (in South Tripura district Sabroom)


👉CLICK HERE FOR January 3rd week WEEK FULL GIRIRAJ NEWSPAPER PDF




Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area