HP Giriraj January 4th Week Current Affairs Question 2023

HP Giriraj January 4th Week Current Affairs Question 2023

 || HP Giriraj January 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2023|| Himachal Pradesh Giriraj January 4th Week Current Affairs 2023 Question Answer ||

HP Giriraj January 4th Week Current Affairs Question 2023


जलदूत एप क्या है?

जलदूत एप को ग्रामीण विकास मंत्रालय और पंचायती राज मंत्रालय द्वारा विकसित किया गया है । इस एप का उपयोग पूरे देश में प्रत्येक गांव में चयनित 2-3 कुओं के जल स्तर का आकलन करने के लिए किया जाएगा। यह एप ऑनलाइन और ऑफलाइन दोनों मोड में काम करेगा। इसलिए, इंटरनेट कनेक्टिविटी के बिना भी जल स्तर का आकलन किया जा सकता है। आकलन किए गए डेटा को मोबाइल में संग्रहीत किया जाएगा एवं क्षेत्र में मोबाइल कनेक्टिविटी उपलब्ध होने पर डेटा केन्द्रीय सर्वर के साथ सिंक्रनाइज हो जाएगा। जलदूत एप द्वारा प्राप्त नियमित डेटा को राष्ट्रीय जल सूचना विज्ञान केन्द्र के डेटाबेस के साथ एकीकृत किया जाएगा, जिसका उपयोग हितधारकों के लाभ के लिए विभिन्न उपयोगी रिपोर्टों के विश्लेषण एवं प्रदर्शन हेतु किया जा सकता है।

1. 12वां विश्व हिन्दी सम्मेलन कहां आयोजित किया जाएगा ?

Answer:-फिजी (नाडी),

2. 'बेस्ट ऑरिजनल सॉन्ग' के लिए गोल्डन ग्लोब किस तेलुगु गाने को दिया गया ?

Answer:-नाटू-नाटू (फिल्म आर आर आर )

3. 'द लाइट वी कैरी (The Light we Carry) किताब की लेखक कौन है ?

Answer:-मिशेल ओबामा,

4. भारतीय वायुसेना का नया एयरबेस गुजरात के किस के स्थान पर बनाया जाएगा ?

Answer:-डीसा,

5. रावी नदी का प्राचीन नाम क्या है ?

Answer:-परूएगी

6. माउंट जोपुनो किस राज्य में स्थित है ?

Answer:-सिक्किम

7. न्यूट्रॉन की खोज किसने की थी ?

Answer:-चैडविक

8. 'भूरी क्रांति' किससे सम्बन्धित है ?

Answer:-चमड़ा, कोको,

9. 'बहुजन हिताय बहुजन सुखाय' किसका ध्येय वाक्य है ?

Answer:-आकाशवाणी (ऑल इंडिया रेडियो ),

10. क्षेत्रीय पर्वतारोहण केंद्र धर्मशाला की स्थापना कब हुई ?

Answer:- वर्ष 1975

11. बैजनाथ का ऐतिहासिक नाम क्या है ?

Answer:-किरग्राम,

12. प्रदेश का सबसे पुराना व्यापार मेला कौन सा है ?

Answer:-लवी मेला,

13. मसरूर (कांगड़ा) में स्थित मंदिर किस शैली में निर्मित है ?

Answer:-नागर शैली

14. क्रिकेट पिच की लम्बाई कितनी होती है ?

Answer:-20.12 मीटर

15. 'नवकलेवर' किस राज्य का त्योहार है ?

Answer:-उड़ीसा

16. पीजीए चैम्पियनशिप किस खेल से संबंधित है ?

Answer:-गोल्फ ।


What is Jaldoot app?

Jaldoot app has been developed by Ministry of Rural Development and Ministry of Panchayati Raj. This app will be used to assess the water level of selected 2-3 wells in each village across the country. This app will work in both online and offline mode. Hence, water level estimation can be done even without internet connectivity. The assessed data will be stored in the mobile and the data will be synchronized with the central server when mobile connectivity is available in the area. The regular data received by Jaldoot app will be integrated with National Water Informatics Center's database, which can be used for analysis and display of various useful reports for the benefit of the stakeholders.

1. Where will the 12th World Hindi Conference be organized?

Answer:- Fiji (Nadi),

2. Which Telugu song won the Golden Globe for 'Best Original Song'?

Answer:- Naatu Naatu (Film R R R)

3. Who is the author of the book 'The Light we Carry'?

Answer:- Michelle Obama,

4. The new airbase of the Indian Air Force will be built at the place of Gujarat?

Answer:- Deesa

5. What is the ancient name of river Ravi?

Answer:- Paruegi

6. In which state is Mount Jopuno located?

Answer:- Sikkim

7. Who discovered neutron?

Answer:- Chadwick

8. 'Brown Revolution' is related to?

Answer:-Leather, Coco,

9. Whose motto is 'Bahujan Hitaya Bahujan Sukhaya'?
Answer:- All India Radio,

10. When was the Regional Mountaineering Center Dharamshala established?

Answer:- Year 1975

11. What is the historical name of Baijnath?

Answer:-Kirgram,

12. Which is the oldest trade fair of the state?

Answer:- Lavi Mela,

13. In which style is the temple located at Masrur (Kangra) built?

Answer:-Nagar style

14. What is the length of the cricket pitch?

Answer:- 20.12 meters

15. 'Navaklevar' is the festival of which state?

Answer:- Orissa

16. PGA Championship is related to which sport?
Answer:- Golf.


 || HP Giriraj January 4th  Week Current Affairs Current Affairs 2023|| Himachal Pradesh Giriraj January 4th Week Current Affairs 2023 Question Answer ||

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area