Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929) MCQ Question Answer In English

Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929) MCQ Question Answer In English

||Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929) MCQ Question Answer In English||Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929)  Question Answer In English||

Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929) MCQ Question Answer In English


1. When did the Congress pass the proposal of independence of India for the first time? 

 (A) 1929

 (B) 1915

 (C) 1942

 (D) 1935 


 2. The proposal of Purna-Swaraj was passed in Lahore Congress in the year. 

(A) 1919

 (B) 1929

 (C) 1939

 (D) 1942

 

3. During the Indian Freedom Struggle, who among the following proposed that Swaraj should be defined as Complete Independence free from all foreign control? 

(A) Mazharul Haque 

 (B) Maulana Hasrat Mohani 

 (C) Hakim Ajmal Khan

 (D) Abul Kalam Azad 


 4. Who among the following leaders proposed to adopt Complete Independence as the goal of the Congress in the Ahmedabad session of 1921? 

(A) Abul Kalam Azad

 (B) Hasrat Mohani 

 (C) Jawaharlal Nehru 

 (D) Mohandas Karamchand Gandhi


 5. Who among the following was the President of the Indian National Congress when the resolution of ‘Purna Swaraj’ was passed? 

 (A) Dadabhai Naoroji 

 (B) Jawaharlal Nehru 

 (C) Lala Lajpat Rai

 (D) Surendra Nath Banerjee


 6. Who declared the aim of Congress as ‘Purna Swaraj’ in the Lahore Session of Congress 1929? 

 (A) Mahatma Gandh

i (B) Motilal Nehru 

 (C) Jawaharlal Nehru 

 (D) Subhash Chandra Bose

 

7. Who hoisted the Indian flag at midnight of December 31, 1929? 

 (A) Motilal Nehru

 (B) Dr. Rajendra Prasad

 (C) Mahatma Gandhi

 (D) Jawaharlal Nehru

 

8. When was the newly adopted tri-colour flag of freedom first hoisted? 

 (A) 31st December, 1928

 (B) 31st December, 1929

 (C) 31st December, 1930

 (D) 31st December, 1931


 9. Which one of the following sessions of Indian National Congress was presided over by Jawaharlal Nehru for the first time? 

(A) Lahore Session, 1929

 (B) Calcutta Session, 1928 

 (C) Lucknow Session, 1936 

 (D) Ramgarh Session, 1940 


 10. The 1929 Session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the 

(A) Attainment of Self-Government was declared as the objective of the Congress

 (B) Attainment of Purna Swaraj was adopted as the goal of the Congress 

 (C) Non-Co-operation Movement was launched

 (D) Decision to participate in the Round Table Conference in London was taken 


 11. In which one of the following Sessions of the Indian National Congress ‘Purna Swaraj’ was declared the goal of Congress? 

(A) Lahore, 1929

 (B) Karachi 

 (C) Delhi 

 (D) Bombay 


 12. The Purna Swaraj Resolution adopted at the Lahore Session of the Indian National Congress was moved by 

(A) B.G. Tilak

 (B) J.L. Nehru

 (C) M.K. Gandhi

 (D) Sardar Patel 


 13. Which of the following was not included in the resolutions of Lahore Session of Congress in 1929? 

(A) Declaration of India’s foreign policy

 (B) Declaration of complete independence

 (C) Preparing to launch Civil Disobedience Movement

 (D) Abolition of untouchability 


 14. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because 

 1. The Congress passed a resolution demanding complete independence. 

 2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that Session.

 3. A resolution was passed rejecting the two-nation theory in that session. 

 Which of the statement(s) given above is/are correct? 

 (A) Only 1

 (B) 2 and 3

 (C) 1 and 3

 (D) None of the above 

||Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929) MCQ Question Answer In English||Lahore Session of Congress & Proposal of Complete Independence (1929)  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (A) 10. (B) 11. (A) 12. (B) 13. (D) 14. (A)





             Join Our Telegram Group

 

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area