Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English

Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English

||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937)  Question Answer In English||

Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English


 1. In which of the following States Congress did not won an absolute majority in the elections for the Legislative Assemblies which were held under the 1935 Act? 

 (A) Madras

 (B) Bihar

 (C) Orissa

 (D) Bengal 


 2. The province where the Indian National Congress could not get absolute majority during the general election of 1937 was

(A) Bombay

 (B) Assam

 (C) Orissa

 (D) Bihar 


3. In which of the following province Indian National Congress had not obtained a full majority in provincial legislature elections held in 1937? 

(A) Central Province

 (B) Bihar 

 (C) Punjab

 (D) Madras 


 4. The Provincial Governments were constituted under the Act of 

(A) 1935

 (B) 1932

 (C) 1936 

(D) 1947 


 5. In 1937 elections, Congress secured a clear majority in the State numbering. 

 (A) Three

 (B) Four

 (C) Five 

(D) Six 


 6. The province where Indian National Congress did not form its ministry after general elections of 1937 was 

(A) Bengal 

(B) Bihar 

 (C) Madras 

(D) Orissa 


 7. In which one of the following provinces was the Congress ministry not formed under the Act of 1935? 

 (A) Bihar

 (B) Madras

 (C) Orissa

 (D) Punjab 


 8. In how many provinces was the Congress ministry formed in the election of the year 1937? 

 (A) 11

 (B) 9

 (C) 6 

(D) 3 


 9. The Tenure of the Congress ministries formed in the elections of 1937 after the Act of 1935 was 

(A) 20 months

 (B) 22 months

 (C) 24 months

 (D) 28 months 


 

10. After the formation of ministries in the province in 1937, Congress rule lasted for 

(A) 28 months 

(B) 29 months 

 (C) 30 months 

(D) 31 months 


||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937)  Question Answer In English||


 11. Muslim League celebrated the day of Deliverance in 

(A) 1939

 (B) 1942

 (C) 1946

 (D) 1947

 

12. In which Working Committee did the Congress adopted the policy of abolishing land ownership? 

 (A) Working Committee, 1937

 (B) Working Committee, 1942 

 (C) Working Committee, 1945

 (D) Working Committee, 1946

 

13. Who of the following was entrusted with finance portfolio in the ministry formed in U.P. after the election of 1937? 

(A) Govind Ballabh Pant

 (B) Rafi Ahmad Kidwai

 (C) Kailash Nath Katju

 (D) Mohammad Ibrahim 


 14. Consider the following provinces of British India and identify those where the Indian National Congress did not form a ministry in 1937?

 1. Central 

2. Orissa

 3. Bengal

 4. Punjab 

 Select the correct answer from the code given below.  

(A) 1 and 2

 (B) 3 and 4

 (C) 2 and 3

 (D) 1 and 4 


 15. Consider the following reports connected with Muslim grievances in the Congress administered provinces. 

 1. Pirpur Report

 2. Shareef Report 

 3. Muslim sufferings under Congress rule 

 Select the correct chronological order of the reports from the code given below. 

Code

 (A) 1, 2, 3 

(B) 2, 1, 3 

 (C) 3, 1, 2 

(D) 1, 3, 2 

||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937) MCQ Question Answer In English||Provincial Election and Formation of Cabinet (1937)  Question Answer In English||

Answer Sheet 1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (D) 8. (C) 9. (D) 10. (A) 11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (B) 15. (A)


Read More: -   Himachal Pradesh General Knowledge




             Join Our Telegram Group



Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Area